Gründer Tor Henning Endresen (th) og styremedlem Thomas Støer legger planer for videre ekspansjon for Simp.

Foto

Otto von Münchow

Gründeren som ikke ville gi opp

Et hinderløp mot suksess

Publisert: 24. september 2019 kl 08.26
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.56

Simp heter bedriften. Gjennom den selger Endresen et egenutviklet, digitalt og målrettet markedsføringssystem. Simp samler inn informasjon fra brukere som har knyttet seg opp til en tjenesteleverandør – som hoteller og kjøpesentre – gjennom leverandørens wifi-nett, apper eller andre digitale kanaler. Systemet kobler rett og slett sammen alle tilgjengelige informasjonskilder, inkludert booking- og salgssystemer.

I dag har Simp flere store kunder i sin portefølje, som DnB Næringseiendom og De historiske hotell i Bergen.

Det hele startet med en idé bergenseren Tor Henning Endresen fikk i 2013. Den gang solgte han bordkort med QR-koder til restauranter. Når gjestene skannet koden, ble de ført til restaurantens nettsted. Løsningen, som han hadde utviklet selv, solgte bra.

– Men så tenkte jeg at det måtte være mulig å skalere løsningen. Jeg gikk til 20 restauranter med den nye ideen, forteller Endresen.

Pengemangel

Foto

Gründeren Tor Henning Endresen har bygget opp selskapet Simp til en verdi på rundt 100 millioner kroner over fire år. (Foto: Otto von Münchow)

Han hadde ingenting å vise, men tok med seg en tegning og forklarte hva han hadde lyst å lage. Fra 18 av restaurantene fikk Endresen positiv tilbakemelding – og dermed var i realiteten fundamentet for Simp lagt.

Saken fortsetter under annonsen

Men det skulle bli et tungt hinderløp fra ideen ble unnfanget til selskapet fikk skikkelig løpefart.

Som Endresen sier, han vurderte hundrevis av ganger å gi opp. Det første hinderet traff ham allerede på startstreken.

Etter den positive tilbakemeldingen fra de 18 restaurantene, gikk han til Innovasjon Norge og fikk tilsagn om støtte på 200.000 kroner. Men så viste det seg at han ikke fikk utbetalt beløpet på grunn av betalingsmerknader etter en nylig konkurs.

Til tross for tilbakeslaget, tok Endresen kontakt med programvareutvikler Arvid Torset. Kunne han tenke seg å jobbe med ideen hans? Svaret var langt fra det Endresen hadde håpet på.

– Arvid sa at det ville koste millioner, og det var penger jeg ikke hadde. Hva gjør jeg nå?

Endresen rykket tilbake til start. Nå opprettet han et aksjeselskap og søkte på nytt Innovasjon Norge. Denne gangen ordnet det seg. Men han hadde fortsatt ikke millionene som det ville koste å utvikle systemet.

Mini-CV: Tor Henning Endresen

  • Alder: 39

  • Stilling: Gründer og daglig leder i softwareselskapet Simp

  • Bosted: Sandviken, Bergen

  • Karriereglimt: Salgssjef Sgs communication, Salgsdirektør Swaa AS, medgründer Nettopp 24, Softsell

  • Fritid: Er spesielt interessert i dykking og kampsport. Akiv utøver i kickboksing og thaiboxing. Har også en stor interesse for musikk

Saken fortsetter under annonsen

Evig kamp

Endresen gikk likevel tilbake til Torset. Han ble tilbudt pengene som Endresen hadde fått av Innovasjon Norge og resten av betalingen som aksjer i det nye selskapet. Torset så mulighetene som lå i ideen, og gikk med på forslaget.

Det neste halvannet året søkte Endresen flere ganger etter mulige partnere. Men det var først i 2015 at han fant Daniel Kendal Skaatan, Christian-André Kendall Skaatan og Martin Kongsvik. De ble partnere i det nye Simp.

– De tre var sultne som meg, og vi kom overens. Vi utfylte hverandre godt, forteller Endresen.

Det første produktet til Simp var basert på en VPN-løsning. Som viste seg ikke å holde mål. Da Endresen og de andre i teamet julen 2016 reiste rundt til kundene, kunne han konstatere at løsningen ikke fungerte.

Men pengekassen var tom. De hadde ikke engang penger til julepresanger.

Likevel klarte Arvid Torset å utvikle det som ligger til grunn for dagens løsning. I løpet av 2017, når gjengen i Simp tror at de endelig begynner å få løpefart, innser de at det kreves mer penger enn de har. Til tross for 20.000 cold calls til potensielle kunder får de ikke uttelling.

Saken fortsetter under annonsen

– Det var som en jeg traff i Silicon Valley sa: Dere kjemper en verdenskrig med pinner og stein.

Kompromissløs

Endresen oppdaget det som mange andre gründere i startfasen har måttet kjempe med. Det er vanskelig å finne investorer som er villig til å investere. Gründervirksomheten må komme til et visst punkt for å få troverdighet.

