– Håper jeg ikke kostet Hillary Clinton seieren
I et intervju med Der Spiegel, snakker James B. Comey (57) om sin nye bok. Det er ikke bare Donald Trump og hans folk som er sinte på den tidligere FBI-sjefen. Også Demokratene har horn i siden til mannen de mener kostet Hillary Clinton seieren i presidentvalget i 2016.
SPIEGEL: For mange Trump-støttespillere er du erkefienden. I oktober 2016 var det omvendt – den gang meddelte du den amerikanske Kongressen at FBI ville gjenåpne etterforskningen mot Hillary Clinton fordi en laptop med e-poster hadde dukket opp, elleve dager før valget. Clintons folk angrep deg den gang. Trumps folk forsvarte deg.
COMEY: Han er virkelig morsom. Kona mi sa en gang at: «Jeg visste at du alltid vil komme til å forarge halvparten av det politiske spekteret. Jeg trodde aldri du ville klare å få begge sider mot deg». Det stemmer at både demokrater og republikanere er sinte på meg, men logisk er det ikke – jeg kan da ikke både ha vært på Clintons og Trumps side.
Les et lengre intervju med James Comey her.
SPIEGEL: Kostet du Hillary Clinton presidentskapet? Hun er selv overbevist av det.
COMEY: Jeg håper virkelig ikke det, men det vet jeg ikke.
SPIEGEL: Clintons meningsmålinger raste den gang nedover. Brevet ditt hadde altså åpenbart innflytelse?
COMEY: Det kan hende, men jeg handlet ikke ut ifra politisk overbevisning. Jeg har dedikert store deler av min yrkeskarriere til institusjoner som jeg elsket, og som ikke hadde noe med politikk å gjøre, men noen ganger sitter institusjonene rett og slett mellom stolene.
Jeg kan da ikke både ha vært på Clintons og Trumps side
SPIEGEL: Men i boken beskriver du at du gjorde politiske overveielser: I juli 2016 holdt du for eksempel en kontroversiell pressekonferanse der du personlig informerte om innstillingen av etterforskningene mot Clinton, selv om det normalt sett er Justisdepartementets jobb. Du ville med det demonstrere din uavhengighet. Hvorfor handlet du ikke bare etter læreboka?
COMEY: Den læreboka skulle jeg gjerne hatt. Husker du 2016? Det var et katastrofalt utgangspunkt. FBI leder etterforskninger mot en presidentkandidat på grunn av hennes e-poster, midt i en av historiens mest splittede perioder. Jeg vil ikke overbevise noen om at jeg hadde rett, men bare vise hvordan noen i min situasjon prøver å handle rett etisk sett. Jeg ber om at ingen FBI-direktør trenger å treffe en slik beslutning igjen. Det var en rekke «no win»-situasjoner. Alle alternativer var fryktelige.
SPIEGEL: I ditt brev til Kongressen innrømmet du også at du var preget av antakelsen av at Clinton holdt på å vinne.
COMEY: Jeg husker ikke å ha tenkt på meningsmålinger, men den gang gikk hele landet ut ifra at Clinton kom til å vinne. Preget det meg? Muligens.
SPIEGEL: Anklagene mot deg går på at du presset deg for mye inn i rampelyset. Du innrømmer selv at du noen ganger drives for mye av ditt ego. Er du for egoistisk?
COMEY: Hva er det du tillater deg? (Han ler.) Det spørsmålet kan ingen besvare om seg selv, men i boken min skriver jeg at jeg bekymret meg for stoltheten min og egoet mitt allerede som tenåring. Jeg vet at det tilhører svakhetene mine.
Ville ha fortsatt
SPIEGEL: Som statsadvokat, stedfortredende justisminister og FBI-sjef har du opplevd mange av de store amerikanske affærene på nært hold. På nittitallet var du involvert i etterforskningen av kontroversielle eiendomshandler utført av The Clintons. Før det deltok du i saken mot milliardæren Marc Rich. Du var involvert i saken om amerikanske soldater i Irak hadde bedrevet tortur ...
COMEY: Du har virkelig lest boka!
SPIEGEL: Selvsagt. Og likevel kommer du alltid tilbake til Trump. Hvorfor?
COMEY: Man kan ikke skrive om etisk ledelse uten å nevne Trump som antitese.
SPIEGEL: Trumps daværende stabssjef John Kelly ville si opp etter at du ble sparket. Du ba ham om å bli – men sier også at Trump skitner til alle han jobber med. Hva skal medarbeiderne gjøre? Bli eller gå?
COMEY: Et godt spørsmål, men et den vedkommende kun kan svare på selv. Utenifra kan jeg ikke si noe om hvor balansen går mellom det å beskytte landet og å inngå personlige kompromisser. Jeg tror Trumps stab består av folk som elsker dette landet og vil bevare våre verdier. Enhver må selv bedømme når man er blitt for tilskitnet eller er blitt til en medløper slik at det ikke lenger nytter å bli værende.
SPIEGEL: Du ville ha blitt?
COMEY: Jeg ville i alle fall ha blitt, fordi jeg så meg forpliktet til å beskytte FBI.
SPIEGEL: Savner du Barack Obama?
COMEY: Ja. Ja, vel. Ja. Det sa jeg også til ham når hans regjeringsperiode tok slutt. Til å begynne med var jeg skeptisk. Jeg hadde donert penger til hans motstandere. Til slutt fikk jeg stor respekt for ham. Han er ikke perfekt, men han verdsetter de demokratiske institusjonene.
Vil ikke bli politiker
SPIEGEL: Målet ditt var, som du også sier i boka, å holde FBI utenfor politikken. Nå kommer beskyldninger fra begge sider av det politiske spektrum om at du har politisert FBI. Hva har du gjort feil?
COMEY: Jeg er uenig i påstandene. Jeg mener virkelig ikke at FBI har blitt politisert. FBI blir angrepet politisk, først og fremst av republikanere, og det svært kortsiktig.
SPIEGEL: Da du inntok stillingen din sa du at: «Å være FBI-sjef er den beste jobben du noen gang har hatt».
COMEY: Det stemmer.
SPIEGEL: Hva kommer etter det?
COMEY: Det vet jeg ikke. Jeg har skrevet en bok. Jeg kommer til å snakke om ledelse og etikk, og jeg kommer til å undervise ved mitt tidligere universitet College of William and Mary i Virginia. Det gleder jeg meg til, men jeg kommer til å savne jobben min i FBI. Jeg ville gjerne ta seks år til.
SPIEGEL: Kommer du til å innta et politisk embete?
COMEY: Nei.
SPIEGEL: Aldri?
COMEY: Aldri.
© 2018 Der Spiegel or Spiegel Online. Distributed by New York Times Syndicate. Oversatt fra tysk av Håkon Benedikt Harnes.
Som en del av Dagens Perspektivs europadekning publiserer vi etter avtale jevnlig stoff fra det tyske magasinet Der Spiegel.