Gutteromsbedrift kjøper gutteromsbedrift
Apputviklerne i Danmark og Norge startet opp bedriftene sine omtrent samtidig. På sine respektive gutterom utviklet de et tilbudsaviskonsept for dagligvarebransjen som har tatt av i begge land.
I dag blir appene til danske ShopGun og norske Mattilbud lastet ned av 1,3 millioner nordmenn. PostNord har ønsket å kjøpe tjenesten, men gründerne har ikke ønsket å selge.
Til slutt ble et samarbeid mellom tilbudsavis-appene uunngåelig. Siden 2016 har Christian Birch i ShopGun og Andreas Jørgensen i Mattilbud hatt samtaler om dette. De norske Mattilbud-gründerne har i dag andre jobber, og har sett tjenesten rulle og gå, uten behov for ytterligere markedsføringsinnsats. En gullkalv for den rette bedriften som ønsker å ta tjenesten videre.
Lenge planlagt
Christian Birch forteller at ShopGun har planlagt et oppkjøp av Mattilbud lenge:
– Vi møtte Mattilbud for første gang i 2016. Vi hadde registrert at de hadde mange flere nedlastninger enn vi hadde i Norge. Etter å ha bygget opp ShopGun sakte, men sikkert her, hadde vi oppnådd 300.000 nedlastninger. Mattilbud hadde mer enn en million, forteller han.
Birch og Jørgensen ble enige om å møtes igjen. Gründerne i Mattilbud har i dag andre jobber, mens ShopGun har mer enn 40 ansatte og har satset på å utvikle sin virksomhet. De møttes for en stund siden for å diskutere konkretiseringen av et mulig samarbeid. Da ble det klart at et oppkjøp var aktuelt.
– Mattilbud ønsket at noen med rett kompetanse og riktig apparat kunne ta bedriften til et enda høyere nivå. Det hadde de ikke anledning til selv. Vi er fornøyde med denne løsningen, og tar fatt på oppgaven med stor ydmykhet. Det er svært imponerende at de har klart å bygge opp denne tjenesten, uten å bruke penger på markedsføring. Nå beholder vi merkevarenavnet, siden kjennskapen er så høy i Norge, utdyper Birch.
Mattilbud-appen samler tilbudene fra de største matvarekjedene i Norge: Rema 1000, Meny, Kiwi, Joker, Spar, Coop–butikkene, Bunnpris, Europris, Narvesen og 7-Eleven. Idéen fikk Jørgensen mens han studerte, og i september 2013 var appen klar. I løpet av det neste halve året hadde de over 100.000 nedlastninger. Det var først og fremst unge mennesker mellom 18 og 30 år som tok tjenesten i bruk, særlig i studentbyene. Mer enn 70 prosent av brukerne var kvinner.
Reddet av iPad
Da ShopGun startet opp sin virksomhet var det som et svar på alle tilbudsavisene som dumpet ned i postkassa. Det kom så store mengder av disse avisene at Birch tenkte at det måtte være mulig også å lage disse digitalt. Det ville forenkle brukeropplevelsen, og dessuten være en mer miljøvennlig løsning. Det fantes ingen steder på nettet der man kunne søke opp butikkenes og supermarkedenes tilbud, slik de ble fremstilt i tilbudsavisene.
– Det var heller ingen som ønsket å gi oss data på dette. Det nærmeste vi kom var et tilbud om å få tilbudsavis i pdf-form, men da ville det bli umulig å trekke ut informasjonen raskt nok, sier Birch.
Birch og sin medgründer gikk i gang med å lage en semantisk analyse av hele tilbudsavisen, herunder en komplett oversikt over alle tilbudene. Deretter lanserte de en nettside som de kalte eTilbudsavis.
– Trafikken uteble totalt. Vi manglet et delingselement i tjenesten. Dette var på tiden da Apple lanserte iPhone, med sine plasseringsspesifikke tjenester. Vi manglet adressene – først da kunne vi fortelle folk akkurat hvor det var tilbud å finne, utdyper han.
Men tjenesten vekket interesse etter hvert. Den danske avisen Ekstrabladet skrev om appen de fikk utviklet. Den ble kompatibel med både Apple og Android. Kundene omfavnet den digitale databasen for tilbud fra de ulike tilbudsavisene, men likevel var det fortsatt noe som manglet.
– Folk begynte å skrive til oss. De fortalte at de savnet å lese om tilbudene også på papir. På dette tidspunktet kunne vi ikke tilby en identisk version av papiravisen digitalt. Til det var oppløsningen for dårlig. Da iPad-en ble lansert, løste dette problemet seg heldigvis av seg selv, smiler Birch.
Fire timer etter at ShopGun publiserte iPad-appen var den nummer én av de mest nedlastede appene i Danmark. Blant Apple-brukere var den nummer 7, og til sammenligning var Facebook nummer 11.
– Folk har vært vant med tilbudsaviser i en rekke tiår, så det viste seg å være avgjørende at de fortsatt følte en forbindelse med hvordan den tidligere så ut. Kundene mistet ikke helt opplevelsen de hadde hatt med papiravisen når de leste den på iPad, sier Birch.
Synergier
Nå ønsker Birch at Mattilbud-kundene også skal benytte seg av ShopGuns tjenester. Målet er å skape enda flere muligheter for dagligvarebransjen. Det skal han klare gjennom geografisk segmentering:
– Alt innholdet i Mattilbud skal bli geografisk segmentert. I dag får du de samme tilbudene hos Rema 1000 enten du befinner deg i Nord-Norge eller i Oslo. Med ShopGuns teknologi skal vi rette på dette, sier han.
Mattilbud skal også bli en plattform for inspirasjon – for planlegging av handel. En stor avtale er inngått med Coop i Danmark. Planen er at dette også skal tas i bruk i Norge.
– Et alternativ til pdf-kataloger, Incito, er utarbeidet. Det er en 100 prosent digital, responsiv og data-drevet katalog, som også er tilgjengelig for lesere som trenger oversetting, sier han.
– Både ShopGun og Mattilbud er såkalte App-bedrifter som er utviklet på gutterommet. Føler dere at dere med oppkjøpet tar steget inn i en hardcore business-verden og har blitt voksne nå?
– He he, vi har fortsatt et ungt fokus, både i forhold til drift, forretningstankegang og arbeidsmiljø. Men vi har vokst oss store, også i antall ansatte. Begge bedriftene startet på samme måte, omtrent på samme tid – selv om ShopGun var litt tidligere ute – våre historier er ganske like. Men nå har tiden kommet for å ta virksomheten et steg videre. Det er et naturlig tidspunkt for oss, og passer godt inn i våre planer for Norge. Her er det et stort potensial, sier Christian Birch.