Forfatteren bak den bestselgende og faglig omdiskuterte boka "Omgitt av idioter" Thomas Erikson er ute med ny bok, denne gangen om ledelse.

 

Foto

Maria Östlin

Er du en rød, gul, grønn eller blå sjef?

Publisert: 21. august 2019 kl 09.47
Oppdatert: 21. august 2019 kl 15.32

Det påstår Thomas Erikson, mannen bak de bestselgende – og mye omdiskuterte – bøkene «Omgitt av idioter» og «Omgitt av psykopater».

Nå er han ute med en ny bok. Denne gangen handler det om ledelse, under tittelen «Omgitt av dårlige sjefer. Grunnen til at god ledelse er så sjeldent».

– Alle liker å lese om seg selv

De forrige bøkene har til sammen solgt om lag 2 millioner eksemplarer i over 50 land. Bare i Norge er den første boka trykket i et opplag på 117 000 bøker.

Erikson reiser nå land og strand rundt på foredragsturneer og forteller om hvordan man kan forstå menneskene rundt seg bedre ved å dele dem inn fire arketyper.

– Alle liker å lese om seg selv, smiler han, når han får spørsmål om hva som kan være grunnen til den voldsomme interessen.

– Og jeg tror alle kan kjenne seg litt igjen i følelsen av ikke å forstå folk rundt seg, at de blir misforstått eller ikke lyttet til.

Saken fortsetter under annonsen

Jeg tror alle kan kjenne seg litt igjen i følelsen av ikke å forstå folk rundt seg

Forenkling i farger

Inndelingen i fire mennesketyper baserer seg på to spørsmål: Om du er introvert eller ekstrovert, og om du er mest fokusert på saker eller relasjoner. Det gir fire typer mennesker som kjennetegnes av ulike måter å kommunisere på. Enten er du dominant (rød), inspirerende (gul), stabil (grønn) eller analytisk (blå).

– Det er viktig for meg å presisere at dette selvfølgelig er en forenkling. De fleste er en kombinasjon av flere farger, og at det er mange nyanser utover de fire kategoriene. Mennesker er kompliserte, det er det som gjør dem så interessante, sier Erikson, og legger til:

– Mitt hovedbudskap er at du må bygge din egen selvinnsikt. Det er lett å glemme at kommunikasjon går to veier. For å nå fram til andre må du vite hvordan du selv framstår og kommuniserer.

Mennesker er kompliserte, det er det som gjør dem så interessante

Setter folk i bås

Saken fortsetter under annonsen

– Ser du noen fallgruver ved å kategorisere folk i fire typer?

– Ja, det er alltid en viss risiko for at nyansene forsvinner eller at folk føler seg satt i en bås. Det er for eksempel viktig for meg at ikke noen typer oppfattes som bedre enn andre, understreker han.

– Men det handler også om hvordan man bruker dette systemet. Inndelingen kan være et godt utgangspunkt for samtaler om hvordan man kommuniserer med hverandre.

Er folk latsabber?

I den siste boka tar han altså for seg ledelse, både hvordan arbeidstakere skal takle dårlige sjefer, men også hvordan ledere skal håndtere det han kaller «latsabber» de er ledere for.

– Er det ikke litt nedlatende å kalle arbeidstakerne for latsabber?

– Spørsmålet er nettopp om de virkelig er latsabber, eller om det egentlig handler om mangel på motivasjon, selvtillit eller kompetanse. Som leder er det din jobb å finne ut hva som ligger bak, mener Erikson.

Saken fortsetter under annonsen

Det er viktig for meg at ikke noen typer oppfattes som bedre enn andre

I boka beskriver han hvordan ledere må se på sin egen måte å kommunisere på, om de typisk er dominante og effektive (røde), inspirerende menneskekjennere (gule), stabile og omsorgsfulle (grønne) eller analytiske og objektive (blå).

De må også forstå hvordan deres egen lederstil fungerer i forhold til medarbeidere med ulike kjennetegn, eller «farger», om du vil.

– Å være sjef i dag er tøft. Det har sikkert aldri vært helt enkelt, men det er et hardt arbeid. Selv om de fleste kommer inn i sjefsrollen fordi de er flinke i faget sitt, er det ikke sikkert de er gode ledere. Å lede krever egne ferdigheter som må læres, understreker han.

Se ting fra de ansattes perspektiv

Han mener det viktigste ledere kan gjøre er å bruke mer tid til å bli kjent med de ansatte.

– Mange ledere sier de ikke har tid, og i hverdagen blir det ofte nedprioritert. Men det er ikke godt nok, mener han.

Saken fortsetter under annonsen

– Det handler om å sette seg ned, ansikt til ansikt og snakke sammen. Du må finne ut hva dine ansatte drives av, hva de motiveres av og hvilken kompetanse de har. Forstår du dette har du løst 90 prosent av utfordringene med å være leder, påstår han.

Ledere må forstå hvordan deres egen lederstil fungerer i forhold til medarbeidere med ulike farger

– Utdaterte teorier

Til tross for en enorm leserskare, har Eriksons bøker fått kraftig kritikk fra flere fagmiljøer.

De vitenskapelige teoriene bak inndelingen i fire typer stammer fra den såkalte DISC- eller DISA-modellen som ble utviklet av psykologen William Moulton Marston i USA på 1920-tallet.

Ifølge den norske arbeids- og organisasjonspsykologen Rudi Myrvang, som har jobbet med å utvikle personlighetstester for rekruttering, anses disse teoriene nå som utdaterte.

– Med bare fire dimensjoner blir det altfor grovt inndelt. Alt av nyanser forsvinner, sier Myrvang til Aftenposten i et intervju om boka «Omgitt av idioter».

Saken fortsetter under annonsen

Med bare fire dimensjoner blir det altfor grovt inndelt

Skriver for mannen i gata

Erikson kjenner kritikken godt, og svarer på den allerede før han får spørsmål om det:

– Jeg har aldri hevdet at dette er en eksakt vitenskap. Det er bygget på et vitenskapelig arbeid langt tilbake i tid, og videreutviklet ut fra det. Det finnes svakheter ved disse teoriene, men det tas også opp i boka, sier han.

– Inndelingen av mennesker i ulike farger i boka kan være et utgangspunkt for samtaler om hvordan man kommuniserer med hverandre, mener Erikson.

Han har ikke utdanning innenfor ledelse selv, men viser til at han bygger på egen ledererfaring, gjennomgang av ledelseslitteratur og erfaringer fra å veilede over 5000 ledere fra flere europeiske land.

– Bøkene er skrevet på en populærvitenskapelig måte. Jeg skriver ikke for akademia eller for professorer. Jeg skriver for mannen i gata, vanlige folk som vil vite litt mer, understreker han.

– Men er det utdatert eller tilbakevist kunnskap du formidler?

– Nei, dette er ting folk kan se med egne øyne. Alle typer verktøy som kategoriserer personlighet eller atferd får kritikk. Forskere vil alltid være uenige og det finnes ulike leire, det er helt greit, sier Erikson.