Thomas F. Borgen under pressekonferansen hvor han meldte sin avgang som leder i Danske Bank.

Foto

Liselotte Sabroe / NTB Scanpix

Thomas Borgen ledet de estiske aktivitetene fra 2009

Publisert: 21. september 2018 kl 10.46
Oppdatert: 21. september 2018 kl 11.03

I Danske Banks interne granskningsrapport om hvitvasking gjennom en avdeling i Estland går det frem at bankens norske toppsjef trolig har visst svært mye om det som har foregått.

I rapporten pekes det blant annet på at over ti prosent av Danke Banks totale overskudd kom fra Estland i årene 2008 og 2010.

I de første rapportene om hvitvaskingsskandalen har det kommet frem at de mest suspekte transaksjonene skjedde i denne perioden.

Borgens fall

Borgen var et stjerneskudd. Fokus Bank satset på ham allerede fra starten. Det var nesten opplest og vedtatt at han skulle bli en leder i banken på sikt. 

I 2009 ble han tatt inn i Danske Banks toppledergruppe. Banken hadde da kjøpt Fokus Bank. Borgen ble ansvarlig for Danskes operasjoner i Baltikum - et ansvar han hadde frem til 2012 da han ble leder for seksjonen Corporates og Institutions.

September 2013 ble han toppsjef i banken.

Saken fortsetter under annonsen

Leder for aktivitetene Estland

I rapporten heter det at Borgen hadde det fulle ansvaret for avdelingen i Estland fra 2009. En epost som granskerene har fått tak i viser at han også viste interesse for den såkalte non-resident porteføljen i banken. Det er blant disse kundene hvitvaskingen har foregått.

I mars 2010, da transaksjoner fra russiske klienter ble et tema i ledergruppen, uttalte Borgen at han ikke hadde kommet over noe ved de russiske transaksjonene som burde bekymre.

Granskerne gjentar flere ganger at de ikke finner grunn til å tro at Borgen har handlet i annet enn god tro. De påpeker også at det ikke ble delt eventuelle røde flagg med ham om transaksjonene.

"Vi finner at det var lite Thomas Borgen kunne gjort i de første årene som konsernsjef for å endre bankens evne til å påvirke situasjonen", heter det i rapporten.

Men samtidig vises det til at Borgen også ved et tilfelle tok til orde for en "middelvei" da andre ledere mente det var på høy tid å skalere ned aktiviteten i Estland.

I desember 2013 kom rapporten fra varsleren. I februar 2014 anbefalte Borgen å stoppe all ny aktivitet og en kontrollert nedtrapping av alle eksisterende transaksjoner basert på internkontrollens rapport om det samme.

Saken fortsetter under annonsen

Rapporten konkluderer også med at Borgen har delt tilstrekkelig informasjon med Danske Banks styre, men at han også kunne tatt en mer aktiv rolle.

Alt i alt renvaskes han av granskerne som fremhever at han var deltaktig i avgjørelsen om å etterforske transaksjonene i Estland.