Et sjeldent unntak
I privat sektor dominerer nemlig fulltid fullstendig for topplederne:
-
Gro Brækken i Norsk institutt for styremedlemmer kjenner ingen eksempler på toppledere på permanent deltid.
-
Olaf H. Thommessen i SMB Norge beskriver toppledelse som «utopi» i hans medlemsbedrifter.
Dagens Perspektiv spør: Er det mulig å være toppleder på deltid?
-
Forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne: – Her må det tenkes nytt!
-
Toppledere på fulltid er regelen, også i det offentlige. Finner løsninger ved sykdom
-
Likestillingsforsker Mari Teigen: – Ville gitt flere kvinnelige toppledere
Ønske om å trappe ned
Etter et langt liv som toppleder fikk administrerende direktør Mona Kristine Rosvold (62) i Harstad Tidende innvilget sin søknad til styret om å jobbe deltid i 60 prosents stilling fra 1. juli i år og fram til hun går av med pensjon neste sommer.
Medier24.no omtalte saken tidligere i sommer.
Rosvold er fornøyd med at hun har fått oppfylt ønsket om å jobbe redusert.
Overgangsordning
– Dette er en overgangstid for meg og Harstad Tidende fram til jeg slutter helt. I for eksempel september og oktober i år skal jeg jobbe fullt, det krever jobben, sier hun til Dagens Perspektiv.
Selv om stillingen er redusert, mener Rosvold at jobben som daglig leder fortsatt krever 100 prosent mental tilstedeværelse.
– Jeg skal være «på» 100 prosent 24/7.
Hun understreker også at det samlede lederskapet i Harstad Tidende med toledermodell på toppen (adm.dir. og ansvarlig redaktør) og økonomisjef, markedssjef og flere redaktører på nivået under gjør en slik løsning mulig.
Full stilling er regelen
Harald H. Rise er administrerende direktør i Polaris Media Nord-Norge og styreleder i Harstad Tidende, som eies av Polaris Media.
Dette skjer veldig, veldig sjelden
– Rosvold er et unntak, et helt spesielt tilfelle. Her gjorde vi en konkret og samlet vurdering av hennes søknad og konkluderte med at dette var mulig å få til. Dette skjer veldig, veldig sjelden. Hovedregelen hos er at topplederne jobber fullt, sier Rise.
Toppledere må være fleksible
Gro Brækken i Norsk institutt for styremedlemmer er sterk tilhenger av fleksibilitet for toppledere, men toppsjefer på permanent deltid har hun aldri opplevd.
En topplederposisjon innebærer ofte beredskap 24/7
Brækken er tidligere toppleder i Norsk olje og gass og Redd Barna, og viseadministrerende direktør i NHO. I dag er hun generalsekretær i Norsk institutt for styremedlemmer.
– Jeg tror på fleksibilitet for toppleder, men arbeidsmengden er det ikke så lett å gjøre noe med. En topplederposisjon innebærer ofte beredskap 24/7. Posisjonen krever at du er i forkant, tar initiativ, tenker strategisk og har operativ kontroll.
Lar seg som oftest løse
Toppledere blir også syke, stifter familie og får barn.
Som toppleder med små barn var Brækken selv nødt til å ta i bruk både kvelder og netter for å henge med.
– Det rådet vil jeg også gi til andre toppledere. Du må være fleksibel for å få jobben gjort.
Hun mener det meste lar seg løse med litt reorganisering:
– Styret må sammen med topplederen se på hvem i teamet rundt lederen som kan bidra. Styret kan også ta en mer aktiv rolle i det daglige for å løse utfordringen med en leder som er helt eller delvis ute av jobb.
SMB Norge: – Ukjent problemstilling
– Å være toppleder på deltid er utopi for våre medlemmer. Problemstillingen er fullstendig ukjent for oss, sier Olaf H. Thommessen, sjef i SMB Norge, en arbeidsgiverorganisasjon for rundt 5.000 små og mellomstore bedrifter med om lag 25.000 ansatte.
De jobber mer enn fullt og de føler at det er helt nødvendig
Han mener topplederne i SMB Norges medlemsbedrifter jobber mer, tjener mindre og tar mindre ferie enn lederne i større bedrifter.
– Topplederne i SMB-ene jobber normalt så mye at det vil føles som å jobbe deltid dersom de går ned til det som for andre er 100 prosents stilling, altså 37,5 timers arbeidsuke. Våre undersøkelser viser at de jobber mer enn fullt og de føler at det er helt nødvendig.