Hvilken bok har du planer om å lese i påsken?

Foto

Christian Horz | Dreamstime.

Ledernes boktips

Etikk og korrupsjon

Publisert: 26. mars 2018 kl 09.07
Oppdatert: 3. april 2018 kl 09.30

Ukeavisen Ledelse har igjen spurt ledere, forskere og andre kilder om hvilke bøker de vil anbefale andre å lese. Svarene vi fikk var som vanlig variert, men god kost.

I påsken får du kanskje endelig tid til å lese en god bok. Men hva skal du lese, tenker du kanskje? Fortvil ikke. Ukeavisen Ledelse har også denne gangen vært i kontakt med ledere, professorer og andre kilder for å få gode boktips. Vi har igjen forsøkt å få dem til å styre unna den mest nerdete faglitteraturen. Denne gangen har vi faktisk lyktes ganske godt med det.

Samtidig er faglitteratur også mulig å koble av med. Inspirasjon kan du suge til deg fra ulike kilder. Du får kanskje ikke en utfyllende liste over skjønnlitteratur denne gangen heller, men derimot vil du garantert få tips om bøker du ikke hadde tenkt på før. Her er det mye forskjellig, og noe for alle: Fantasyromaner, viktig, men overraskende feministlitteratur, en utfordring innen etikk og korrupsjon samt livsstilslitteratur som kanskje kan gi deg en bedre hverdag? God fornøyelse!

Samfunnsansvar og korrupsjon

Foto

Knut Wollebæk har lest Jørn Bue Olsens bok «Næringslivsetikk, samfunnsansvar og korrupsjon». (Foto: Privat)

Wollebæk vil anbefale boken Næringslivsetikk, samfunnsansvar og korrupsjon av Jørn Bue Olsen.

Bue Olsen har skrevet om disse emnene før, og flere bedrifter benytter hans kunnskaper som foredragsholder og rådgiver for sitt arbeid med etiske retningslinjer, etisk praksis og CSR (Corporate Social Responsibility). Han er ikke alene på dette markedet, men i denne boka gjør han noe få andre forfattere innen feltet gjør like bra, mener Wollebæk:

Saken fortsetter under annonsen

– Han gir innsikt i grunnleggende begreper man må kjenne til for å forstå noe som helst av de kompliserte fenomener og problemstillinger dette dreier seg om. Det gjør også flere andre, men her er det gjort uten for innviklet og omstendelig ordbruk. I tillegg er boka full av praktiske eksempler, også med lenker til en rekke nettsider med praktisk informasjon, sier han.

Samtidig går Bue Olsen til felts mot en ikke uvanlig holdning til valget mellom to strategier på dette feltet, begge faktisk med nokså beskjedne ambisjoner: 

  • Passivitet, gjøre minst mulig, kun det aller mest nødvendige

  • Bygge en minimumsberedskap for å forebygge små og store problemer

Mange ledere hevder at etikk er viktig, men at timingen er dårlig akkurat nå.

– Hvis ikke nå, når da? Problemstillingene blir jo stadig mer presserende både i små og store foretak, i Norge så vel som internasjonalt. En slik holdning vitner om at man kanskje ikke en gang tar seg tid til å åpne en bra bok om emnet. Det vil jeg advare mot, avslutter Wollebæk.

Emosjonell styrketrening

Foto

Lene Fjellheim i CoachTeam anbefaler «Den emosjonelle revolusjon». (Foto: Netta Nymann)

Saken fortsetter under annonsen

At vi kan bruke vår kompetanse til å anerkjenne andre, slik at de lærer og utvikler seg, var lærdommen fra boken Lene Fjellheim i CoachTeam har lest.

Fjellheim, som er coach og ledertrener, anbefaler boken Den emosjonelle revolusjon av Kathrine Aspaas.

Boka tar for seg de fire industrielle revolusjonene: 1784: som startet med den første maskindrevne vevestolen, 1780: som startet med det første samlebåndet i bilproduksjonen, 1969: som startet med den første datamaskinen og 2016: som starter med den første selvkjørende bilen.

– Aspaas er opptatt av at emosjonell innsikt er et fortrinn når ny teknologi overtar gamle arbeidsoppgaver. Vår fremste styrke vil være det vi gjør bedre enn maskinene: å være menneske – og medmenneske. Dette er tanker som umiddelbart trigger meg, forteller Fjellheim.

Emosjonell innsikt griper inn i absolutt alt vi driver med, enten det gjelder omstillinger i livet og i næringslivet, evnen til å samarbeide med andre, kunnskap om dynamikken i mobbing, aksept av smerte og motstand som naturlige deler av livet, eller motet til å bryte normer og regler – å bedrive innovasjon og skape nytt.

