Eirik Johan Kristoffersen, her da han mottok krigskorset med sverd i 2011.

Foto

Erlend Aas / NTB scanpix.

Tidligere spesialsoldat ny sjef for Heimevernet

Publisert: 1. september 2017 kl 15.49
Oppdatert: 1. september 2017 kl 15.49

Brigader Eirik Johan Kristoffersen ble i statsråd i dag utnevnt til generalmajor i Hæren og beordret til stillingen som sjef for Heimevernet.

Det opplyser regjeringen i en pressemelding fredag.

Kristoffersen har bred erfaring fra operativ virksomhet i Hæren og Forsvarets spesialstyrker. Han har omfattende internasjonal erfaring fra spesialoperasjoner, og har variert tjeneste i Hæren og spesialstyrkene.

I perioden 2005-2010 var han operasjonsoffiser og nestkommanderende i Forsvarets spesialstyrker/Hærens jegerkommando, og fra 2010 til 2014 var han sjef Forsvarets spesialkommando. I perioden 2015-2017 var han nestkommanderende i Forsvarets spesialstyrker og i dag er han sjef for plan- og øvingsseksjonen i operasjonsstaben ved Forvarets operative hovedkvarter.

Kristoffersen er tildelt både Krigskorset med sverd og Forsvarets innsatsmedalje med rosett. 

Den kommende Heimevern-sjefen ble uteksaminert fra US Marine Corps Command & Staff College i 2009 og US Army War College i 2015. Kristoffersen ble utnevnt til brigader 14. juni 2015.

Kristoffersen tiltrer stillingen som sjef for Heimevernet 1. november 2017. Nåværende sjef generalmajor Tor-Rune Raabye går da av med pensjon.

Saken fortsetter under annonsen

Heimevernet er inne i en omfattende omstillingsperiode som innebærer store kutt. Så sent som i august tuet Raabye å trekke seg i protest om kuttplanene ble stående.

– Jeg er betalt for å fortelle hva konsekvensene er av å gjøre det og det grepet med min del av Forsvaret. Så er det til sist det tunge loddet til Forsvarssjefen, innenfor en økonomisk ramme, å ta de helhetlige valgene. Da har jeg to valg som sjef i HV: Jeg kan enten akseptere at «sånn er det», eller jeg kan gå av, sa han til Klassekampen 9. august.

Samme avis viste til en hemmeligstemplet årsrapport, der forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen slo fast at han ikke var i stand til å mobilisere Forsvaret i krise og krig. Beredskapen i blant annet Heimevernet ble vurdert til å være «ikke tilfredsstillende».

Så sent som denne uken viste en annen rapport at færre og færre har troen på Forsvaret. Senterpartiet er blant de fremste kritikerne av regjeringens forsvarspolitikk.

– For bare en femdel av det Frp og Høyre foreslo å gi i skattelette i 2017, ville vi fullfinansiert Heimevernet og sikret igangsettingen av alle nødvendige investeringer til Hæren. Senterpartiet prioriterer trygghet, sikkerhet og nasjonal forsvarsevne fremfor skattelette, sier stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp).