– I en del stillingsannonser brukes mye plass på å ramse opp krav virksomheten har til søker, framfor hva de kan tilby. Da blir du nok ikke førstevalget for så mange, advarer Christian Børresen, markedssjef i Randstad Norway.

 

Foto

Dreamstime

Bommer i stillingsutlysningene

Publisert: 19. august 2019 kl 13.24
Oppdatert: 19. august 2019 kl 13.36

Det viser en omfattende, ny undersøkelse gjennomført av Randstad Employer Brand Research. Blant 200 000 arbeidstakerne fra store deler av verden som er intervjuet, er det om lag 4000 nordmenn.

– Det viser seg å være stort avvik mellom det arbeidsgiverne løfter fram ved stillingene de utlyser og det som motiverer arbeidstakeren til å søke en jobb, forteller Christian Børresen, markedssjef i Randstad Norway.

Kamp om å tiltrekke seg søkere

I et arbeidsmarked der SSB melder om lav og synkende arbeidsledighet, og der mange bedrifter melder om utfordringer med å skaffe kvalifisert arbeidskraft, er kampen om å tiltrekke seg de beste arbeidstakerne stadig hardere.

Undersøkelsen fra Randstad tyder på at det er tre ting arbeidstakerne oppfatter at norske stillingsannonser fokuserer på: virksomhetens økonomiske sunnhet, at de tilbyr sikker jobb og at de har et godt omdømme.

– Det er ikke feil å ha med noen av disse, men det viser seg at jobbsøkerne motiveres av noe helt annet, forteller Børresen.

Det viser seg å være stort avvik mellom det arbeidsgiverne løfter fram ved stillingene de utlyser og det som motiverer arbeidstakeren 

Saken fortsetter under annonsen

Han mener det er helt andre sider ved virksomheten det lønner seg å trekke fram for å lokke folk til å søke på en jobb.

Godt arbeidsmiljø øverst på ønskelista

Norske arbeidstakere skiller seg fra arbeidstakere i andre deler av verden ved at det viktigste når vi skal velge ny arbeidsplass er at det er et godt arbeidsmiljø der. Hele 60 prosent av norske arbeidstakere har det på lista over viktige kriterier for valg av jobb.

Børresen mener det har å gjøre med et annet særtrekk ved Norge.

– Norge er blant landene med lavest arbeidsledighet. Det å ha en sikker jobb, som arbeidstakere i mange andre land setter høyt på listen, tar vi nesten som en selvfølge. Da kan vi koste på oss å sette arbeidsmiljø øverst på lista, sier han.

Lønn er viktig

På delt andreplass når nordmenn skal rangere hva som er viktigst ved en ny jobb kommer lønn og andre goder som følger med jobben og i tillegg interessante arbeidsoppgaver. Begge disse kriteriene er med på lista til 50 prosent av norske arbeidstakere.

Saken fortsetter under annonsen

– Arbeidsgiverne bør ta på alvor at lønn er viktig når folk vurderer ny jobb. Mange stillingsutlysninger er svært vage på dette punktet. I resten av Europa er det vanligere å kommunisere eksakte tall. Om ikke vi er modne for dette i Norge ennå, kan det i hvert fall være lurt å kommunisere tydelig at man tilbyr lønn og andre goder som står i stil med søkernes forventninger, sier Børresen.

Arbeidsgiverne bør ta på alvor at lønn er viktig når folk vurderer ny jobb.

Vær konkret på arbeidsoppgaver

Børresen mener også at norske arbeidsgivere bør bli flinkere til å få fram hva de har å tilby søkerne, og være konkrete på hvilke interessante arbeidsoppgaver som ligger til stillingen.

– I en del stillingsannonser hoppes det nærmest bukk over jobbinnholdet, mens det heller brukes plass på å ramse opp alle krav man som arbeidsgiver har til søker. Da blir du nok ikke førstevalget for så mange, advarer han.

Han har et klart råd til norske arbeidsgivere som vil vinne kampen om talentene:

– Hva med å heller se på stillingsannonsen som et innsalg til kandidatene? Stillingsannonsen kan være førsteinntrykket folk får av virksomheten din, bruk den godt!

Saken fortsetter under annonsen

– Det er å tide å se på alternativer til dagens ordning med åpne søkerlister i det offentlige, sier markedssjef i Randstad Norway, Christian Børresen.

 

Foto

Randstad Norway