Foto

REUTERS/Brendan McDermid/File Photo / NTB Scanpix

Bærekraftrisiko bakgrunn for enorme verditap

Publisert: 16. desember 2019 kl 12.38
Oppdatert: 16. desember 2019 kl 12.39

Når et selskap opptrer lite bærekraftig eller ikke i tråd med god næringslivsetikk, får det store økonomiske konsekvenser.

Det melder Financial Times som viser til en ny analyse fra Bank of America.

I analysen peker banken på at ESG-relaterte kontroverserer - altså sider ved et selskaps drift som kan knyttes til miljø, styring og sosiale innvirkninger - gjerne omtalt som bærekraftsrisiko, har barbert verdien på amerikansk næringsliv med 534 milliarder dollar de siste fem årene.

Banken har sett på aksjeprisen på selskapene i S&P500 indeksen i etterkant av 24 større kontroverser. I materialet har man inkludert alt fra regnskapsskandaler, databrudd til seksuell trakassering og andre ESG-relaterte ting som klima og miljø og arbeideres rettigheter.

«Markedsverdien falt signifikant etter en ESG-sak, og effekten er langvarig», sier Savita Subramanian som er leder for analyse i banken.

Hun peker på at det kan ta ett år før veriden er tilbake der den var før skandalen.

Saken fortsetter under annonsen

Videre sier hun at ESG-data er det beste man har for å predikere fremtidig inntjeningsrisiko.

«Det fungerer bedre enn rentabilitet og andre mer tradisjonelle mål», sier hun til avisen. 

Goldman Sachs går foran

2019 har vært et gjennombruddsår for såkalt ESG-risiko og fond som spesialiserer seg på bærekraft.

Det har gått opp for Goldman Sachs som mandag gjorde det klart at banken blir den første av de virkelig store som ikke lenger vil finansiere prosjekter som har til hensikt å bore etter olje i arktiske strøk - en svært betent debatt i amerikansk politikk. 

Banken skal heller ikke gi penger til noen form for utbygging av kullkraft.

De nye etiske kravene kommer i ettkant av at Goldman Sachs i mars ble bøtelagt med rundt 350 millioner kroner for måten banken hadde rapportert transaksjoner de siste 10 årene etter utspringet av finanskrisen.

Saken fortsetter under annonsen

Banken støtter fortsatt produksjon av olje og var nylig svært interessert i å få ta den i børsnoteringen av Saudi Aramco.