PRISVERDIG: Libaneseren Selim Bassoul skriver svært sjelden e-post, han er ikke på Facebook og han har ingen LinkedIn-profil. Men lederpriser vinner han likevel. Her takker han for en utmerkelse han fikk i Egypt i 2016.

Foto

NTB-scanpix.

Selim Bassoul

Toppsjef med ADHD og tung dysleksi

Publisert: 19. mai 2017 kl 10.46
Oppdatert: 19. mai 2017 kl 10.46

Å lede et selskap uten å bruke e-post, lese notater eller delta på endeløse møter høres ut som tull og tøys. Men det er en realitet for Selim Bassoul, konsernsjef og leder for fabrikkonsernet Middleby Corp – et selskap med 7.500 ansatte og en markedsverdi på 7,8 milliarder dollar.

Fra Libanon

Selim Bassoul (60) har dysleksi og ADHD, to dignoser som ikke ble oppdaget i hans barndom i Libanon, noe som gjorde skoledagene til en kamp. Flere år senere, da han var student ved Northwestern Universitys Kellogg School of Management, foreslo en professor at han ble testet, sier han til The Wall Street Journal.

At han unngår distraksjoner som for eksempel e-post, hjelper ham til å unngå å drukne i detaljer. Det kjøper ham også ekstra tid hver uke, som han bruker til å besøke ansatte og kunderOg som gir ham tid til å lede Bassoul Dignity Foundation, som finansierer yrkesopplæringsprogrammer for flyktninger.

– Dysleksien har tvunget meg til å være ganske konseptuell, fordi jeg ikke er så god med detaljer. Jeg tenker mye generelt og i store bilder. På grunn av mine svakheter og ulemper har jeg lært andre måter å oppnå det samme målet, raskere, sier Bassoul.

– Som tung dyslektiker har du ikke annet valg enn å stole på andre for hjelp med detaljer. Du blir god til å bedømme andres karakter og du må velge det beste laget rundt deg.

Rastløshet gir fortrinn

– ADHD gjør deg rastløs, fortsetter Selim Bassoul. – Men det kan også være en sterk motivasjon for handling. ADHD tvinger deg ut av kontoret og ut i felten. Jeg liker ikke å være begrenset til kontoret. Jeg hater møter. Jeg besøker hele tiden kunder, våre feltkontorer, våre fabrikker. Jeg kjenner produksjonen til kundene mine bedre enn dem, noe som bidrar til å skape løsninger for dem før de selv vet hva de trenger, sier han til Wall Street Journal.

ADHD tvinger deg ut av kontoret og ut i felten

Selim Bassoul skriver svært sjelden e-post, han er ikke på Facebook og han har ingen LinkedIn-profil.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg har sett at noen administrerende direktører forventer å bruke 50 til 60 prosent av tiden sin til møter, e-post, notater og til å lese rapporter. Jeg kan tennke meg at over halvparten av av den tiden de bruker på slikt er helt bortkastet, mener Bassoul.

– Middleby Corp er svært desentralisert. Hvis det var alt sentralisert rundt meg, ville jeg dø, sier han.
Bassoul klarer ikke forholde seg til grupper på den tradisjonelle måten. Han fokuserer på individuelle spillere, arbeider med individuelle ferdigheter, en til en. Han gir sine medarbeidere ansvar og muligheter.
Og ifølge Selim Bassoul vil 98 prosent av de ansatte fortsette å jobbe i Middleby. Lojaliteten er sterk.

– Det må være noe som fungerer.
– Hvordan får du nøkkelinformasjon, hvis du ikke leser e-post eller notater?
– Jeg går alltid ut på fabrikken, eller besøker våre selgere, eller reiser ut til kundens bakgård. Der ser jeg mye andre ikke ser, sier han. Og legger til:

– Hvis folk vet at du ikke er en e-post fyr, sender ikke folk deg e-post lenger. Det er så enkelt. Fra tid til annen bruker jeg telefonen. Telefonen er en god ting. Men det er nesten alltid en-mot-en.
Hver uke får Selim Bassoul  en rapport fra økonomidirektøren sin. Muntlig.

– Jeg ser ikke ordrene, jeg ser ikke inntektene. Jeg ser penger. Kontanter lyver ikke, sier han, til Wall Street Journal.

Hvis folk vet at du ikke er en e-post fyr, sender ikke folk deg e-post lenger

– Hvordan håndterer du styremøter?

– Våre styremøter varer vanligvis i fire timer eller mindre. Vår økonomidirektør gjør presentasjonen og sender styret mye info på forhånd. Møtet er for det meste fokusert på strategi, oppkjøp, og det store bilde av hvor vi skal. Det er veldig klart og tydelig.

– Styret har vært i stand til å jobbe med meg, på tross av min rastløshet og min dysleksi. Det setter ting i perspektiv at du ikke blir tvunget ned i detaljene. Vi kontrollerer og balanserer hele tiden, men det er det andre som tar seg av. Jeg er fokusert på det store bildet. Og det funker.

Saken fortsetter under annonsen