– Jeg skal alltid være positiv. Ikke til det idiotiske, men nesten
Den siste uka har Petter Stordalen vært i Ulsteinvik og besøkt Kleven verft, der han sammen med blant andre Hurtigruten og et tysk yachtselskap har investert 300 millioner kroner, som et bidrag til å redde det moderne, men tradisjonsrike skipsverftet fra oljepristørken.
Videre har han drevet PR for sin egen utdeling av penger til «Nordens beste gründer-ide», Strawberry-millionen. Over 2000 håpefulle gründere har meldt seg på i konkurransen om 1 million kroner som Stordalens morselskap Strawberry i løpet av høsten skal gi til en nordisk gründer med en «visjonær idé og ambisiøs drøm», som det heter i statuttene.
Og så har Stordalen fått seg tattis.
På sin egen Facebook-side har han latt sine følgere bli med helt inn i tatoveringsstudioet der han har fått påmontert et digert jordbær under den ene armen. Som han selv har fortalt mange ganger før, begynte Stordalen sin forretningskarriere med å selge jordbær i Porsgrunn som svært ung mann. For ham er jordbæret et viktig symbol.
Jeg kan måle det. Kultur slår ut på bunnlinja
Nesten idiotisk positiv
Vi møter investoren, gründeren og den ukronede hotellkongen i hans hovedkvarter på Frogner i Oslo. På langsiden bak langt, ovalt glassbord, sitter han klar – klar til å by på seg sjæl, mene en masse, skryte litte grann – og prente inn et seriøst engasjement bak sin uformelle, men helt sikkert gjennomtenkte, stil.
– Ledelse handler om to ting: å vite når du skal tre inn og når du skal tre tilbake, sier Petter Stordalen, og utdyper:
– På den ene siden er det viktig å være involvert og holde oversikten. På den andre siden må man gi folk rom til å ta avgjørelser, og vite når man ikke vet best selv.
Stordalen sier han har et ansvar både overfor seg selv og sine medarbeidere:
– Jeg skal alltid være positiv. Ikke til det idiotiske, men nesten.
– Når overskriftene varsler krise, når tallene er røde og spådommene svarte, da skal jeg være positiv. Jeg har gått på mange smeller i karrieren, sett fire-fem kriser komme og gå, men jeg har reist meg igjen. Det kan være vanskelig, for det vil bli noen skuffelser. Men alternativet er så utrolig mye verre. Positivitet er avgjørende.
Scenen er satt. Petter Anker Stordalen (54) er sannsynligvis Norges mest folkekjære og profilerte næringslivsleder. Der mystikk og hemmeligheter preger folk som Kjell Inge Røkke, Christen Sveaas og John Fredriksen, eller der en forestilling om avstand og selvhøytidelighet har stemplet inntrykket av Stein Erik Hagen og Øystein Stray Spetalen, har åpenheten og deltakelsen vært Stordalens varemerke.
Og selv om det nok finnes noen der ute som nok kunne slumpe til å bruke et begrep som selvopptatt om Petter Stordalen også, er han definitivt ikke selvhøytidelig.
Som i kultur
Han holder digre «events» i inn og utland. I Sverige har han nærmest blitt en popstjerne etter at han åpnet hoteller i Göteborg, Stockholm og Malmø. Petter Stordalen holder show, med seg selv i en av hovedrollene. Gjerne utkledd i et snodig kostyme. Han holder fest for fiffen hver 16. mai hjemme på Bygdøy i Oslo. Og dit kommer «alle». Du er ikke helt innafor dersom du ikke har en invitasjon til Stordalens kostymeball dagen før nasjonaldagen.
Han stiller på Skavlan og Nytt på Nytt i NRK og hos Thomas og Harald på TV2. Han er ærlig om både triumfer og nederlag, og snakker åpnet om sin kone Gunhilds alvorlige sykdom.
– Kultur, sier Stordalen. – Som i kultur.
Han svarer på spørsmålet om hva som er den viktigst driveren for hans suksess med hotellselskapet Nordic Choice Hotels.
