Foto

Jakub Jirsák

Bonusdebatten fortsetter

Publisert: 15. juni 2018 kl 10.02
Oppdatert: 18. juni 2018 kl 08.35

De siste ukene har bonusdebatten rullet i Dagens Næringsliv. Kort fortalt har Iver Bragerlien, førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole (NHH), tatt til orde for at bonuser og prestasjonsbasert lønn ikke har så liten innvirkning på prestasjoner som blant andre Bård Kuvaas, professor ved Handelshøyskolen BI, har argumentert for.

Det er ikke så ofte forskere fra fagene økonomi og ledelse barker sammen i spisse diskusjoner, men denne gangen har både debatten og ordbruken vært skarp. I dagens utgave av Dagens Næringsliv forsøker Ola Kvaløy, professor i økonomi ved Universitetet i Stavanger og NHH å forklare noe av den faglige bakgrunnen for debatten i innlegget «Også penger motiverer».

Et faglig skille

Kvaløy viser til ulike tradisjoner i ulike fag, og skriver at mens man innenfor organisasjons- og ledelsesfaget finner flere artikler som «tilsynelatende viser negative effekter av prestasjonslønn», så finner man «knapt noen studier innenfor samfunnsøkonomi, finans og regnskap som viser at prestasjonslønn er prestasjonsdempende».

Ola Kvaløy mener videre å se at noe forskjellen ligger i at Kuvaas og hans fagfeller er opptatt av ansattes følelser og opplevelser, det vil si selvrapportert motivasjon, mens samfunnsøkonomene er mer opptatt av de samlede effektene av incentiver. De bruker helst eksperimenter der de ser på hvordan ansatte som får en ny incentivordning presterer sammenlignet med ansatte som ikke får den samme ordningen. Dette siste er på sin side vanskelig å måle. I innlegget sitt hos DN utdyper han hvorfor. 

Kvaløy hevder for sin egen del at det er målproblemer, og ikke motivasjonsproblemer, som gjør at prestasjonslønn blir så komplisert i bedrifter.

Saken fortsetter under annonsen

Lære av hverandre

Kvaløys konklusjon er at organisasjonsforskningen til Kuvaas er et bidrag til forståelsen av indre motivasjon, men at dette kun er en del av en helhet. Kvaløy går så langt at han hevder at Kuvaas mangler forståelse for grunnleggende økonomiske sammenhenger. Økonomene har på sin side en for snever forståelse av menneskelig motivasjon, legger Kvaløy til – og inkluderer seg selv i sistnevnte gruppe.