Som ny rektor for ­Norges Handels­høyskole vil Øystein Thøgersen at institusjonen som han leder skal ha substans, og at den skal være relevant og synlig.

Foto

Otto von Münchow

Øystein Thøgersen, rektor ved NHH

– Tiden er kommet for å løpe veldig fort

Publisert: 16. oktober 2017 kl 10.45
Oppdatert: 16. oktober 2017 kl 10.45

Øystein Thøgersen er som en menneskelig virvelvind. Alle som kommer i kontakt med ham, havner i et dragsug av vibrerende vitalitet. Han har en arbeidskapasitet som få andre. Han brenner av entusiasme for sitt virke og alt han driver med. Han beveger seg som om han har en viss mann i hælene. Ja, og så snakker han fortere enn en stakkers journalist kan notere.

Thøgersen må være en av de mest rastløse menn på jord. Likevel tar han seg som rektor tid til å snakke med studentene. Han har alltid en positiv kommentar til sine ansatte når han møter dem på sin vei. Han er villig til å gi av seg selv. Det er da også hans uttalte mål, å være tilgjengelig og lyttende.

Det er ikke vanskelig å se at hans entusiasme smitter over på omgivelsene. Det er vanskeligere å se for seg at han sitter stille på et kontor.

For Norges Handelshøyskole (NHH) må det å ha fått en rektor som Øystein Thøgersen, være litt som å få en rakettmotor montert på en bil. Det kan oppleves som litt farlig, men også som en boost som skaper moment og voldsom fremdrift i en institusjon som tradisjonelt kanskje har vært sett på som litt satt og litt for trygg.

Bilgal

Med Øystein Thøgersen som ny rektor, er NHH klar til å omfavne fremtiden, faktisk til å legge seg i forkant og være en pådriver for det som skal komme. Enten vi snakker om digitalisering eller delingsøkonomi – eller det neste store som vil trenge seg på – skal NHH være en ressurs både for kompetanse og nybrottsarbeid.

I hvert fall hvis Thøgersen får bestemme. Og det får han jo.

Saken fortsetter under annonsen

Sammenligningen med bil er forresten ikke bare et bilde på den nye rektoren. Bil er en viktig del av Thøgersen. Han kjører rundt i en Alfa-Romeo med 510 hestekrefter, og smiler litt når enkelte kolleger lurer på hva han skal med en slik bil på norske veier. Men for en som selv går i hundre, er det ikke noe paradoksalt med det.

Thøgersen trekker frem sin elsk for biler og fart som et eksempel på at han ikke jobber hele tiden. Én gang i året reiser han til Nürnbergringen – den kjente racerbanen som regnes som en av de tøffeste og mest utfordrende i verden.

– I klassen for rektorer har jeg nok beste tiden i «ringen». Rundetiden ligger på rundt ti minutter. Det er selvsagt ikke nok til å imponere dem som er gode.

Kanskje for unnskylde sin litt spesielle interesse, forteller han at han tidligere drev mye med idrett. Men en ødelagt ankel satte en stopper for den aktiviteten.

Må være relevant

Foto

TRAVEL: Selv om nytilsatt rektor ved Norges Handelshøyskole, Øystein Thøgersen, er en travel mann, tar han seg tid til å prate med studenter. F.v: Silje Tøsdal, Birgitte Aanestad og Rebekka Ullebø. Med ryggen til: Lilli Jane Lønning og Kristin Wrålsen. (Otto von Münchow).

Siden Thøgersen tiltrådte som rektor første august i år, har han snakket om tre grunnpilarer for det som han mener NHH må stå for. Substans. Relevans. Synlighet. Hans kolleger har hørt dette til det kjedsommelige. Thøgersen innrømmer det. Men, som han sier: – Get used to it.

