Lederrådgiver Jan Wiese.

Foto

Øyvind Eide.

Anbefalt bok

Kvinnelig pionérarbeid

Publisert: 21. desember 2018 kl 08.47
Oppdatert: 21. desember 2018 kl 10.09

Noen modige og visjonære kvinner valgte å bli leger, mot de medisinske professorenes vilje, for litt over hundre år siden. Da de var ferdige med studiene, dro de til utlandet for å spesialisere seg. Mange ble spesialister i gynekologi eller innen hud- og kjønnssykdommer, og nesten alle virket som leger for kvinner og for barn. De gikk inn i underprioriterte områder av medisinen, og var sterkt preget av kvinnesakens idealer. Det gjorde at de påtok seg opplysningsarbeid, blant annet reiste flere av dem rundt i landet og holdt foredrag, og de arbeidet for bedre kvinnehelse, fødselshjelp og barselomsorg, engasjerte seg i tuberkulosebekjempelse, i ernæringsvitenskap og forskning, ifølge forfatteren av boken Kvinder med begavelse for legevirksomhet, Cecilie Arentz-Hansen.

Hun var tidligere spesialist i allmennmedisin og arbeidet som fastlege. I dag er hun spesialist i psykiatri og overlege ved Oslo universitetssykehus

Foto

Seieren på legefeltet på slutten av 1800-tallet fikk store konsekvenser for likestillingen mellom kjønnene i det unge Norge. Ikke minst viser historien hvordan dette i neste omgang kom hele samfunnet til gode, heter det i boken «Kvinder med begavelse for lægevirksomhed» av Cecilie Arentz-Hansen. (Foto: Cappelen Damm)

Seieren på legefeltet på slutten av 1800-tallet fikk store konsekvenser for likestillingen mellom kjønnene i det unge Norge. Ikke minst viser historien hvordan dette i neste omgang kom hele samfunnet til gode, heter det i boken.

– Disse damene hadde noe som mange virkelig ønsker seg nå om dagen: evnen til å se langt fremover og hva et marked hadde behov for. Det var ikke bare kvinnekamp, men også et strategisk blikk. De visste at det var utviklingsmuligheter og et livsgrunnlag der, økonomisk og faglig. Det er dette vi kaller innovasjon, sier Wiese. 

Han mener at alle som vil lære mer om kreftene som ligger under, når innovasjoner skapes, kan ha glede av denne boka. 

Wiese påpeker at yrkesstolthet er en viktig del av organisasjonskulturen i en virksomhet. Kunnskap og interesse, deling av egne tanker, om tidligere pionérer og bedrifter innen bransjetradisjonen er en inspirasjonskilde for mange av oss, uansett hva vi jobber med.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er jo en form for heltedyrkelse innen alle områder der menneskene er aktive. Denne boka er et bidrag i så måte for leger, og ikke bare de kvinnelige. Jeg vil si at boka bør være obligatorisk lesning for alle i helse-Norge. Det er så mye å være stolt av, ikke minst damene som boka handler om, avslutter han.

Anbefalt bok 2018
søn 20.02.2022 23:47

Psykologi og tankesett, kvinnelig pionérarbeid hos legestanden eller en prisvinnende historie historie, fortalt av en butler? Dagens Perspektiv har snakket med et knippe ledere, ledelseseksperter og forskere om deres anbefalte boktips.

Se alle anbefalingene her.