Organisasjonsantropolog forsker på «positivt avvik»
Kristianne Ervik, doktorgradstudent ved NTNU, Institutt for Industriell Økonomi og Teknologiledelse, studerer «Livsverkene», et nettverk bestående av 40 entreprenører som går utradisjonelt til verks.
Hun har merket seg Galskaperne, som er en av virksomhetene i nettverket.
Les også: – Humor er undervurdert i arbeidslivet
– Grunnen til at jeg framhever Galskaperne, er fordi deres metodikk er framtidsrettet. Jeg følger dem som et eksempel på utvikling og nyskaping. Det nye starter ofte med en form for avvik. Vanligvis prøver vi å få kontroll over avvik, det som ikke går etter planen, i stedet for å la det utvikle seg til noe overraskende og nytt.
– Mer humor og galskap
– I flere jobber blir det mer og mer viktig med utviklingsarbeid, som må være artig. Jeg har drevet en del med prosessledelse, og hver gang vi har det gøy er det alltid noen som mener vi må «tilbake til jobben».
Det viser at disse mener å ha det gøy sammen ikke var en del av jobben. Jeg ser det som Mats og Ken (Galskaperne red.anm) ser; og mange funn viser at det er alvor nok til alle.
For å få til nyskaping må det bli plass til mer humor og galskap
For å få til nyskaping må det bli plass til mer humor og galskap. Det er slik vi gir større åpning for noe nytt
Humor er ikke farlig, og den er ikke grenseløs eller utflytende.
Maktpersoner bør være forsiktige
– Når fungerer humor positivt, og når kan det være negativt i en nyskapingsprosess?
– Humor er positivt i en nyskapingsprosess fordi det tar bort ubehag. Man kan jo spørre seg hva man egentlig holder på med, og da er humor glimrende.
Samtidig er humor best når den kommer nedenfra. Da er humor positivt. Kommer det ovenfra, kan det stenge og lukke muligheter for alternative innspill. En person med makt skal være forsiktig med å bruke humor fordi noen kan føle det er misbruk av makt.
Det kan virke negativt eller som dobbeltkommunikasjon, som det også i utgangspunktet er, men på en gøyal måte. Humor er i utgangspunktet destabiliserende, man kan bruke det for å parkere motstand. Humor bør alltid rettes mot idé og ikke mot person.
Har du spørsmål om ledelse?
I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.
Gå til Lederbiblioteket.