Slik skaffer du deg innovasjonskapital
Strategiprofessor ved den franske handelshøyskolen INSEAD, Nathan Furr, har hjulpet magasinet Forbes i en årrekke med å sette sammen listen over verdens mest innovative selskaper.
Under en ledelsekonferanse på Skjetten delte professoren råd om hvordan personer og bedrifter kan få satt ideene sine ut i live.
-
SYNSPUNKT: Kunnskapshøsting skaper bedre innovasjon
For det handler ikke bare om gode ideer, det gjelder å ha innovasjonskapital.
Thomas Edison er en kjent innovatør som ble rik og berømt for sine ideer. Nicolas Tesla derimot, tjente aldri en slant for ideene sine selv om innovasjonene hans la grunnlaget for hele massekommunikasjonssystemet vi har i dag.
Hvorfor? Fordi Edison hadde innovasjonskapital, forklarer Furr.
– Det kan argumenteres for at Tesla var mer brilliant og intelligent enn Edison. Han kom opp med mange av innovasjonene som har lagt grunnlaget for det moderne samfunnet. Likevel døde han blakk uten å kommersialisere ideene sine, forklarer Furr.
I en analyse fant Furr at selskaper som skåret høyt på omdømme knyttet til innovasjon, hadde tre ganger så høy markedsverdi som de selskapene som skåret 50 prosent eller under på omdømme.
Finne støtte
Det er nok av gode ideer i verden, men det gjelder å finne støtte for dem. Dette definerer Furr som innovasjonskapital. Det er akkurat som politisk kapital – evnen til å vinne ressurser og støtte for ideene sine.
– Man bruker vanligvis årevis på å bygge opp innovasjonskapital. Det er ikke noe man er født med. Det er noe man bygger, bruker og kan tape, sier Furr.
Hvem du er, hva du har gjort og hvem du kjenner utgjør innovasjonskapitalen din.
-
LES OGSÅ: Heftig innovasjon må ikke være high-tech
– Dine ferdigheter og hvem du er som person, er noe man kan bygge og utvikle. For å sette ideene dine ut i live er det en rekke ferdigheter du må ha, forklarer Furr.
Å være fremtidsrettet er en av dem. Du må kunne tenke ut potensielle framtidsscenarioer, løsninger og handle ut i fra dem før det er opplagt for alle andre.
– Spør deg selv: «hva vil kundene ha i fremtiden? Hva vil ny teknologi muliggjøre?» Prøv å tenk noen år frem i tid.
I tillegg må man kunne løse problemer på en kreativ måte, kunne promotere seg selv og utvikle en kreativ væremåte.
Svake relasjoner
Det andre man må tenke på, er nettverket man har til innovatører, gründere, ledere, investorer, influensere og kunder.
Overraskende nok er det ikke nære relasjoner som er viktig. Det er såkalt «svake» relasjoner som får deg opp og frem.
– Folk flest finner jobber gjennom svake relasjoner. Gjennom en venn av en venn. En bekjent som de egentlig ikke kjenner så godt.
Furr forklarer at når man skal finne en ny jobb eller få gjennomslag for ideene sine, er svake relasjoner alltid viktigere enn sterke relasjoner.
Fordi du kan bare være i en nær relasjon med et visst antall mennesker. Mens svake relasjoner gir deg tilgang på et større nettverk av mennesker, informasjon og ideer.
– Selv om Mark Zuckerberg startet Facebook med en gruppe venner, kom ideen til plattformen fra svake relasjoner. Det samme gjorde finansieringen, sier han.
Men nettverk er ikke nok. Du må også kategorisere kontaktene dine og investere tid i å finne nye kontakter.
– Hvis vi hjelper andre, vil den hjelpen komme tilbake til oss i et eller annet format. Du må være motivert til å gi, ikke bare gi for å forvente noe i retur, sier Furr.
