Makt – hva ledere kan lære av Machiavelli
Steinar Bjartveit, konsulent og foreleser i ledelse ved Handelshøyskolen BI, bruker tidløse klassikere – som Sokrates, Machiavelli, Marcus Aurelius og Shakespeare – når han snakker om ledelse. Klassikere som består, uavhengig av de motebølgene som preger ledelsesfaget.
En annen måte å se ledelse på
I «Fyrsten» av Machiavelli fra 1532, gis det riktignok råd om makt som går helt ut i det ekstreme, men det er ikke først og fremst rådene som er det interessante, mener Bjartveit.
Det er perspektivet:
– Hvordan skal du lede når mennesket ikke bare er godt?
Se video her:
– Ledere må mestre konflikt
Bjartveit viser til at «vanlige» ledelsesbøker som regel har som premiss at mennesket er godt og at alle vil fellesskapets beste. Machiavelli utfordrer dette.
– Mennesket er ikke alltid rasjonelt, men vil følge sin egen agendaer. Det er ikke til noe hinder for ledelse, men det jekker opp ledelse til en høyere vanskelighetsgrad. Du er nødt til å balansere ulike interesser, og det er ikke noe synlig endemål om et harmonisk fellesskap, sier Steinar Bjartveit.
– Mennesket lever vel så mye konflikt som i harmoni, og det må du mestre som leder. Og hvis du ikke gjør det, ligger du dårlig an.
Videoen ovenfor er et utdrag fra et lengre videointervju med Steinar Bjartveit om makt og ledelse. Se hele videoen her:
- FLERE NYTTIGE VIDEOER OG ARTIKLER OM LEDELSE: Se Lederbiblioteket
Har du spørsmål om ledelse?
I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.
Gå til Lederbiblioteket.