Coach og lederutvikler, Jan Wiese, hevder nøkkelen til god virtuell ledelse ligger i å fokusere på å lede team fra distanse.

Foto

Foto: privat

– Virtuell ledelse er teamledelse

Publisert: 20. mars 2017 kl 07.33
Oppdatert: 20. mars 2017 kl 08.16

Når man leder medarbeidere på avstand, uten å kunne ha fysisk kontakt med dem, bør man i prinsippet bruke mer tid overfor team og grupper enn på den enkelte medarbeider, hevder Wiese.

Ledelse lar seg nemlig delegere kollektivt. Det er en nødvendighet på grunn av avstanden. Han påpeker at det innebærer at gruppen får ekstra ansvar.

– Du leder gruppen på avstand, men bruker samtidig gruppen som et substitutt for deg selv. Det høres vanskelig ut, men for den som har gode lederegenskaper vil det være lettere å skape resultatene direkte i selvstyrte team. Samarbeidet skaper jo også forsterkende synergier når det gjelder beslutninger og fremdrift, sier han.

Selv medarbeidersamtaler kan med fordel gjennomføres i grupper, hevder Wiese, som viser til at stadig flere rapporterer om gode resultater av det. Da kreves det at man har oppfølging og supplerende samtaler i tillegg.

Fasilitering

Wiese mener at det er mange fordeler ved å lede folk på avstand, men det forutsetter at du er en dyktig teamleder.

– Evnen til å fasilitere er sentral her. Du må komme med innspill og gi rammer, forløse inspirasjonen og engasjement. Kort sagt må du styrke deres egne ressurser, forklarer han.

Saken fortsetter under annonsen

Han forteller at dette bygger på det samme prinsippet som coaching: Du inviterer, støtter og legger til rette slik at personer blir flinkere til å lede seg selv. Wiese tror at disse lederegenskapene kommer til å bli enda viktigere i fremtiden.

Miljø

Wiese medgir at virtuell ledelse kan by på utfordringer, særlig for arbeidsmiljøet. Han sier spøkefullt at det ikke er tilfeldig at de fleste bedrifter fortrekker nærvær og tett oppfølging. Erfaring har vist at fraksjonering og sub-grupperinger ofte danner seg når ledere er ute av huset.

– Fravær vil i større eller mindre grad åpne for at medarbeidere deler andre tanker og holdninger. Skulle det oppstå uro, usikkerhet eller et dårlig arbeidsmiljø må det fanges opp tilstrekkelig tidlig. Virtuell ledelse må romme visse tiltak for å snappe opp informasjon om slike tidlige avvik,  mener Wiese.

Han forteller at det er ventet at kunstig intelligens kan komme inn her: Verktøy som føler på misstemning og økende spenning i skriftlig og muntlig kommunikasjon.

– Å være en god teamleder blir stadig viktigere i et moderne arbeidsliv. Lederen må fungere som en slags trener for grupper av medarbeidere. Innen virtuell ledelse er det spesielt kritisk dersom treneren gir uklare retningslinjer. Uklare rammer i kombinasjon med fravær vil åpenbart være ekstra demotiverende og skape frustrasjon, sier han.

Som et fundament for fasiliteringen må det etableres klare rammer for hvordan den selvstyrte gruppen skal fungere. Medarbeiderne vil utvikle den nødvendige lojaliteten og handlekraften når de forstår spillerommet og ansvaret de har for felleskapet.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er nødvendig med kunnskap om teamprosesser og hvordan arbeidet i gruppen kan legges opp på ulike måter. I gode grupper er forståelsen for den indre dynamikken helt avgjørende.  Alt dette er også med på å skape gode og mer effektive arbeidsmiljøer, utdyper han.

Men konflikter kan oppstå. Har lederen ansatte i andre land vil det ofte by på betydelige kulturelle utfordringer. Her er det viktig å tenke forebygging. Tiltakene må være planlagte og stå klare:

– Dersom medarbeiderne er lokaliserte i andre land, er kulturforskjellene alltid et poeng. Team vil ikke være det første til å håndtere konflikter. Enkeltpersoner med god lokal og kulturell kompetanse er bedre da. Opererer man i land i andre verdensdeler, kan det være nødvendig å gi opplæring og stor myndighet til lokale ledere – men dette må gjøres på forhånd, poengterer Wiese.

Mange virksomheter i Norge har lang erfaring med ledelse på tvers av landegrenser og kontinenter, og mange bruker avanserte digitale møteverktøy. Selvstyrte team er heller ikke noe nytt. Men tross alt: Ingen har gjort det som skal skje om fem år.

– Alt innen virtuell ledelse er ikke erfaringsbasert. Vi må forstille oss nye metoder og tenke innovativt. Det vil bli mer ledelse over store avstander i fremtiden, og ferdighetene vil bli utviklet kontinuerlig, sier han.

«Ingen har gjort det som skal skje om fem år. Alt innen virtuell ledelse er ikke erfaringsbasert. Det vil bli mer av dette i fremtiden, og ferdighetene vil bli utviklet kontinuerlig»