Vinnerne av kåringen Årets Unge Ledere 2017.
Foto
Bård Andersson
Årets Unge ledere

– Ledere må være forberedt også på dårlige tider

Publisert: 3. desember 2018 kl 09.51
Oppdatert: 6. desember 2018 kl 14.29

Mange av fremtidens ledere har et bevisst forhold til ledelse, og har allerede gjort imponerende lederkarrierer i ung alder. Dagens Perspektiv gir i en serie artikler innblikk i deres tanker om ledelse. 

Én av de unge lederne som er nominert av sin bedrift til kåringen Årets Unge Ledere 2018, er Marianne Wiik Øberg (33). Hun har vært leder i fem år, og har i dag ansvaret for nesten 60 konsulenter i it-konsulentselskapet Sopra Steria. 48 av dem har hun personalansvar for. Som mange moderne ledere leder hun medarbeidere som sitter ute i oppdrag hos bedriftens kunder. Fjernledelse-delen av jobben er det både fordeler og ulemper knyttet til.

– Jeg er avdelingsleder for nesten 60 medarbeidere som sitter ute hos kunder. Det er min jobb å sørge for at de er i riktig oppdrag, og at de har det bra der de er. I tillegg legger jeg til rette for kursing, sertifisering og oppfølging. Jeg er opptatt av å skape et arbeidsmiljø, til tross for at ikke alle sitter på samme lokasjon. Det er mulig å skape et godt miljø. Da er delingskompetanse, erfaringer og utviklingsorientering nøkkelord – men også det sosiale. Å bruke våre erfaringer til å skape et bedre kompetanse- og arbeidsmiljø er avgjørende, sier hun.

Ulike behov

Øberg forteller at hun bruker en rekke digitale verktøy i oppfølgingen av sine ansatte. Det er fullt mulig å opprettholde en god, tett kontakt.

– Samtidig er det viktig at jeg reiser ut til konsulentene. Det er lettere for meg å kunne følge dem opp når jeg har sett arbeidsplassen og forholdene, forklarer hun.

Hun medgir at det kan være en utfordring ikke å ha daglig kontakt. Og konsulentene har dessuten ulike oppfølgingsbehov.

Saken fortsetter under annonsen

– Noen trenger mer oppfølging enn andre. Men det beste med denne jobben er å se at det faktisk går an å skape et godt arbeidsmiljø. Men det avhenger altså at man skaper en kultur for å dele erfaring og kompetanse, sier hun.

– Stor stas

Nå er hun nominert til konsulentselskapet Assessits kåring Årets Unge Ledere, der Norges beste unge ledere har blitt testet, utfordret og evaluert gjennom bedriftens faglige forankrede prosjekt siden 2009. 

– Var det overraskende å bli nominert?

– Ja, det var overraskende. Det er så mange dyktige ledere som har blitt nominert tidligere. Det er stor stas å bli anerkjent for den jobben man gjør. Ved siden av å være en kåring er jo Årets Unge Ledere et lederutviklingsprogram. Jeg gleder meg stort til å være med på dette, forteller hun.

Foto
Marianne Wiik Øberg (33) er avdelingsleder i it-konsulentselskapet Sopra Steria, og er nominert til lederkåringen Årets Unge Ledere 2018, som arrangeres av konsulentselskapet Assessit. Foto: Hanne Fjellheim.

I løpet av programmet blir de unge lederne personlighetstestet, og må blant annet ut i tøffe rollespill, der vanskelige konsulenter skal overbevises om lederstil, filosofi og beslutningsdyktighet. Nytt de siste årene er bruken av en ledelsesimulator som Assessit har utviklet. Den skal Øberg prøve i neste uke.

Saken fortsetter under annonsen

– Det blir veldig spennende, sier hun.

– Ikke bare solskinn

Som med de fleste roller i arbeidslivet består ikke ledelse utelukkende av gode dager på jobben. Det finnes også hverdager. Tunge hverdager.

– Det er spesielt tøft når ting ikke fungerer bra, enten det gjelder personlige eller faglige ting. Det kan være så mange grunner til at ting ikke fungerer. Derfor handler en viktig del av ledergjerningen om å løse opp i slike situasjoner på en måte som bidrar til at medarbeideren føler seg verdsatt. Mye handler om å forberede seg godt på at dårlige tider også vil være en del av hverdagen. Man kommer tett innpå folk som leder, og det er aldri gøy å se at medarbeidere sliter. Desto mer takknemlig er jobben når de lykkes. Gjennom årene har jeg lært meg å ta tak i de vanskelige oppgavene, og det har vært viktig læring for meg, utdyper Øberg.

Hun legger til at medarbeidere er avhengige av tilbakemeldinger, både på hva man er god på, og hvilke forbedringspunkter har for å utvikle seg videre.

Samlende, men uformell leder

Hun tror medarbeiderne hun leder ser henne som en leder som er opptatt av å være tilgjengelig for dem. Hun håper også at de opplever henne som en leder som bestreber seg på å være samlende for avdelingen.

– Jeg er en ganske uhøytidelig og uformell leder, og det tror jeg også de ville ha trukket frem, sier hun.

Når det gjelder forbedringsområder er hun klar på at hun kan bli enda mer strategiorientert. Hun kan også bli mer synlig eksternt.

– Jeg er glad i folk. Jeg har en inkluderende lederstil, og er opptatt av å være tilgjengelig for avdelingen. Jeg er opptatt av å se enkeltindividet og bli kjent med hver enkelt, ikke bare faglig, men også sosialt. Jeg gir både ansvar og tillit for å skape motivasjon, eierskap og ansvarsfølelse hos hver enkelt, samtidig som jeg ønsker å skape trygge rammer der det er lov å gjøre feil, forteller hun.

Og ved å være raus og tilgjengelig, ønsker jeg at dette også skal smitte over på den enkelte. Slik kan man få en gruppe som stiller opp for hverandre og skaper delingskultur og fellesskap.

Saken fortsetter under annonsen

Hun har innstillingen om at de fleste gjør sitt beste,selv om resultatene ikke alltid blir som ønsket.

– Ved å være mer lyttende, nysgjerrig og stille åpne spørsmål er det mulig å forstå både motiver og handlinger. Jeg har også erfart at man ikke skal være redd for å ta den vanskelige samtalen. Ærlige tilbakemeldinger og åpenhet skaper grobunn og tillitsforhold som er med å utvikle både ansatte og leder.

Utenfor komfortsonen

Marianne Øbergs beste råd til unge ledere som leter etter nøkkelen til suksess handler om å gjøre en god jobb der du er i dag. Ta initiativ, vis interesse og bidra med å skape et positivt arbeidsmiljø. Ta på deg oppgaver utenfor komfortsonen din, og ikke vær redd for å be om hjelp og råd på veien.

Hun har det som best når de ansatte overvinner hindringer og opplever suksess.

– Jeg er ydmyk ovenfor rollen som leder, der man får følge ansatte tett gjennom både livsfaser og karriere. Jeg søker å skape og jobbe i et åpent og godt arbeidsmiljø, der alt ligger til rette for å gjøre hverandre gode, utfordre hverandre og støtte hverandre mens man jobber mot et felles mål, avslutter hun.