Man kan lære seg å være mer optimistisk om man bruker mye tid på å analysere suksesser, og legger mer vekt på de positive sidene enn de negative, mener organisasjonspsykolog i Alaric, Jon-Erik Børresen.

Foto

Bård Andersson. 

– Man kan lære seg å bli optimist

Publisert: 9. juni 2017 kl 09.03
Oppdatert: 9. juni 2017 kl 09.03

Organisasjonspsykolog Jon-Erik Børresen i Alaric mener at optimisme kan ha mye å si for god utøvelse av ledelse

– Jeg tenker at dette er en viktig og nyttig egenskap hos ledere på alle nivåer. Det smitter jo. Man må imidlertid være forsiktig og sørge for at det ikke blir for mye av det, siden det kan føre til at man går glipp av viktige detaljer eller muligens tar litt for raske avgjørelser, sier han.

Der kritiske og forsiktige realister kan være vel raske med å komme med motargumenter, kan optimistenes tro og håp være spesielt viktig i endringsprosesser, ifølge Børresen:

– En leder som virkelig har troen på at kursen bedriften har staket ut er riktig, til tross for åpenbare synlige utfordringer, kan ha et godt utgangspunkt for å lykkes med transformasjonsledelse, sier han.

– Kan en leder lære seg å bli mer optimistisk?

– Ja det mener jeg man kan, selv om det sikkert er noen som er utstyrt med flere optimistgener enn andre. Likevel er dette antakeligvis mer tillært gjennom erfaring og en grunnleggende holdning til livet, snarere enn en medfødt egenskap. Man kan lære seg å være mer optimistisk om man bruker mye tid på å analysere suksess, og legger mer vekt på de positive sidene enn de negative, sier han, og legger til at man bør bruke den samme metoden på å analysere suksess som når det går galt – gjerne gjennom anerkjennende undersøkelser og lærende refleksjoner i form av debriefingsprosesser av hva som har skjedd.

Saken fortsetter under annonsen

Man må imidlertid være forsiktig og sørge for at det ikke blir for mye av det, siden det kan føre til at man går glipp av viktige detaljer eller muligens tar litt for raske avgjørelser

Børresen er usikker på om optimister generelt er mer tilbøyelige til å nå sine mål enn mer realistiske eller pessimistiske ledere. Likevel tror han optimisme er viktig for måloppnåelsen.

– Det er nok viktig. Om optimister oppnår flere av sine mål enn pessimister vet jeg ikke, men hvis vi bruker sunn fornuft virker ikke dette så usannsynlig, sier han.

– Står vi bedre rustet til å takle utfordringer dersom vi har et optimistisk grunnsyn?

– Optimister tenderer til å ha bedre helse, og er mindre syke enn de som er mer pessimistiske. De tar livet generelt lettere, og ser seg ikke alltid tilbake når de har gjort feil, forklarer han.

Børresen viser til at entusiasme er nært beslektet med engasjement.

Saken fortsetter under annonsen

– Det gjelder også optimisme.