Saken fortsetter under annonsen

Det er særlig det tredje elementet, synlighet, han ønsker at NHH skal forbedre. Ikke fordi dette er viktigere enn de andre to, men fordi det kanskje er på dette feltet at det som noen omtaler som Norges mest anerkjente handelshøyskole er svakest.

– NHH har alltid vært bra på substans. I år etter år har vi fylt norsk næringsliv med siviløkonomer. Det ligger i vårt DNA. Ingen er i tvil om at NHH leverer der, konstaterer institusjonens nye rektor.

Når det gjelder relevans, er Thøgersen litt mer spørrende. Klarer NHH å levere den kompetanse som etterspørres og som næringslivet trenger under dagens hurtigskiftende realiteter? Han er i hvert fall klar på at det ikke er nok å spørre én gang i året om NHH fanger opp tidens behov.

– Vi må være med å definere og forutse hva som er relevant, og det må vi gjøre kontinuerlig. Hvis vi klarer det, blir vi også synlige som utdannings- og forskningsinstitusjon.

Øystein ­Thøgersen (53)

Stilling: Rektor ved Norges Handelshøyskole (NHH)

Familie: En sønn på 19 år

Bosted: Steinsviken i Bergen – med kort vei til flyplassen

Utdanning: Siviløkonom ved BI i Oslo, Ph.D. ved NHH.

Karrieglimt: Amanuensis ved BI, forsker ved SNF og førsteamanuensis og professor ved NHH.

Fritid: Bil og fart.

Full fart fremover

For Thøgersen er det ikke nok å være god. Det må også synliggjøres. Og for ham handler det om synlighet på to felt, dels intern synlighet som går på ledelse og dels på ytre synlighet som går på å bygge merkevaren.

Saken fortsetter under annonsen

– Det siste henger sammen med at vi leverer. Jeg vil at vi skal være synlig inn mot finansmarkedet, finansdepartementet og samfunnet for øvrig, at vi oppleves som relevante i et hurtigvoksende marked. Det er min kjepphest.

Thøgersen understreker at NHH er en handelshøyskole – eller business school, som er ordet han selv foretrekker – og ikke et universitet. Det må få konsekvenser for institusjonens kurs og den kompetansen den bygger opp. Han er opptatt av at en god business school skal ha impact. Og han vil at NHH skal ha en aktiv holdning til det han kaller outreach to society – at det skal nå ut i samfunnet.

– Vår forskning og våre analyser skal ha en betydning for næringslivet. Vi må trykke på med alt vi har. Og akkurat nå er dette relevant innenfor teknologi og digitalisering. Vi skal ikke vente et sekund, vi skal være med og dra til enda mer på digitalsiden.

Thøgersen trekker digitalisering frem som et område der NHH skal være i front og gi, lære og fornye seg. Det er en klar, uttalt ambisjon. Og da kan en ikke ha det som en hemmelighet.

– Vi må få produktet til å skinne, sier Thøgersen.

Men samtidig ser han en fare:

– Faren med å ha som mål å ligge fremst i utviklingen, er at du løper fra det du er god på. Vi må ikke bli en døgnflue.

Saken fortsetter under annonsen

Ikke desto mindre er han veldig klar på at tiden er kommet for å løpe veldig fort. Konkurransen er global. Som handelshøyskole i et internasjonalt marked konkurrerer NHH med andre institusjoner som legger listen høyt.

Min ambisjon er at jeg skal levere opp til speed

Leverer på utdanning

Tidligere rektorer har hatt ambisjoner om at NHH skal komme seg opp blant de ti beste handelshøyskolene i verden. Øystein Thøgersen vil ikke gi noe slikt tall, men han påpeker at internasjonale rangeringer er noe som NHH må ta inn over seg; noe institusjonen må ta på alvor.

– Dette er noe vi må jobbe med over flere år for at vi skal få uttelling. Og da er det desto viktigere å løpe fort. Vi må konsistent jobbe med å bygge fundamentet for å komme opp i tetsjiktet. Og det er en reise jeg vil ha organisasjonen med på.