– Kathrine Aspaas krydrer boken med egne historier som skaper gjenkjennelse. I tillegg henviser hun mye til forskning og referer til intervjuer med ulike ledere som løfter boken langt over en typisk selvhjelpsbok for meg, utdyper hun.  

Ifølge Fjellheim skriver Aspaas enkelt, og gir oss som lesere små øvelser og refleksjoner underveis som gjør det enkelt å ta eierskap til stoffet.

Saken fortsetter under annonsen

– Viktigheten av å jobbe med emosjonell styrketrening for å fremme selvinnsikt, og å bli mer innovativ og skapende kommer godt frem i boka. Det handler om integritet, ekthet, oppriktighet og ikke minst å bruke vår unike kompetanse til å anerkjenne andre slik at de lærer og utvikler seg. For meg som coach likte jeg spesielt tre små ord, referert fra Mark Holder ved Harworth Universtiy i Kansaas: «fortell meg mer», avslutter hun.

– Naturnært liv

Foto

PR–rådiver og gründer, ­Christian Sømme, har lest Roy Jacobsen–trilogi. (Foto: Privat)

PR–rådgiver og gründer, Christian Sømme, har lest Roy Jacobsen–trilogi.

Sømme har begitt seg ut på Jacobsen trilogien, De usynlige (2013), Hvitt hav (2016) og Rigels øyne (2017).

Handlingen utspiller seg fra 1913 på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten. Vi følger en familie på Barrøy, med Ingrid som hovedperson fra hun er ganske så liten i De usynlige, og til hun i Rigels øyne er voksen på rundreise i Norge. Hun er drevet av kjærlighet og på leting etter barnets sovjetiske far, som strandet på øya som overlevende fra et sunket fangetransportskip.

– Mest av alt i bøkene fascinerer innsikten Jacobsen gir oss i det naturnære livet menneskene lever, og hvordan det preger dem. Det gjelder ikke minst kommunikasjonen mellom menneskene vi møter i bøkene. Eller mangelen på den, utdyper han.

Saken fortsetter under annonsen

For det blir ikke snakket så mye. På en liten øy, som så vidt har bæreevne for en håndfull mennesker og noen husdyr, gjentar livet seg mye – også fra generasjon til generasjon. Overraskelsene blir ikke så store.

– Mange ganger intervjuer jeg folk nordfra. Der møter jeg mennesker som er veldig konkrete. Sveiser du kjetting i Vadsø, så er det ikke så mye mer å si om det. Det er sånn det har vært og vil fortsette, forklarer Sømme.

Han mener Jacobsen har grepet utrolig godt fatt i denne kommunikasjonsformen, hvor ordene ofte må hales ut, fordi de oppleves som unødvendige.

– Å snakke ut om ting – å klarne opp – er noe mange har lært gjennom livet at er godt og kan løsne opp for sjelen og relasjoner. Triologien til Jacobsen viser tydelig at det på mange måter ville ha vært mye bedre å kommunisere mer. For her blir stillheten og naturen for mye for noen, som må reise bort svært lenge for behandling. Her reiser folk fra unger og hjem, uten et ord, og andre overtar – også uten et ord. Her får vi innblikk i tiden etter krigen, hvor ingen sier noe – fordi alle har sitt og har gjort sitt i okkupasjonsårene, og ser seg best tjent med stillhet av den ene og andre grunn, utdyper han.

Han beskriver trilogien som stor litteratur for oss som liker å lese mellom linjene.

Trekkspill til besvær

Foto

Kari Hamnes i Netlife anbefaler «Accordion Crimes» av Annie Proulx. (Foto: Marte Brennbakken)

Saken fortsetter under annonsen

Kan man lage en krim av et lite grønt trekkspill, og dets historie? Boka er i vært fall både spennende og lærerik, mener interaksjonsdesigner i Netlife, Kari Hamnes.

Hamnes anbefaler boka Accordion Crimes av Annie Proulx (1996). Historien følger et lite, grønt trekkspill gjennom ca 100 år, og de mer eller mindre ublide skjebnene til eierne i perioden blir beskrevet. Boka er satt i ulike innvandrermiljøer i USA, fra rundt 1890 og fremover. 

–Jeg spiller trekkspill selv, og synes premisset med å følge instrumentet gjennom en lang periode er morsomt. Trekkspill har lang levetid, og mitt eget tangotrekkspill (bandoneon) er over 80 år gammelt. Det har reist fra Tyskland til Argentina, og så kommet til Norge på et tidspunkt. Boka får meg til å tenke på de ulike menneskene som har vært i kontakt med det, sier hun.

Ifølge Hamnes kan leseren vente seg gode miljøskildringer i klassisk Proulx–stil, og det er både spennende og lærerikt hvordan historien utfolder seg.