– Hallo? Dette er faktisk litt skuffende. Alle bedriftsledere sier sånt. «Vår viktigste verdi er menneskene». Bla, bla, bla. Skål for den, Stordalen.
– Ja. Men jeg kan måle det. Kultur slår ut på bunnlinja, sier han.
– Mange snakker om viktigheten av kultur. Jeg ser poenget. Særlig på julebordet snakker sjefen om kultur og skryter av de ansatte. Men, som det heter, «The proof of the pudding lies in the eating».
Petter Stordalens fortæring av pudding dreier seg ifølge puddingspiseren selv om at kultur er forankret i hele organisasjonen.
– Kultur kan ikke vedtas. Den må utvikles. Vi bruker penger på det. Mye penger.
Et eksempel på det er den såkalte Vinterkonferansen – en årlig begivenhet som er smått legendarisk i Nordic Choice-verdenen.
Der samles 3000 ledere og nøkkelpersoner til fest og planlegging hver vinter.
Også sist vinter var det duket for to dagers konferanse-party i Globen i Stockholm. 40 millioner kostet herligheta. Og som vanlig fikk sjefen selv en smule oppmerksomhet:
På scenen foran 3000 medarbeidere senker Petter Stordalen seg ned i en diger vanntank og holder pusten i fire minutter.
Han påstår at det ikke handler om egenmarkering eller «show off».
Yeah, sure.
Men etter å ha hørt ham snakke om ledelse, forretningsdrift, bedriftskultur og samfunnsansvar på inn- og utpust et par timer i strekk, så tenker du, «selvsagt må sjefen holde pusten under vann – i en tank på land – i fire minutter foran sine ansatte. Det er jo helt naturlig».
Han kjøpte vanntanken i Las Vegas. Hadde den stående på Filipstadkaia i Oslo, og trente på å holde pusten oppi tanken hver morgen i en måned, forteller Stordalen.
– Jeg kom på jobben med vått hår hver dag, og folk begynte jo å lure.
– Jeg kunne ikke holde pusten særlig lenge før jeg kjøpte tanken og begynte å øve meg. Og det er hele poenget. Å vise at det nytter. Det går an å få til nye ting, bare man prøver og øver.
– Det er dette som er Nordic Choice.
Du finner vanntank-stuntet og flere andre berømte Stordalen-opptredener på Youtube.
Sjefen drar ikke på tur, men på turne
Vinterkonferansen, eller på VK, som det heter i Nordic Choice, er hellig for Petter Stordalen.
– Vi startet i 1997 på en pub i Lillehammer. Så har det utvikla seg videre. Det er viktig for kulturen, sier Stordalen, og er med ett tilbake i 2008. Midt i finanskrisen.
– Det smalt i hele verden. Alle tapte penger, og alle måtte kutte kostnader.
– Da var det noen som mente at vi burde slakke litt på ambisjonene for Vinterkonferansen vår det året. Den kjøpte jeg ikke.
– VK hadde aldri vært viktigere. «Vi skal ha tidenes VK», sa jeg. Mitt hovedbudskap det året var enkelt og greit: Kriser kommer, kriser går, men Nordic Choice består.
Men det jobber 14.000 mennesker i Nordic Choice. Det betyr at det er 11.000 ansatte som ikke får gleden av å delta på den berømmelige VK-en.
– Hva er det viktigste for deg som gjest når du er på hotell? spør Stordalen plutselig.
Han svarer før noen andre får sukk for seg: – Resepsjonen, rommet og frokosten.
De som jobber i resepsjonen, de som rydder og vasker rommene våre eller de som lager og serverer mat – de kommer ikke på VK.
– Men dette er de viktigste folka våre. Det er de som møter gjestene. Dette er frontlinjen som skaper bunnlinja vår. Disse ville vi møte, sier Petter Stordalen.
Dermed ble det i 2016 leid inn en egen turnebuss som Stordalen og administrerende direktør i Nordic Choice, Torgeir Silseth, bruke på en rundreise for å møte drøyt 7000 ansatte på 11 ulike hoteller rundt om i hele Skandinavia i løpet av tre uker.
