Bor sammen for å skape samhold
Den internasjonale gründeren har fortalt om hvordan han jobber med nyskaping og utvikling, og har også advart mot synkronisering og misbruk av personopplysninger i Dagens Perspektiv de siste dagene.
I sin tid grunnla han Opera Software, som opplevde meget stor vekst, og ble den tredje mest brukte nettleseren på verdensmarkedet. Han forteller at han er en tilhenger av å bygge organisasjoner med flat organisasjonsstruktur. Men selv om disse fungerer best, er man avhengig av å trekke inn de rette personene i en organisasjon for virkelig å kunne treffe blink.
– I Opera ble vi for store, og etterhvert var det uunngåelig at ikke også vi ble hierarkiske. Likevel lyktes vi, siden vi klarte å få inn dyktige personer, sier han.
Felles mål
For von Tetzchner er det avgjørende at folk klarer å jobbe sammen, og at territorier blir mindre viktig. Idet alles ambisjoner retter seg mot et felles mål er man på rett vei.
– Det vil alltid oppstå problemer, men disse kan vi løse på veien. For meg er det viktig at prosessen foregår slik. Det er klart det finnes forskjellige oppskrifter på ulike problemer, i ulike virksomheter. Mine metoder passer kanskje ikke like godt i militæret. Likevel vil jeg påstå at samarbeidsforholdene er viktige over alt, utdyper han.
Bygger familie
Mange av de 40 ansatte som jobber i Vivaldi Technologies i dag jobbet tidligere sammen med von Tetzchner i Opera Software. Utfordringen er at de ansatte er spredt utover tre land: Norge, Island og USA. At den distribuerte organisasjonen kan representere en utfordring ledelsesmessig er han smertelig klar over. Derfor er han mer enn gjennomsnittlig opptatt av samhandling, nærhet og HR.
– Jeg vil at bedriften skal føles som en familie, der medarbeiderne og deres innsats verdsettes som familiemedlemmer. Vi er en distribuert organisasjon, der flesteparten sitter i Norge og på Island. Derfor samles vi jevnlig i USA, der vi bor og jobber sammen i en periode. På denne måten blir vi bedre kjent enn om vi bare skulle vært kollegaer på kontoret. Samlingene gjør noe med oss, og de ansatte setter veldig pris på dette, forteller han.
I Magnolia Innovation House i Glouchester ved Boston – et tidligere motell med 18 soverom – har han blant annet samlet sine ansatte til å bo og jobbe. Mange av dem tar også med seg familiene sine på disse samlingene.
– Når folk reiser hjem fra en slik samling har de knyttet bånd, og de kommuniserer mye bedre sammen. De har blitt mer enn kollegaer, forklarer han.
Von Tetzchner har også gjennomført slike samlinger i Norge og på Island.