Foto

ReyRomMedia, Dreamstime (illlustrasjonsfoto) 

3 råd til ensomme sjefer

Publisert: 18. mars 2019 kl 15.01
Oppdatert: 18. mars 2019 kl 15.24

Lest om ledelse: «Det er ensomt på toppen» kan høres ut som en klisjé, men for mange toppledere er dette den røffe virkeligheten. Det hevder Insead-professor Manfred Kets de Vries i et innlegg på den franske handelshøyskolens hjemmesider.

Kets de Vries, som har gitt ut mange bøker om psykologi i organisasjoner og lederes indre liv, mener at mange toppledere står i et psykologisk press, som igjen kan føre til at de reagerer med å bli mer reserverte – noe som igjen gjør det vanskeligere for dem å utføre lederjobben på en god måte. Det står i fare for å bli utbrent. Noen tyr også til alkohol eller piller.

Det snakkes for sjelden om «den ensomme sjefen», mener professoren. Og sjefene selv holder gjerne på fasaden. Hva kan så toppsjefer gjøre for å lette på ensomheten? Manfred Kets de Vries' hovedråd er, fritt oversatt, som følger:  

* Vær klar over «ensomhetsfaren» – og vær mentalt forberedt.
Mange ledere som har gjort det godt i nummer-to-posisjon undervurderer det emosjonelle presset som følger med toppjobben, tror Kets de Vries, som mener at alle nye toppsjefer i en ideell verden burde hatt en mentor som selv har vært i samme situasjon. Professoren mener toppsjefene skylder både seg selv og organisasjonen å være forberedt på de psykologiske kostnadene som følger med makt.

* Bygg et eksternt støttenettverk
Det er nyttig å ha et nettverk som kan relatere seg til lederutfordringer og gki råd på en sympatisk og konfidensiell måte. En måte å møte – og bli kjent med – eksterne, likesinnede på, er å oppsøke ulike arrangementer/kurs for toppledere. Andre alternativer er konsulenter og coacher. For øvrig skal man heller ikke glemme at det er fint å ha venner som ikke har noe med jobben å gjøre, det gir en bedre balanse i livet.  

* Uttrykk din takknemlighet
En annen måte å bryte ut av isolasjon på, er å uttrykke takknemlighet til mennesker rundt seg, mener Kets de Vries. Det øker velværet hos alle. En takknemlig holdning trigger positive følelser, gir gode erfaringer, er bra for helsa og gjør det lettere å håndtere motgang. Sjenerøse ledere oppmuntrer folk på en naturlig måte. Dermed knytter de også folk til seg. En bonus er at de slik også lettere skaper en kultur der ansatte tør å si sjefen imot når det er nødvendig.

 

Saken fortsetter under annonsen