Da sjefene kom på hotelldøra, vanket det foredrag, talkshows, musikkinnslag, prisutdelinger, middag og fest.
– Det var tre lønnsomme uker. Vi bygget kulturen. Det er viktig. Jeg kan måle det, gjentar Petter Stordalen.
Jeg kommer aldri, som i aldri, til å flytte ut noen av mine virksomheter til et skatteparadis
Initiativ nedenfra
– OK. Du sier hele tida at du kan måle god kultur på bunnlija?
– Det kan jeg. Vi har lavt sykefravær og høy trivsel. Jeg er overbevist om at det er en indirekte avkastning av å ha en bra kultur.
– Hvis du lager en undersøkelse og spør hotellansatte i hele landet om hvor de kunne tenkt seg å jobbe hvis de skulle skiftet jobb, svarer de aller fleste Nordic Choice, hevder Stordalen med sedvanlig ubeskjedenhet.
Men det er ikke bare å «bytte» til Nordic Choice. Stordalen er svært opptatt av intern rekruttering.
– Vi driver internrekruttering på ordentlig.
– Som i «ordentlig»?
– Ha, ha. Ja, hos oss finner du tidligere romansvarlige eller resepsjonister som i dag er hotelldirektører. Vi har mange slike historier i Nordic Choice.
– Du kan ikke delegere ansvar uten at det følger med myndighet til å gjennomføre, sier Stordalen.
Han elsker initiativ «nedenfra».
– Husker du bacon-saken? spør han. – Eller «bacongate», som det ble døpt internt hos oss.
Høsten 2015 var det noen driftige svenske hotellsjefer som snakket om at det jo var viktig å spise mindre kjøtt på grunn av både helse og klima.
Det endte med at 16 av kjedens Comfort-hotell startet en prøveordning der de droppet å servere bacon til frokosten.
– Oi, som det tok av! erindrer Stordalen, og lager avisoverskrift med hendene:
«Petter Stordalen nekter sine gjester bacon til frokost!»
– Det tok skikkelig av. Kritikken hagla. Jeg husker jeg kom inn på kontoret til konserndirektør Torgeir Silseth, og han spurte· «Hvor lenge?».
– Vi lar dem holde på noen dager, sa jeg.
– Men vi måtte jo snu. Og vi ustedet samtidig en egen «bacon-garanti» på alle våre hoteller, smiler Stordalen, før han blir alvorlig:
– Men det kunne ikke falle meg inn å kritisere dem som tok initiativet til baconfri frokost.
– Jeg liker sånt. At noen har guts til å prøve noe nytt.
Bruker 250 millioner på ny teknologi
Omstilling har aldri vært mer aktuelt enn nå. Og lederrollen har aldri vært viktigere, mener Petter Stordalen.
– Vi ser det hos oss i Nordic Choice.
– Selv er jeg kun eier og styreformann. Jeg sitter ikke i ledelsen, selv om jeg vel er en nokså aktiv styreformann…
Men også Stordalen deltar på møter. I såkalte utvidede ledermøter, er han og lederne for alle de 11 ulike virksomhetene i Strawberry er med.
– Et av våre selskaper, eBerry, driver med teknologiutvikling. Og når sjefen der, Lisa Farrar på «noen og tretti», der forklarer oss, meg som eier og Torgeir Silseth som konsernsjef, hvorfor vi nå må tenke på en annen måte… begynner Stordalen.
Det er for lite entreprenørskap i Norge. Vi bør nesten få det inn i skolen
Når sånne ting skjer, da liker nemlig Stordalen seg på møter. Da får han bekreftelse på at han har ansatt de rette folka. På at den såkalte kulturen han er så opptatt av, virker. Og teknologi er noe Stordalen og Nordic Choice bruker ressurser på. Og penger. Mye penger.
Bakgrunnen for teknologifokuset bunner i det krystallklare faktum at hotelldrift over hele verden utfordres av såkalte tredjeparts-aktører. De er verken kunder eller driver hotell selv. Men de formidler hotell- og andre reiselivstjenester.
Hotels.com, Trivago og alle de andre. AirBnB har også vokst fram som en stor aktør i dette markedet.
