Nora Mehsen under Ungt lederskapskonferansen 2017 som ble arrangert av Fredskorpset.

Foto

Camilla Skjær Brugrand.

Bryter barrierer

Prisen å betale for å utøve lederskap som lesbisk muslim

Publisert: 10. mars 2017 kl 10.30
Oppdatert: 10. mars 2017 kl 14.28

Den unge lederen og kriminologen var en av hovedtalarene under årets Ungt lederskapskonferansen 2017 som ble arrangert av Fredskorpset torsdag i Oslo.

Hun understrekte at det er en høy pris å betale for å utøve lederskap dersom en ikke passer inn i rammeverket av oppfatningen til majoriteten.

«Mentalt tilbakestående», «hjernevasket», «verre en dyr» og «grotesk» er bare noe av det Nora Mehsen har blitt kalt for å ytre seg offentlig.

– Min eksistens provoserer skiten ut av enkelte mennesker, sier hun.

Mehsen er frittalende, provoserende for enkelte og opprørsk – noe enhver leder burde være. Hun har en sterk stemme i den offentlige debatten og under kvinnedagen snakket hun om feminisme i Islam.

I 2017 ble hun kåret til årets homotopp 2017 av nettstedet Gaysir.

Forsvare sin egen eksistens

Saken fortsetter under annonsen

For et par uker siden deltok Mehsen i et TV-program på NRK – tema for programmet var om det var mulig å være lesbisk og muslim.

– Jeg måtte forsvare min egen eksistens, i tillegg til andre som er akkurat slik som jeg er.

De andre debattantene mente at koranen fordømte «slike som henne» og at hennes seksuelle orientering var å regne som en «straff fra gud».

– Nei, svarte Mehsen og fortsetter:

– For de som er religiøse, er det å være homofil, lesbisk, biseksuell eller transperson, en gave fra Gud. Du skal ikke favorisere en tolkning av en religion og kultur som undertrykker mennesker, sier hun.  

Hun forklarer at en ikke skal slåss mot tolkninger som respekterer fundamentale menneskerettigheter og verdier som frihet, likestilling, verdighet og solidaritet.  

– Jeg er ikke deres fiende, så ikke gjør deg selv til min.

Saken fortsetter under annonsen

Fryktens tidsalder

Folk frykter ofte det de ikke kjenner. I dag er dette mer relevant enn noen gang tidligere med høyrepopulismens fremmarsj i Europa og Donald Trump forbud mot innreise til USA for muslimer.

Mange av oss er bekymret over nåtiden og fremtiden. Vi frykter økonomisk ustabilitet, flyktningstrømmen, terrorisme og kriminalitet som kan påvirke livene våre på forskjellige måter.

Les også: – For mange barn og unge faller utenfor

Politikere og andre ledere som sitter på makt i dagens samfunn utnytter denne frykten

– Politikere og andre ledere som sitter på makt i dagens samfunn utnytter denne frykten og beskylder bestemte grupper og mennesker for å være fienden, mens de framstiller seg selv som frelsere, Mehsen

Som muslim med innvandringsbakgrunn, det å være datteren til flyktninger, syns Mehsen det er vanskelig å ignorere effekten av denne type populisme og hvordan den treffer hennes kropp, familien, og mennesker som henne selv.

Saken fortsetter under annonsen

Hatmeldingene hagler

Når Mehsen snakker om homofobien og rasisme som eksisterer i dagens samfunn, både nasjonalt og et globalt, men også i hennes eget religiøse samfunn, hagler de negative kommentarene:

«Hvordan våger du å kalle deg norsk?»

«Ha deg til helvete tilbake der du kommer fra»

«Folk som deg ødelegger vår nasjon og kultur»

«Du er ikke ønsket her»

– Det gjør meg enda tristere når kampen mot homofobi og transfobi blir misbrukt og brukt for å skape mer hat mot asylsøkere, migranter og flyktninger, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

«De tar med sine dårlige holdninger til landet vårt. Det er best å holde dem utenfor,» er en av kommentarene hun har hørt.

– Som om alle flyktninger er villmenn. Som om folk som ser ut som meg ikke kan innta en verdifull stilling i samfunnet og bidra til positiv forandring. Som om jeg ikke kan være en leder.

Hun understreker at de fleste ønske å skape en god endring og fikse verden.

Unge ønsker endring

– Det vi unge ser på som ødelagt og som trenger endring, ser andre på som slik ting burde være. Ofte kan kampen vår virke banal: å kjempe for retten til å være den vi er og eksistere på denne planeten som likeverdige. Uavhengig av kjønn, seksuell orientering, etnisitet, rase, religion, alder, ferdigheter og klasse, sier Mehsen.

Saken fortsetter under annonsen

Hun påpeker likevel man ikke må la kampen for en rettighet gå på bekostning av andre rettigheter.

Smaken av frihet er råtten, dersom den ikke går hånd i hånd med solidaritet

– Vi må kjempe mot homofobi, transfobi, hat mot islam og rasisme samtidig. Vi må kjempe for likestilling og kvinners rettigheter uten at det går på bekostning av transpersoner.

Folk må se sammenhengen mellom kampen for likestilling og nulltoleranse for diskriminering – de er gjensidig avhengig av hverandre.

– Smaken av frihet er råtten, dersom den ikke går hånd i hånd med solidaritet. Lederskap går ut på å heve stemmen sin mot urettferdighet når du ser det – i klasserommet, i gaten, i familiemiddagen og når en hører på beslutningstakere i maktposisjoner, avslutter hun.