FNs spesialutsending til Syria, den norske toppdiplomaten Geir O. Pedersen, håper at arbeidet med å utforme en ny grunnlov for Syria skal bli det første steget mot fred i landet. 

Foto
AP / NTB scanpix
 
 

 

Arbeidet med Syrias nye grunnlov er i gang under påsyn av norsk toppdiplomat

Publisert: 29. oktober 2019 kl 08.44
Oppdatert: 29. oktober 2019 kl 08.44

De 150 representantene innleder arbeidet i Genéve onsdag, under påsyn fra FNs spesialutsending, den norske toppdiplomaten Geir O. Pedersen.

– Etableringen av en grunnlovskomité bør være et tegn på håp for det syriske folk, som har lidd lenge, sa Pedersen da han mandag orienterte om arbeidet som nå begynner.

Det er første gang president Bashar al-Assads regime og opposisjonen i landet har inngått en politisk avtale, konstaterte Pedersen.

Ansikt til ansikt

Prosessen som nå innledes, innebærer at partene i den åtte år lange krigen, som har kostet minst 370.000 mennesker livet og drevet millioner på flukt, slutter opp om Sikkerhetsrådets resolusjoner og er enige om å respektere Syrias suverenitet, enhet, uavhengighet og territoriale integritet, understreket han.

– Regimet og opposisjonen går også med på å møtes ansikt til ansikt til dialog og forhandlinger, sa Pedersen.

Langt fram

Saken fortsetter under annonsen

FNs spesialutsending til Syria understreker at det fortsatt er langt fram til varig fred i Syria, men håper og tror at etableringen av en grunnlovskomité blir «en døråpner til en bredere politisk prosess»

– La meg understreke, noe vi har gjort fra dag én, at vi er fullstendig klar over at grunnlovskomiteen alene ikke kan eller kommer til å løse konflikten i Syria, sa Pedersen.

Det er ikke satt noen tidsplan for grunnlovskomiteens arbeid, noe Pedersen mener vil være lite hensiktsmessig.

Fanger

Han håper imidlertid at partene vil gjennomføre konkrete tiltak som å løslate fanger, særlig kvinner og barn, for å vise at de mener alvor i prosessen som nå innledes.

– Titusenvis av syrere holdes fortsatt fanget eller er savnet, og jeg har særlig bedt om løslatelse av kvinner og barn. Dersom det skjer, tror jeg at det vil sende et sterkt signal om at vi mener alvor med arbeidet for å skape en ny start for Syria, sa Pedersen.

– Men la meg framfor alt understreke at det er opp til det syriske folk, og det syriske folk alene å utforme landets neste grunnlov. Det er ingen utenforstående som skal lage denne grunnloven, og den må til slutt godkjennes av det syriske folk, sa Pedersen.

Saken fortsetter under annonsen