– Men hvis man tror at Torgeir og jeg, to hvite menn på 50 pluss, skal lede den teknologiske utviklingen i et stort konsern, tar man grundig feil. Og ikke bare det, man vil gjøre feil også, framhever Stordalen.
–Jeg prater jo fortsatt i telefonen. Unge mennesker fjerner gjerne samtale-ikonet fra mobilpanelet sitt.
– Uansett om vi liker det eller ikke. Vi må forholdes oss til dette. Bookingtjenesten Expedia er i dag verdens største hotellselskap. Men de eier ikke et eneste hotellrom. Det er dette vi må konkurrere mot.
– Google Hotels kommer sikkert det også. Men vi er klare. Dette er en utfordring. Og vårt svar er å være bedre.
Derfor bruker Nordic Choice nå 250 millioner kroner på å utvikle det de kaller «den nye digitale gjestereisen», som blant annet inkluderer en egen app-løsning.
- Les mer om teknologisatsingen til Nordic Choice her: Slik vil Stordalen digitalisere hotellene sine
– Teknologisatsingen koster nesten like mye som et nytt hotell, påpeker Stordalen.
– Men det skal blant annet bli til verdens beste hotell-app, sier han i velkjent beskjeden stil, og forklarer konseptet:
Der skal du kunne booke, bestille, betale og låse deg inn og ut av rommet ditt.
Gjennom appen skal du få tilgang til concierge-tjenester, roomservice – alt.
Den vil gjelde for alle Stordalens hoteller, og være et kjapt, enkelt tids- og kostnadsbesparende verktøy for gjestene.
– Vi ligger helt først i løypa med dette. Vi må det. Vi må ta en lederposisjon for fortsatt å kunne være i tet.
– Mange tenker altfor smått. Vi må tenke stort for å vinne.
De nye teknologiske løsningene til en kvart milliard vi ifølge Stordalen lanseres i løpet av de nærmeste to årene.
Må våge å tenke nytt
Petter Stordalen vet ikke hvordan hotellbransjen vil se ut om 20 år. Veien dit er ukjent, og for å komme velberget fram, trengs det både nye tanker og nye hoder.
– Vi trenger folk som våger å være kontroversielle. Som kan foreslå hvordan man skal kunne fortsette å være et ledende hotellselskap om 20 år. Vi har brukt 20 år på å komme dit. I dag er vi ledende. Men vi vil ikke være det hvis vi fortsetter å tenke slik vi har gjort de siste 20 åra.
Men noen av grunnelementene fra de siste 20 årenes suksessreise, vil han nok ta med seg på veien:
Organisasjonen har hele tiden vært åpen for ny teknologi. Nordic Choice har vært åpne for prøve ut nye ting. De tar samfunnsansvar alvorlig.
Det er ikke nødvendig å be Petter Stordalen om eksempler på nytekning i Nordic Choice. Han ramser opp:
Hans hoteller ble røykfrie før Røykeloven i 2004. Stordalen & co hadde vært i California og sett at hotellene der var totalt røykfrie.
De var også først ute med fri wifi på alle hotellene sine. Det er i dag like selvfølgelig som reine håndklær, mener Petter Stordalen.
– Da vi starta hadde vi ikke de beste hotellene. Men jeg ville ha de beste folka.
Når det gjelder samfunnsansvar, er det også noe som preger Stordalen og hans virksomheter.
– Det er faktisk mer enn penger som betyr noe, sier han, og hevder at «vi jobber med trippel bunnlinje, som er people, planet, profit – i den rekkefølgen». Nok en gang krever han å bli trodd.
– Det er dette som definerer oss som selskap.
– Vi vil få til nye ting. Vi vil prøve.
– Det er derfor vi jobber med alt fra Unicef til lokalt samfunnsansvar, fra bærekraftig mat til miljøteknologi i hotellbyggene. Vårt mål er å minimere vårt klimaavtrykk og maksimere de positive ringvirkningene av en mer bærekraftig drift.
