Tsjekkias statsminister Andrej Babis' regjering ble felt under en mistillitsavstemning i parlamentet i januar. I juni ble han gjeninnsatt som statsminister. 

Foto
Petr David Josek / AP / NTB scanpix
 
 

 

Tsjekkias regjering får støtte i parlamentet

Publisert: 12. juli 2018 kl 07.09
Oppdatert: 12. juli 2018 kl 07.09

Avstemningen bekreftet at Babis har den nødvendige støtten fra landets kommunistiske parti, som nå får direkte innflytelse på regjeringen for første gang siden jernteppets fall i 1989.

– Parlamentet har uttrykt tillit til regjeringen, sier parlamentsleder Radek Vondracek etter et over 16 timer langt møte.

Av de 196 tilstedeværende parlamentsmedlemmene stemte 105 i favør Babis, mens 91 stemte imot. Det er totalt 200 plasser i det tsjekkiske parlamentet.

I slutten av juni utnevnte president Milos Zeman en ny koalisjonsregjering i Tsjekkia bestående av ANO-bevegelsen og Sosialdemokratene. Milliardæren Andrej Babbis, som representerer ANO og ofte omtales som «Tsjekkias Trump», ble utpekt som statsminister – for andre gang. Babis' regjering ble nemlig felt av en mistillitsavstemning i parlamentet i januar, etter å ha vunnet fjorårets valg.

Da han likevel ble gjeninnsatt av president Zeman i juni, tok tsjekkere til gatene for å demonstrere.

Babis er Tsjekkias nest rikeste mann og en nær alliert av Zeman. Han regnes som populist og er siktet av politiet for svindel med EU-midler.

Saken fortsetter under annonsen