Nå skal jeg fortelle deg en historie...
Vi går inn på grønn løper, får et beger popcorn i hånden, løser billett og entrer kinosalen. Klokken er 0800 på morgenen. Ikke en vanlig torsdag, med andre ord.
Seansen skal bidra til at vi lærer – både om et overordnet problem, bedriftens løsninger på dette problemet og hvordan publikums deltakelse kan påvirke dette.
Stikkordene i dag er bærekraftighet, smarte hus, smarte bygg, elektrisitet og en grønnere hverdag. Filmen starter med at Schneider Electrics administrerende direktør Dagfinn Ringås spiller ishockey i hagen, tilsynelatende tatt på senga av fotografene på sin hjemmekontordag. Deretter tas vi med inn i huset hans, der mange miljøvennlige og smarte løsninger er installert. Overgangen fra direktøren i hagen til de smarte løsningene er nesten umerkelig. På et blunk har vi både blitt kjent med Ringås, bedriften hans og produktene de selger. Det er ikke ubevisst.
– Med disse filmene har vi ønsket å gjøre selskapet mer kjent, også utenfor bransjen vår. Vi ønsker å vise frem hva vi er og hva vi gjør. Vi ønsker å skape stolthet, og vi vil tiltrekke oss talenter, sier Dagfinn Ringås.
Formen
Strategisk historiefortelling handler om å påvirke, men også om å skape en virkelighet. En fortelling skal utarbeides og formidles. Fortellinger former mennesker og skaper kultur. Kulturen skaper antakelser om de andre. Da gjelder det å enes om hvilke historier som skal fortelles og om å bruke fortellingen for å skape eller endre kulturen og virkeligheten.
Ifølge Dagfinn Ringås har mange stereotypier om hva Schneider Electric og stikkontakt- og lysbryterprodusenten ELKO holder på med. Det gjør behovet for å nå igjennom med budskapet ekstra viktig.
– Måten vi har valgt å bruke strategisk historiefortelling på skal bidra til at vi reflekterer over hvem vi er. Vi prøver å lære folk om smarte hus og bygg. Det ønsker vi å gjøre på en lettfattelig, informativ og enkel måte, sier han.
Schneider Electric har laget fire kortfilmer, som alle tar for seg sentrale områder innenfor det grønne skiftet: Bolig, bygg, bil og båt.
– Den grønne tråden her er miljøarbeidet i Norge: Automatiserte hjem, elbiler, energireduksjon i bygg og å få ned co2-utslipp i fjordene våre, forklarer han.
Elbiler på Nesøya
En titt på tre av de fire filmene som Ringås medvirker i bekrefter dette. Først tar Ringås oss med seg inn i boligen sin. Til og med soverommet får vi innpass i. Vi får avkreftet myten om dyre bensinslukere i et av landets finere strøk på Nesøya i Asker. Der kryr det nemlig av elbiler, viser det seg. Vi får også se nærmere på smarte bygg, som for eksempel Nationalmuséet på Vestbanen i Oslo.
Dagfinn Ringås fremstår som en karakter med interesser utenom det vanlige. Kombinasjonen bærekraft, interiørdesign og hardrock er uvanlig for en administrerende direktør i et stort norsk selskap.
– Når jeg skal være med å fortelle historier er det viktig for meg at jeg fremstår naturlig. Hvis ikke faller dette på stengrunn. Jeg kunne aldri gått rundt i blå dress i filmene. Dette er også en viktig verdi i selskapet. Ting trenger ikke å være gørrkjedelig, selv om det er business, smiler han.
Ringås legger til at tiltaket er en del av en innsats som skal bidra til at selskapet blir enda mer kjent utenfor energi- og elektrobransjen.
– Ikke reklame
Leder for markedskommunikasjon i Schneider Electric, Ingunn Kristiansen, forteller at den strategiske historiefortellingen ikke handler om å selge produkter.
I stedet handler det om at selskapet posisjonerer seg og at man får muligheten til å sette dagsorden.
Vi gjør noe vi ikke har gjort før. Og det blir mer spennende og engasjerende når administrerende direktør kan by på seg selv, mener hun.
Lederverktøy
Slik kan du lykkes med strategisk historiefortelling:
Budskap:
- Budskapet må formidles på en pedagogisk måte
- Det må forstås også av ikke-fagfolk
- Vær ærlig i din historie
- Få frem verdiene av løsningene dine
Engasjement:
- Bidra til økt kjennskap
- Historien må også rette seg mot medarbeiderne dine
- Søk å bidra til mer engasjement, både internt og eksternt
- Husk at ikke alle ansatte kan alt
- Intern motivasjon er viktig
Lederen:
- Benytt deg av lederens gode kommunikasjonsevner
- Tøffhet og modighet vil gi resultater
- Sørg for at lederen fremstår tydelig og leverer et forenklet budskap
- Få frem alvoret
- Vær folkelig og jordnær
- Skap engasjement
Eksternt:
- Målet må være økt kjennskap, både til bedriften som virksomhet og kunnskapslevereandør
- Få frem idealismen
- Opplyse samfunnet om din virksomhet og dine styrker
- Sørg for å lære bort ting som ikke alle vet, men som de kan ha nytte av
Kommunikasjonen:
- Definer budskapet på forhånd
- Bryt budskapet ned i delbudskap
- Bruk medarbeidere som ambassadører
- Bruk også ledelsen
- Vær personlig
- Personifiser også budskapet
Medievalg:
- En fordel at historien er lett tilgjengelig
- En fordel at man kan se det mens man er på farten
- En fordel at man har muligheten til å tilgjengeliggjøre budskapet og kan forenkle det
- Læring underveis og mulighet for utvikling
- Mulighet for respons underveis kan bidra til å forbedre deg
Kilder: Schneider Electric / Ingunn Kristiansen / Dagfinn Ringås