Illustrasjonsfoto.

Foto

Gaudilab | Dreamstime.com.

Vil ha flere kvinnelige toppledere i Norge

Publisert: 9. april 2018 kl 09.28
Oppdatert: 9. april 2018 kl 09.28

I desember i fjor overtok Ødegaard jobben som administrerende direktør i Royal Caribbean Cruises (RCL) i Norden. Dagens Næringsliv har intervjuet henne som en del av artikkelserien «Delt arbeidsliv».

–  Jeg er blitt heiet frem av folk rundt meg, men det hjelper ikke hvis du ikke også jobber hardt og tror på deg selv. Kvinner må bli flinkere til det – å ha troen på seg selv. Men det kommer ikke gratis, det skal man være klar over. Satser du på en topplederstilling, må du ofre noe, sier hun til avisen.

Reiseliv er en industri med mange kvinnelige medarbeidere, men innen cruisekategorien er det fremdeles relativt få kvinner i lederposisjoner. Ødegaard er en av få kvinner med ansvar for en region i den globale cruisegiganten RCL Cruises.

Ingen «superkvinne»

Ødegaard forklarer at ingen forventer at kvinnelige ledere skal være «superkvinner» som klarer alt.

– Men da må du ikke forvente det av deg selv heller, at du skal være «superkvinne» og levere på topp på alle arenaer.

Hun har lært mye av sine tidligere ledere, som har støttet henne og lagt til rette for at hun og kollegene skulle prestere best mulig.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg synes alle ledere har et ansvar for det: Å utfordre og oppmuntre medarbeiderne sine, heie dem videre, uansett hvilke karrieremål de måtte ha. Hjelpe til med å videreutvikle folks drømmer. Men det er viktig å gripe de mulighetene man får selv, med begge hender. Hadde jeg ikke gjort det, hadde jeg ikke vært her i dag, sier hun.