Ikke desto mindre klarte Simp å hanke inn 1,6 millioner kroner i løpet 2017. Men pengene løp like fort ut igjen. Som Endresen konstaterer, så krever det mye ressurser å bygge teknologi. Til å begynne med er det ingen salgsinntekter.

– Vi i ledelsen er de siste som har tatt ut lønn.

Endresen var imidlertid overbevist om at det lå store muligheter for selskapet hans og løsningen de hadde utviklet. Selv om utfordringene fortsatt lå som humper i veien, tok Simp mål av seg å satse internasjonalt. En investor meldte seg, men prisen var for lav for Endresen.

– Vi hadde fått en regning fra kemneren. Vi hadde ikke penger og trodde det var kniven på strupen. Men likevel sa vi nei til investoren. Skal vi lykkes, må vi være kompromissløse på prising, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Han og resten av teamet ville heller gå konkurs enn å ta imot det som likevel ikke ville være nok penger.

Istedenfor laget teamet på Simp en presentasjon av produktet som endret hit-raten blant kundene og ga mer inntekter. Selskapet fikk avverget katastrofen nok engang og betalt utestående skatt og moms til kemneren.

Vi hadde fått en regning fra kemneren. Vi hadde ikke penger og trodde det var kniven på strupen

På vei

For Endresen er det et paradoks at statens skattepolitikk og kemneren er noe av det mest ødeleggende for all gründervirksomhet. Han mener at staten er nødt til å gi moms- og skattelette til startup-selskaper – og ikke minst justere ned sosiale kostnader ved nyansettelser. Staten burde være i stand til å bygge en samfunnsstruktur som ville kunne utjevne denne skattefordelen over tid.

– Det er ingen som har prøvd å ta livet av oss som staten, og ingen som er så effektive som kemneren, uttaler Endresen.

– Skal en få til noe, må en ta risiko. Hvis en som gründer ikke ser det, er det den største utfordringen. Det som reddet oss, var at vi har vært flinke til å selge. Vi fikk betalt de 150.000 kronene vi skyldte kemneren ved salg av franchise til Mexico.

Saken fortsetter under annonsen

For Endresen og de andre partnerne i Simp har det vært en reise med nye utfordringer rundt hver sving. Men det har også vært en reise der de har lært utrolig mye. De har vokst både som mennesker, gründere og rent forretningsmessig ifølge Endresen.

– Nå føler vi endelig at vi er på vei. Mye bra er i gjære. Etter en emisjon før jul, har det vært mange som har villet satse. Vi har mange å takke, som DnB og De historiske hotellene her i Bergen, som har trodd på oss. De har gitt oss tillitt, tid og penger.

Raske penger ikke nok

Drivkraften for Endresen er ikke penger, selv om selskapet hans nå begynner å smake på suksess – og selv om han tidlig begynte å tjene mye penger. For ham handler det om frihet og lysten til å skape egne muligheter. Han orker rett og slett ikke å sitte i systemer uten takhøyde ifølge ham selv.

– Jeg vil ikke at andre skal fortelle meg hva jeg skal gjøre. Jeg har mislikt mange av jobbene jeg har hatt. Jeg opplevde at de begrenset min egenutvikling.

At han mangler utdannelse har ikke vært en hemsko. Han begynte riktignok på VK1 – etter at en rådgiver ga beskjed om at han måtte inn på mekaniske fag. Men det varte ikke lenge før han hadde fått nok.

– Jeg stod og malte en vegg på Årstad videregående i Bergen, og fikk skryt for jobben. Men jeg tenkte at dette er det ingen fremtid i. Dette går ikke. Jeg la ned kosten og var ferdig på videregående.

Istedenfor begynte Endresen å selge mobiltelefoner. Han ble inspirert av at noen av «gutta» i salgsteamet som kunne tjene 100.000 kroner i måneden. Selv begynte han raskt å tjene gode penger, men likevel var det ikke nok. Endresen ville noe annet.

Fremover

Til tross for hinderløpet som gründeren og hans partnere har vært gjennom, ser de nå at de nærmer seg uttelling for all innsatsen. Siden 2016 har Simp doblet omsetningen hvert år. Etter siste emisjon i før nyttår har selskapets egenkapital økt til 9,8 millioner kroner. I innevære år er målet å hente ytterligere 25 millioner i kapital. I løpet av året starter Simp opp i Tyskland og Danmark.

– Vi mener at vi er gjennom det verste nå, sier Endresen

Ifølge forretningsadvokat og styremedlem i Simp, Thomas Støer, har selskapet nok kapital til å sikre driften fremover.

Investorene kommer nå til dem, de trenger ikke lenger å gå ut med luen i hånden.

Støer forteller at Simp i dag er verdsatt til rundt 100 millioner kroner. Løsningen som Simp selger, har 9000 brukere hver dag – noe som er en dobling på kort tid – og totalt 1,5 millioner unike brukere. I 2018 omsatte selskapet for 5,3 millioner kroner og ligger i rute for i overkant av 10 millioner i år.

– Når folk først forstår hva vi driver med her på Simp, får vi vite at det er genialt, forteller Tor Henning Endresen.

– Det å hente relevant informasjon, det er fremtiden, slår gründeren fast.