Manchester Uniteds nye manager: Ole Gunnar Solskjær.
Foto
Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Solskjær i United

– Vinn-vinn-situasjon for alle

Publisert: 20. desember 2018 kl 10.46
Oppdatert: 20. desember 2018 kl 11.23

En norsk trener med bra resultater fra Eliteserien, men med et mislykket opphold som Premier League-manager bak seg, tar over en av verdens største klubber. Det er nesten ikke til å tro.

Når vi klyper oss i armen finner vi imidlertid ut at det er sant. Ole Gunnar Solskjær leder i dag sin første Manchester United-trening på treningsanlegget Carrington. Til helgen coacher han The Red Devils i kamp for første gang.

Ole Gunnar Solskjær har alle forutsetninger for å lykkes i sin nye jobb, mener lederrådgiver og tidligere idrettsleder, Jørn Bue Olsen. Det har både med erfaringen han har tilegnet seg og verdiene hans å gjøre, mener han:

– Solskjær har med seg glansen fra sin eventyrlige fotballkarriere inn i lederrollen. Det er ikke noen automatikk i at det er nok. Samtidig er det mange eksempler på at dette er en nyttig ballast. Men Solskjær har mer enn heltemerittene å spille på. Han har gått United-skolen, har erfaringen og har måttet tåle noen trøkker. Han er bedre rustet til dette enn de fleste, sier han.

Sunne verdier

Med noen års ledererfaring under beltet, har Solskjær utviklet noen verdier som er viktige for å utøve god ledelse. Med denne lederutnevnelsen gjør United-ledelsen et svært interessant skifte som faktisk kan synes å ha med etikk og verdier å gjøre. Solskjærs etisk-moralske utgangspunkt kan nå i denne situasjonen både være et skifte og en fordel for Solskjær i forhold til forgjengeren. Mourinhos ekstreme ego og lederstil kan ha ført til dette skiftet, mener Bue Olsen.

– Solskjær er tydelig på disse tingene. Etikk og moral er også noe som etterspørres stadig mer innenfor alle samfunnsområder – også i store bedrifter og i store fotballklubber, påpeker han.

Saken fortsetter under annonsen

Foto
Lederrådgiver og tidligere idrettsleder, Jørn Bue Olsen, har tro på at Solskjær vil lykkes i Manchester. Foto: Privat.

Handling trumfer ord, men Manchester United har med denne ansettelsen vist at klubben vektlegger Solskjærs verdier. Og disse er blant annet utviklet i klubben han nå skal lede.

– Forgjenger Mourinho var en langt mer usympatisk type, med et enormt ego. Solskjær har et langt mer variert verdigrunnlag. Vi skal heller ikke undervurdere kulturaspektet i denne ansettelsen. Mourinho var ikke særlig opptatt av å være en kulturbærer. Solskjær, derimot, er jo flasket opp i denne klubben, der han har vært både spiller og trener for reservelaget. Han har gått skolen, og det er en fordel for alle parter. Her henter United en av sine egne. En av de aller største heltene. 

Kan bli permanent jobb

Etter en rekke med stjernemanagere som ble hentet utenfra, har United nå forstått at klubben må finne seg selv igjen. Da henter de en manager de selv har utdannet.

Men Solskjær på levere på høyest mulig nivå dersom han skal lykkes.

– Denne jobben krever at han er på topp som leder over en lang periode. Han er godt rustet for jobben, og har hodet på rett plass. Det som kjennetegner Solskjær er at han har en god porsjon ydmykhet, til forskjell fra andre managere på samme nivå. Han har klare og tydelige verdier, og han har evnen til selverkjennelse. Forvalter han muligheten på en god måte, har han alle muligheter til å få stillingen også på permanent basis, sier Bue Olsen.

Saken fortsetter under annonsen

Han synes det er interessant at klubben har valgt å gi ham kontrakt ut sesongen i første omgang. På denne måten kan alle få tid og det kan gjøres evalueringer underveis.

– Molde blir jo også godt kompensert for dette, så dette er en vinn-vinn-situasjon for alle, legger han til.

Solskjær-hysteri i Molde

Hallgeir Gammelsæter er professor i Sports Management ved Høgskolen i Molde. Han har ikke registrert noen sorg i byen over at klubben mister treneren sin. Tvert imot er stemningen god:

Foto
Professor i Sports Management ved Høyskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter, tror Molde blir tatt godt vare på av trener Erling Moe. Foto: Høyskolen i Molde.

– Stemningen her er bra, tror jeg. Vi har jo blitt vant til litt Solskjær-hysteri, så det tas med fatning. Mange tenker at hvis dette går bra så er det også bra for Molde FK. Det er vel ikke alle som kan låne ut treneren og tjene klekkelig på det? Og Erling Moe har en høy stjerne i klubben, så folk er ikke redde for det sportslige, sier han.

Sist Erling Moe ledet Molde imponerte klubben i Europa, og slo storheter som Ajax, Fenerbache og Celtic.

Saken fortsetter under annonsen