Lede vanskelige prosjekter
Den tredje faktoren som er viktig for innovasjonskapitalen din er omdømme ditt. Hva har du gjort?
Viktige milepæler her kan være å grunnlegge noe, ta på seg vanskelige og synlige prosjekter, vise strategisk dømmekraft og gjøre mye med lite.
– Rekk hånden i været når vanskelige oppgaver blir lagt på bordet. Hvis du kan vise at du kan løse en vanskelig oppgave på en suksessfull måte, vil du oppnå mye respekt. Ikke vær redd for de vanskelige prosjektene, oppfordrer Furr.
Og når noe går galt, som det vanligvis gjør, er det viktig å være ærlig og åpen om det også.
-
LES OGSÅ: – Disrupsjon er mer krevende enn innovasjon
– Hvis du prøver å skjule at du har gjort en feil, vil det til slutt eksplodere i ansiktet ditt og du vil tape innovasjonskapital. Vi kan alle respektere en person som prøver noe vanskelig som ikke fungerer så lenge de er ærlige om det.
Det viktigste du kan gjøre for å skape et godt omdømme, er ifølge Furr å grunnlegge noe eget.
Du trenger nødvendigvis ikke å si opp jobben din og starte fra bunn, men starte et eget initiativ innad i virksomheten hvor du jobber.
– Du kan starte opp egne initiativ og prosjekter innenfor selskapets vegger. Du må bare være villig til å starte nye ting, sier han.
Dårlige på historiefortelling
Den siste faktoren som er med på å avgjøre om du har god innovasjonskapital, er «forsterkere». Det handler om hva du gjør for at andre skal satse på ideene dine.
Nathan Furr forklarer at det er syv ting som er viktig her.
Først og frem er det medieoppmerksomhet - å få historien din fortalt. Signalisering, å kunne materialisere, bekjenne og få folk til å «bli redd for å gå glipp av noe», er også viktig.
– Du må også kunne sammenligne ideen din med noe som allerede har vært en suksess for å få investorer til å forstå potensialet i ideen din, sier han.
Den siste forsterkeren er å kunne ta folk med på historien din og skape engasjement.
Dette kan folk i Norge bli bedre på, mener Furr som har jobbet med flere norske selskaper, blant annet Telenor.
– Noen ganger kan likhetsprinsippet i Norge være så sterkt at det hindrer folk i å stikke hodet fram. Norske selskaper er fantastiske til å innovere, men de forteller ikke historiene sine. De skaper ikke positive nyheter. De bygger ikke innovasjonskapital så bra som de burde gjøre, sier han.
Furr forklarer at det er mer effektivt å snakke om hva selskapene har gjort og problemet de løst enn å snakke om seg selv.
– Få historien til å handle om problemet dere løser i verden og ikke om dere selv. Gode historier har karakterer, konflikter, løser et problem og skaper positiv endring.
1. Menneskelig kapital. Hvem du er som personer og hva ferdighetene dine er. Du må være fremtidsrettet. Løse problemer på en kreativ måte. Utvikle din egen overtalingsevne og kunne promotere egne ideer. Du må utvikle en kreativ væremåte.
2. Nettverk og relasjoner. Bruk tid på å utvide nettverket ditt og bli kjent med til innovatører, gründere, ledere, investorer, influensere og kunder. Svake relasjoner er gull verdt. Det er de, og ikke nødvendigs nære relasjoner som får deg opp og frem.
3. Omdømme. Hva har du gjort? Grunnlegg noe, enten for deg selv eller i virksomheten du befinner deg i. Ta på deg vanskelige og synlige prosjekter. Vis strategisk dømmekraft og prøv å gjør mye med lite.
4. Avtrykkforsterkere. Syv ting du kan gjøre for å få folk til å satse på ideene dine er å skaffe deg selv medieoppmerksomhet, signalisere, fortelle historier, materialisere, sammenlign ideen din med noe som allerede er en suksess, bekjenne og få folk til å bli redde for å gå glipp av noe.