Det er tørke i Norge, og landbruket sliter. Nå ønsker Norges bondelag økonomisk støtte fra regjeringen.
Foto
Lise Åserud / NTB scanpix
Norges bondelag

– Vi kan få kjempereduksjoner i kjøtt- og melkeproduksjonen

Publisert: 3. august 2018 kl 10.13
Oppdatert: 3. august 2018 kl 10.55

Landbruket i Sør–Norge lider under det som har vært en historisk varm og tørr sommer. Situasjonen for mange bønder er kritisk, og uten støtte kan konsekvensene bli store for landbruket i flere år fremover. Nå inviterer Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag statsminister Erna Solberg til å besøke en av gårdene som er rammet, og til å diskutere situasjonen med næringen. I Sverige har bøndene fått krisehjelp, mens støtten lar vente på seg fra den norske regjeringen. Landbruksminister Jon Georg Dale møtte næringen tidligere i sommer, men kunne den gangen ikke love økonomisk hjelp. 

Risikerer nødslakting

– Bøndene står i en prekær situasjon, og tøffe beslutninger må nå treffes. Bøndene kjøper inn dyrt fôr til høyere kostnader enn ventet. Alternativt må de redusere dyretallet gjennom nedslaktning. Bonden må på kort og lang sikt forholde seg til alvorlige inntekstap. Nå må regjeringen på banen, slik at vi unngår at mordyr, som sau og melkekyr, slaktes, sier leder i Norges bondelag, Lars Bartnes.

Foto
Leder av Norges bondelag, Lars Bartnes. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix.

– Mange av våre medlemmer står nå i en fortvilt situasjon. Husdyrbønder står i fare for å måtte nødslakte fordi de ikke har nok fòr til dyra. Produsenter av korn, bær, frukt og grønnsaker opplever store avlingstap. En av landets største næringer er i dyp krise – vi inviterer landets øverste leder til å se det med egne øyne, sier han.

– Ikke nok

I møtet med landsbruksministeren for to uker siden ble det ikke lovet støtte. Likevel har bøndene fått en tilpasning til regelverket, der bonden kan gjøre praktiske valg som bidrar til at tilskudd ikke reduseres. Men dette er ikke nok i dagens situasjon, ifølge Bartnes: 

Saken fortsetter under annonsen

– Vi har en avlingsskadeordning som fungerer godt i normale kriseår, som i fjor og i 2016. Men under årets krise er ikke ordningen tilstrekkelig for å redde matproduksjonen. En ekstraordinær styrking må til. Unødvendig nedslakting må unngås, og kornprodusentenes avlingssvikt er også alvorlig, forklarer han.

Foto
Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) sammen med Lars Bartnes i Norges bondelag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.

Det er fortsatt for tidlig å fastslå nøyaktig hvor store tap dette har påført landbruksnæringa i Norge, men tapene er store og de øker for hver dag regnet uteblir, ifølge Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlaget:

– Vi bønder forsøker så godt vi kan å hjelpe hverandre og dugnadsånden er imponerende.Blant annet flyttes det fòr fra nord til sør, og vi opplever også at samfunnet rundt oss, som banker og tjenesteleverandører, ønsker å hjelpe. Skal vi unngå at krisen gir langvarige konsekvenser for norsk matproduksjon, trengs en ekstraordinær økonomisk innsats fra regjeringen, fremholder Furuberg.

Foto
Norges bondelag og Lars Petter Bartnes vil nå ha statsminister Erna Solberg på banen. Foto: Tatyana Zenkovich/Pool via REUTERS/NTB Scanpix.

Bartnes understreker at Bondelaget vil at regjeringen bidrar til å forsterke tiltak. Etter møtet med landbruksminister Dale har partene fortsatt dialogen.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi er i dialog med regjeringen nå, og forventer at de følger opp våre forslag, sier han.