Leder i Bedriftsforbundet, Olaf Thommessen, skal ha gått igjennom telefonloggene til sin nestleder, Marit Momrak Wright.
Foto
Torstein Bøe / NTB scanpix

– Klart brudd på loven

Publisert: 23. oktober 2017 kl 09.49
Oppdatert: 24. november 2021 kl 02.42

Dagens Perspektiv har tidligere skrevet om striden i Bedriftsforbundet, der leder Olaf Thommessen ble beskyldt for å ha gått igjennom telefonloggene til sin nestleder, Marit Momrak Wright, som han avskjediget.

Wright svarte med å anmelde Thommessen til Datatilsynet.

Dette kom frem gjennom en epost Thommessen sendte til Bedriftsforbundets styreleder, Sigfred Steien 8. august i år. Eposten ble videresendt til nestleder Linda Cecilie Furulund en uke senere. Ifølge VG ble Furulund så sjokkert over det hun leste at hun trakk seg fra styret i protest. Furulund går god for dokumentasjonen avisen viderebringer.

– Lovbrudd

Ifølge en av landets største eksperter innen fagområdet, advokat og partner i Føyen Torkildsen, Eva Jarbekk, har man som leder veldig begrensete muligheter til å bruke ansattes telefonlogger. Hun understreker at hun uttaler seg om dette på generelt grunnlag, ettersom hun ikke har satt seg inn i Thommessen–saken.

Foto
Advokat og partner i Føyen Torkildsen, Eva Jarbekk. Foto: Føyen Torkildsen.

– Det er veldig begrenset hva en leder kan bruke ansattes telefonlogger til. De skal først og fremst brukes til kostnadskontroll, men bare dersom dette er formidlet til den ansatte – og godkjent av denne i forkant. Bruken av logger er avhengig av hva de ansatte har fått beskjed om i forkant, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Jarbekk må ikke dette komme som en overraskelse for den ansatte i etterkant. Det er regelbrudd på personopplysningsloven.

– Det er faktisk brudd på både dagens personopplysningslov, men også på det kommende regelverket. Klager den berørte ansatte, vil den ansatte få medhold. Datatilsynet er ikke glade i dennne typen bruk av personopplysninger, understreker Jarbekk.

– Kan ikke kommentere personalsaker

Bedriftsforbundets kommunikasjonssjef, Solfrid Flateby, ønsket ikke å kommentere den konkrete saken – ettersom dette var en pågående personalsak, men påpekte at slike konflikter generelt er en tap–tap–situasjon, og at konflikter i media ofte er enda verre. Det er sjelden noen vinnere i slike saker.  

Redaktør på «Thommessen–liste»

Redaktør i Dagens Perspektiv og Ukeavisen Ledelse, Magne Lerø, reagerer kraftig på at Bedriftsforbund–leder Olaf Thommessen har brukt ham i den interne striden i forbundet. I eposten som Thommessen sendte til sin styreleder stod følgende:

«Hun har også vært i tett dialog med Magne Lerø, som er en velkjent skribent om lederstoff. Dette i ETTERKANT av at han trykket en kommentar som var meget fordelaktig i vår favør. Hun har åpenbart prøvd å påvirke ham til å skifte mening», skriver Thommessen om kontakten mellom Lerø og Wright, kom det frem i VG

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg reagerer på at Thommessen har drevet med slik kartlegging. Jeg reagerer også på at han forsøker å kartlegge hvordan pressen jobber. Og jeg reagerer på at han tolker hva jeg faktisk pratet med Wright om, sier Lerø.