Stordalen spilte ut sin velkjente rolle som «samfunnsengasjert næringslivstopp mot strømmen» under konferansen «Oslo Urban Arena» nylig. Der skulle han gi råd om hvordan man skaper fremtidens byrom.
– Få bilene ut av sentrum, var budskapet den energiske hotelleieren kom med.
– Jeg fatter ikke at det skal være så komplisert. De hører ikke hjemme der, insisterte han.
Handelsstanden roper som kjent om katastrofe hver gang det foreslås at parkeringsplasser eller biler skal fjernes fra sentrum.
– Bilfritt miljø er bra for handel, hoteller og alle som er i byen, understreker Stordalen
- Les om Stordalen på Oslo Urban-konferansen her: – Få bilene ut av sentrum!
– Hvis du vil at folk skal våge å ta sjanser, må du akseptere at det gjøres feil.
Og vi har gjort masser av feil. Vi feilet for eksempel stygt i Danmark første gang vi prøvde oss der.
– Jeg tapte nesten en milliard, sier han.
Petter Stordalen og Nordic Choice trakk seg ut av Danmark i 2011. Da hadde de tapt rundt 800 millioner kroner i løpet av 10 år.
Stordalen forteller om et utvidet ledermøte der han måtte forklare for folka sine at Nordic Choice-satsingen i Danmark var en fiasko. Som øverste leder tok han på seg ansvaret.
– Men det fikk jeg ikke lov til å gjøre alene. En etter en tok ordet og sa at «dette hadde de også et ansvar for».
– Flere ville være en del av nederlaget!
Det der skjer ikke over alt, mener Petter Stordalen. Han mener det viser litt av den kulturen han snakker om.
– Entreprenørskap må inn i skolen
Petter Stordalen mener bredde er et viktig suksesskriterium i hans egen hotellvirksomhet.
– Se på The Thief. Det er det enste hotellet i Norge CNNs Richard Quest ville lage sak på da han var her i 2014. Han ville snakke om tre ting: navnet, kunsten og maten, begynner Stordalen, og drar hele fortellingen om hotellet på Tjuvholmen i Oslo på 20 sekunder:
– The Thief er kåret til Nord-Europas beste hotell. Og du kommer ikke lenger unna et kjedehotell.
– På den andre siden av skalaen har vi Comfort Hotel Xpress Central Station ved Oslo S. Der tilbyr vi lav pris og knall beliggenhet. Vi har ikke frokost en gang. Men det kan du velge og vrake i bare du går ut døra. Det hotellet har 90 prosent belegg året rundt.
– Poenget er å kunne tilby et hav av ulike brands.
– Vi er avhengige av gründere. Av entreprenører og nyskapere.
Jeg tror hotell og reiseliv er en del av dette.
Gründere må få lov til å satse, mener han. Og like viktig: vi må la dem få feile.
Holdningen, «Det var det jeg sa. Det kunne aldri gå bra», er drepende for all kreativitet ifølge Stordalen.
– Vi bør heller si «Prøv igjen!». – Å mislykkes er ikke et nederlag før du mister trua. Jeg mislyktes i Danmark. Big Time. Men jeg mista ikke trua.
– Det er for lite entreprenørskap i Norge. Vi bør nesten få det inn i skolen.
Stordalen liker ikke å sammenligne Norge og Sverige. Han snakker helst om «Skandinavia». Men kan ikke helt dy seg. Hans store hotellsatsing i Göteborg hadde ikke gått om ikke de svenske politikere hadde lagt forholdene til rette.
– De var genuint opptatt av det. De ønsket seg by- og næringsutvikling, og ville bidra til at vi fikk det til.
– Göteborg har utviklet seg til å bli en av Europas beste byer på event. Hit kommer aller de store artistene, kunstnerne og de store konferansene.
– Det er ikke tilfeldig, mener Stordalen. De ser verdien av hotell og reiseliv. En arbeidsplass der er ikke mindre verdt enn andre arbeidsplasser.
Han blir mindre klarsnakket når vi spør om det er annerledes enn i Norge.
