– Fantasifull historiefortelling fra ekspertene
Næringsministeren mener at styreekspert Morten Huse ikke har dekning for å si eller tro at Røe Isaksen, via sterke kvinner i regjeringen har følt seg forpliktet til å sikre at Anita Krohn Traaseth får en grundigere behandling enn styrelederen la opp til.
– Her går eksperten langt ut på synseterritoriet. Det er en fantasifull historiefortelling. Det er alt jeg har å si om dette, sier Røe Isaksen til Dagens Perspektiv.
Han er fortsatt opptatt av å påpeke at næringsdepartementet ikke har ønsket å instruere styret i denne saken.
– Etter at Innovasjon Norge ba om et møte med meg, og tok initiativ til en telefonsamtale, har jeg hele tiden presisert at vårt syn ikke måtte bli oppfattet som en instruksjon. Dette har jeg gjentatt i flere samtaler, sier han.
Han påpeker at en eier har rett til å instruere et styre på generalforsamlingen, dersom en har tilstrekkelig flertall. Dette er imidlertid en mulighet staten som eier i svært begrenset grad benytter seg av.
Ifølge næringsministeren har departmentet bare gitt uttrykk for sitt synspunkt: Styreleder Per Otto Dyb var på vei ut, og styret ville være best tjent med at en eventuell prosess skulle ledes av en ny styreleder.
– Vi søker ikke å gi uttrykk for våre synspunkter ofte, og generelt er vi forsiktige med dette, sier han.
– Kjenner ikke til mistillitsbehandling
Røe Isaksen mener at det er normalt, og viktig, at eier og styreleder har kontakt. I dette tilfellet var det styreleder Dyb som tok kontakt med hans forgjenger, Monica Mæland.
– Selv om jeg har understreket overfor Dyb at jeg ikke ønsket å instruere noe, må jeg ta til orientering at han oppfattet det slik, sier han.
Styreeksperter ved IBU Board Performance har uttrykt undring over styrebehandlingen i saken mot daglig leder i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth. Da Dyb valgte å gå av, ble det som virket som en styrebeslutning om å innlede sak mot Traaseth lagt vekk – i forbindelse med inntredenen til fungerende styreleder Jørand Ødegård Lunde. «Anita Krohn Traaseth har styrets fulle tillit», uttalte hun.
Nå forteller Røe Isaksen at han ikke kjenner til at styret hadde behandlet noen mistillitssak:
– Så vidt meg bekjent hadde ikke styret, med Dyb som styreleder, behandlet noen sak om tilliten til daglig leder, men det bør du spørre styret om, sier Røe Isaksen.
Aktivt eierskap
Torbjørn Røe Isaksen er påpasselig med å nevne at tiden med et aktivt sosialdemokratisk eierskap er over, fra statens side. Som eier er han heller opptatt av å stille kritiske spørsmål.
– Vi har selvfølgelig forventninger til resultater, men vi har også tydelige forventninger på områder vi mener er viktige for statens mål med eierskapet, for eksempel når det gjelder miljø og menneskerettigheter. Aktivt eierskap innebærer ikke instruksjon fra departementet, understreker han.
3. mai skal det velges nytt styre i Innovasjon Norge på foretaksmøtet. I dag eies foretaket av Nærings- og fiskeridepartementet (51 prosent) og fylkeskommunene (49 prosent).