Om ikke Thøgersen vil oppgi et tall for NHHs rangeringsmål for fremtiden, er han likevel klar på at NHH skal være blant en håndfull av de beste handelshøyskolene i Europa. Det vil nok ikke skje i morgen, men en gang i fremtiden er rektor overbevist om.

NHH hevder seg allerede innenfor utdanning. Det vises ved at institusjonen trekker til seg noen av de beste studentene i Norge. Men Thøgersen vil at NHH skal utvikle seg videre for å fortjene de beste, og han vil at handelshøyskolen skal trykke på for å få enda bedre studenter.

Saken fortsetter under annonsen

– Lærekreftene våre er endringsvillige og vil levere topp undervisning og pedagogikk. Vi har en faglig stab som er dyktig, og vi leverer en god figur i møtet med studentene.

I disse dager drar NHH også i gang en ny alumnisatsing for å skape et nettverk blant tidligere studenter. Thøgersen mener at alt ligger til rette for å skape et vitalt alumninettverk.

Jeg kan ikke sitte stille på et kontor

Finansdrømmen

Også på forskningssiden har rektoren mye positivt han vil trekke frem. Senest i år ble NHH tildelt Senter for fremragende forskning. Det er forskningsgruppene The Choice Lab og Center for Empirical Labor Economics som vant Forskningsrådets gjeve pris.

– Dette har vi fått på et område som er atypisk for NHH. Dette er noe vi kan vise frem internasjonalt og som viser at det er mulig også i Norge, sier Øystein Thøgersen.

– Nå når vi har fått frem ett forskningsmiljø som skinner, vil vi gjerne ha et til. Jeg skulle gjerne ha en gruppe for eksempel innen finans som vil kunne markere seg like sterkt.

Den nye rektoren på NHH er ikke fornøyd med å hvile på laurbær. Han vil hele tiden pushe videre, strekke seg lenger og helst fort.

– Jeg er utålmodig, sier han, før han erkjenner at dét et understatement.

– Min ambisjon er at jeg skal levere opp til speed.

Han mener selv at han har en god match av faglig kunnskap og hva NHH trenger av sin rektor. Det at han kjenner institusjonen gjennom mange år som forsker, ser han som en fordel når han nå skal ut av startgropen og sette fart.

– Som makroøkonom jobbet jeg inn mot samfunnet. Jeg har det anvendte i meg. Forskning er bra, men det skal helst være relevant.

Vraket NHH

Paradoksalt nok vraket den nyansatte rektoren tidlig i karrieren høyskolen som han nå er satt til å lede. Det var da han skulle velge studieplass etter at han var ferdig med militæret. I sin ungdom var Øystein Thøgersen skoleflink og gikk ut av videregående skole med gode nok karakterer til å komme inn på NHH. Han takket imidlertid nei og begynte på BI i Oslo istedenfor.

Angret han på valget? Neppe. I et tempo som få andre kan følge, har Thøgersen i alle fall vært høyt og lavt som forsker og makroøkonom. Og så tok det heller ikke lang tid etter at han var ferdigutdannet siviløkonom før han fant sin plass i fagfolkenes rekker ved NHH.

Øystein Thøgersen er som nevnt opptatt av at NHH skal bli mer synlig, og også som leder er han opptatt av synlighet. For ham handler god ledelse på en handelshøyskole om å få folk med seg og skape konsensus. Den nye rektoren ønsker å være tett på studenter og ansatte. Og han ønsker korte kanaler.

– Jeg kan ikke sitte stille på et kontor, sier han og bekrefter dermed undertegnedes antakelse. Thøgersen tror på management by walking around, som han sier, men innser at på en stor institusjon som NHH kan det være vanskelig å nå alle.

– Jeg vil at folk skal føle seg involvert. For å skape denne involveringen, må jeg få en god form på kommunikasjon og informasjon.