– Tror faktisk jeg skal lese boka på nytt igjen denne påska, smiler hun.

– Tidsaktuell og viktig

Foto

BI–professor Anders Dysvik har lest «The Power». (Foto: Thorbjørn Brovold)

Ledelsesprofessor ved BI, Anders Dysvik, trekker frem fantasybok om kjønnsroller og dominans.

Dysvik anbefaler boken The Power av Naomi Alderman av flere årsaker:

– For det første er den tidsaktuell, og for den andre bidrar den til å sette eksisterende kjønnsroller og dominans i et annet perspektiv, sier han.

Boken er et feministverk, som er både skremmene og opplysende. Handlingen går ut på at tenåringsjenter over alt oppdager at kroppene deres kan produsere en dødelig, elektrisk ladning. Forskere blir urolige, men ikke sjokkerte. Tross alt kan elektriske åler generere strøm, så hvorfor ikke mennesker?

Alderman beskriver en bane med muskler langs jentenes kragebein, som de kaller elektrisitetsorganet, eller knuten. Det spekuleres i om det er miljøforutrensning som har gjort jentene elektriske eller om dette er rent fysiologisk.

Uansett hva årsaken er, får jentene evnen til å sjokkere og forstyrre samfunnsstrukturen med dette «våpenet». Guttene må passe seg, og foreldre forteller dem at de ikke må finne på å gå ut alene.

Viktig samtidsroman

Foto

IKT Norge–sjef Heidi Austlid anbefaler bøkene «Tante Ulrikkes vei» og «Vær snill med dyrene». (Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix)

IKT Norge–sjef Heidi Austlid forteller at hun leser altfor mye jobbrelaterte bøker, men to av de siste bøkene hun har lest har gjort sterkt inntrykk på henne.

Austlid er glad i norsk litteratur, og går ikke av veien for å oppdage nye forfattere. Selv om hun ikke har påskekrimanbefalinger å komme med, anbefaler hun norsk samtidslitteratur.

Den ene boka er Tante Ulrikkes vei, og er skrevet av Zeshan Shakar, som også vant Tarjei Vesaas debutantpris. Hun mener boka er en viktig samtidsroman.

– Den handler om det å vokse opp i Oslo øst, om fordommer, mangfold, press og ikke minst hvor ulikt livet er, selv om man vokser opp samme sted. Boka er skrevet i en leken, samfunnskritisk, og morsom form – også i alt alvoret. Den er en viktig bok for å forstå den verden vi lever i, sier hun.

Rolle- og identitetsroman

Den andre boka som har gjort et sterkt inntrykk på henne er boka Vær snill med dyrene av Monica Isakstuen.

– Det er en viktig rolle- og identitetsroman om livet som deltidsforelder, om sorgene og gledene, forventningene og om rollene du går inn og ut av, men likevel alltid er i. Denne boka har vært spesielt viktig for meg personlig, men er også en opplysende og viktig roman om livet som skilsmisseforeldre, og den stadig økende graden av barn som vokser opp i to hjem, utdyper hun.

– Inspirerte Star Wars

Foto

Kreativitetsprofessor Erik Lerdahl anbefaler boken «The Power of Myth». (Foto: slagkraft.no)

Magisk bok, med mytologi og ritualer, anbefales på det varmeste av kreativitetsprofessor.

Kreativitetsprofessor Erik Lerdahl skuffer ikke dem som ventet seg litt ekstra fra den kanten. I Joseph Campbells The Power of Myth, der journalist Bill Moyers medvirker, får leseren et møte med en magisk bok, basert på en rekke intervjuer mellom Campbell og Moyers. Intervjuene er knyttet til mytologi og ritualer, ifølge Lerdahl:

– Intervjuene ble først vist som en serie på amerikansk tv. Campbell evner å trekke overbevisende paralleller mellom ulike kulturer. Med stor entusiasme og gode eksempler viser han oss hvordan mytologi og ritualer er en dypt iboende del av det å være menneske, sier han.

Campbell gir blant annet konkrete eksempler på myten knyttet til heltens reisei ulike kulturer, der helten hengir seg til oppgaver som er større enn seg selv. Han var en sterk inspirator for George Lucas i utviklingen av de første Star Wars–filmene.

– Uten Campbell hadde Star Wars–serien aldri blitt den suksessen det har blitt. Han beretter også varmt om konseptet «follow your bliss», som handler om å følge sin entusiasme og lykksalighet, noe som gir en dypere mening og retning i livet. Ingen bok har vært mer opplysende og berikende for meg å lese. I vår rotløse tid er den mer aktuell enn noen gang. Boken er rikt illustrert, og dialogformen gjør den lett og flytende. De opprinnelige intervjuene er også tilgjengelig som videoer, konkretisert med mange filmsnutter, forteller Lerdahl.