Disse lederne forebygger psykiske problemer
Forskere ved Sahlgrenska Akademin ved Göteborg Universitet ville undersøke hvor mange ledere som jobber med å forebygge psykiske problemer, og hvilke faktorer som avgjorde hvem som gjorde det. Det skriver svenske Arbetsliv.
Forskerne intervjuet ledere i ulike bransjer og på alle nivåer, fra mellomledere til toppsjefer.
To ting felles
Om lag halvparten av lederne sa at de i løpet av de to siste årene hadde sett over en medarbeiders oppgaver og arbeidssituasjon, med tanke på å forebygge psykiske plager.
Det disse lederne hadde til felles var to ting: De hadde for det første en lederutdanning som inkluderte hvordan de kunne støtte ansatte med angst- og depresjonssykdommer. Og for det andre så var de ledere i en organisasjon med åpenhet rundt psykisk helse.
Bare en av fire opplært i det
Det viste seg at bare en fjerdedel av lederne hadde fått opplæring i å forebygge plager som depresjon og angst gjennom lederutdanningen sin.
Forsker Monica Bertilsson ved Sahlgrenska akademiet presiserer at lederne ikke trenger å lære alt om depresjon og angst, men at de bør kjenne til hvordan sykdomstilstanden påvirker arbeidsevnen hos medarbeiderne.
– Det bør være like naturlig for en sjef å snakke om hva som kan gjøres for å lette arbeidet for en som har psykiske plager som det er å snakke om hvordan man kan unngå å slite for mye på nakke, rygg og skuldre, sier hun.
Dagens Perspektiv har i en artikkelserie sett nærmere på hvordan ledere håndterer ansatte som sliter med psykiske utfordringer: