Brasil-utfordringen løst på 12 dager
8. mai overtok Hilde Merete Aasheim som ny toppsjef i Hydro. 20. mai kom nyheten hele Hydro og ikke minst aksjemarkedet ventet på: Den føderale domstolen i Belem, Brasil, opphevet produksjonsembargoen mot Alunorte. Dermed kan Hydro starte prosessen mot å gjenoppta normal produksjon.
Alunorte-fabrikken måtte stenge i februar 2018 i fjor etter at kraftig uvær førte til anklager om at fabrikken slapp ut ubehandlet regnvann.
Hydro har tapt inntekter på flere milliarder kroner i tapte inntekter på grunn av redusert drift, men omdømmet har fått kjørt seg.
Viktig skritt
– Jeg er glad og oppmuntret av den gode innsatsen fra våre ansatte ved Alunorte, Albras og Paragominas, i samarbeid med lokalsamfunn og myndigheter. Å gjenoppta produksjonen ved Alunorte er et viktig skritt mot normal produksjon i våre strategiske viktige operasjoner i Pará, og et grunnlag for vår agenda for å styrke robustheten og lønnsomheten over hele verdikjeden, sier konsernsjef Hilde Merete Aasheim.
Overskygget alt
Samme uke som hun tiltrådte var hun ukas lederutfordring i Dagens Perspektiv. Ekspertisen var samstemt:
– Brasil-saken er en skandale som har gjort skade på Hydros renommé på verdensbasis. En primæroppgave for Aasheim blir å få på plass en kultur hvor man tar ansvar og har beredskap for å håndtere lignende scenarier i framtiden, mente professor Paul N. Gooderham ved Norges handelshøyskole i Bergen.
– Brasil overskygger alt. Her må konsernsjefen holde engasjementet oppe i forhold til å rydde opp, sa Sten Roar Martinsen, hovedtillitsvalgt og konsernstyremedlem i selskapet.
– Forskning fra flere land viser at selskaper har en tendens til å velge kvinner til lederposisjoner når selskapet er i krise, sa NRK-journalist Lilla Sølhusvik som i vår ga ut boka «Fordi det er verdt det. Kvinners vei mot toppen av næringslivet».
Analytiker Roger Berntsen i Netfonds har fulgt Norsk Hydro siden 2006. Også han mente den største utfordringen «var å få orden på Hydros enorme Alunorte-anlegg i Brasil».