– Dårlige resultater og masseflukt av påtalejurister
Hør bare på leder Are Skjold-Frykholm:
– Basert på de tilbakemeldingene vi får er Øst politidistrikt det distriktene som har utmerket seg dårligst gjennom reformen. Øst politidistrikt opplever også det vi vil betrakte som en masseflukt av påtalejurister og sliter fortsatt med å ansette i ubesatte stillinger. Man kan etter vår oppfatning ikke se bort fra at det kan ha noe med ledelsen av distriktet å gjøre.
Mangelfull forståelse
Skjold-Frykholm mener forståelse for, og oppmerksomhet omkring, påtalemyndighetens avgjørende betydning for håndtering av straffesakene i distriktet dessverre synes å være mangelfull.
– Det er også viktig for oss å minne om at Politijuristene har et landsmøtevedtak som bygger på en erkjennelse av at det er dårlige kår for en selvstendig påtalemyndighet i politiet. Dersom påtalemyndighetens kompetanse ikke sikres og anerkjennes i større grad, vil effekten være en videre nedbryting av grunnlaget for dagens integrerte modell der politiet har arbeidsgiveransvaret for nesten hele landets påtalemyndighet. Den utviklingen vi nå ser, der Politidirektoratet ikke lenger synes å forholde seg til lovens hovedregel hva angår kompetanse ved kunngjøringer av politimestere og visepolitimestere, er bekymringsfull.
Krever utredning
Politijuristene mener det nå er det et skrikende behov for en offentlig utredning der man går grundig gjennom forutsetningene for å la politiet ha arbeidsgiveransvaret for den integrerte delen av påtalemyndigheten.
– Landets innbyggere har krav på en sterk og uavhengig påtalemyndighet, dette er helt nødvendig for å sikre en av påtalemyndighetens primærfunksjoner, nettopp å passe på at politiet ikke misbruker sin makt, sier Are Skjold-Frykholm.
Hasseldal svarer
Dagens Perspektiv har forelagt kritikken fra Politijuristene for politimester Jon Steven Hasseldal. Her er hans skriftlige kommentarer:
-
Øst politidistrikt er landets nest største politidistrikt med en svært omfattende portefølje. Vi har blant annet hatt en økning langt over landsgjennomsnittet i svært arbeidskrevende sedelighetssaker. Forsvinningssaken på Lørenskog har også krevd mye ressurser over tid og har medført en nedgang i produksjonen. Vi har på lik linje med andre distrikter hatt utfordringer med å rekruttere jurister med erfaring i å jobbe med seksuelle overgrep. Rekruttering til andre fagområder har vi ikke hatt problemer med.
-
Det å gjennomføre en så stor reform og slå sammen tre ulike kulturer tar noe tid, men jeg opplever nå større ro og god forbedring av resultatene. Vi avgjør flere saker enn det som kommer inn og turnoveren er for tiden lav.
-
Det forundrer meg at Skjold-Frykholm kobler resultatene i Øst til at jeg ikke har juridikum. Jeg vil anbefale han å sjekke straffesaksresultatene og reformstatus i andre distrikter. Øst har lojalt valgt å prioritere kvalitetsdelen av reformen. Det har krevd ressurser og tid, men vi ser nå at det gir resultater i form av høyere oppklaringsprosent enn noen gang, samt nedgang i restansene. Vi jobber fortsatt med å utvikle gode arbeidsprosesser, men er på riktig vei.
LES MER | Se – en politimester uten mastergrad i jus