– Norske politikere vil gjerne, de også… Men man blir ofte mottatt med litt større skepsis. Det er kanskje litt tyngre…
– Politikernes rolle er å forstå Norge i et større bilde. De må legge forholdene til rette for gründere og entreprenører. Men vi har gode politikere i Norge også, altså.
Mangfold i praksis
– Alt er liksom så gæ'rnt her i landet. Slik snakkes det forresten også i Sverige. – Men sannheten er jo at 98 prosent er jævlig bra, sier Stordalen, og viser til at Skandinavia er på toppen av alle rangeringer – enten det handler om velstand, velferd eller lykke.
– Hvorfor sier alle «look to Scandinavia»?, spør Stordalen. Svaret har han selvsagt selv:
– Jo, for det funker jo her.
– Likevel, vi sitter faktisk i verdens rikeste og beste land og klager.
Klaging er ikke favorittøvelsen til Petter Stordalen. Han mener velstanden forplikter. Samfunnsansvar er mer enn en gimmick for Petter Stordalen og hans Nordic Choice.
Nordic Choice-selskapet har tatt inn 800 praktikanter, og lært dem opp i forskjellige hotellfag.
Mange av dem kunne ikke norsk eller svensk da de begynte. 35 prosent av dem – 280 stykker – har fått fast ansettelse.
Mangfold er viktig, påpeker Petter Stordalen. Nok en moderne-leder-floskel han krever å bli tatt alvorlig på.
– Det jobber 170 ulike nasjonaliteter i Nordic Choice. – Hvorfor? Fordi vi har valgt det!
Nordic Choice Hotels ble nylig kåret til Sveriges beste arbeidsplass for homser, lesper og transpersoner.
– Det er sånt som gjør meg stolt!
Jeg eier en masse hotellbygg. Det blir en del eiendomsskatt av det, for å si det forsiktig
Aldri, som i aldri
Petter Stordalens samfunnsengasjement handler om å ta valg han mener vil utgjøre en forskjell, enten det dreier seg om klima eller flyktninger.
Men han har ikke så mye positivt å si om den norske valgkampen.
– Er du ikke enig i at det meste handlet om Sylvi Listhaug? Mens det ble snakket veldig lite om integrering?
– Eller at alle var veldig opptatt av Støres investeringer. Men veldig lite opptatt av hvordan vi skal forvalte de 8000 milliardene vi har i Oljefondet?
De store visjonene mangla i denne valgkampen, mener Petter Stordalen.
– Slik som barnehageløftet i sin tid. Det var en slik visjon. Barnehageløftet forandret samtlige norske barnefamiliers liv. I tillegg ga det ringvirkninger langt utover husets fire vegger. Det bidro til flere arbeidsplasser og økonomisk vekst. Barnehageløftet var dyrt, men det betaler seg. Slike store prosjekter er politikk på sitt aller beste.
Hvis noen skulle lure: Petter Stordalen er kapitalist. Men som vi jo har skjønt, en litt annerledes type enn de andre kjendiskapitalistene vi kjenner i Norge. Og det er ikke bare utenpå.
For det er mer enn klesstil som skiller Stordalen fra sine mer stillfarende og dresskledde kolleger.
– Vi trenger en mer bærekraftig kapitalisme, sier han.
– Alle kan bidra. Alle kan gjøre noe. Det må også vi som investerer i næringslivet og som eier bedrifter gjøre. Det er det samfunnsansvar handler om.
Skatt er å bidra. Stordalen mener særlig de moderne, multinasjonale gigantene som Google, Apple og Amazon slipper altfor billig unna når det gjelder skatt.
– De gir jo ikke noe tilbake til de landene de opererer i? Hvor mye betaler Google i skatt til Norge? Tre millioner? Av hvor stor omsetning? 2,5 milliarder?
– Dette må vi løse. Hvis ikke blir ikke konkurransen fair.
– Skatt finansierer det som har gjort Norge best, fortsetter Stordalen. Han stopper opp litt, skyter inn:
– Ja, da. Du kan gjerne skatteplanlegge, men du skal ikke flytte til et skatteparadis, sier han og fortsetter:
– Mitt skattetrykk er bra det. Jeg kan nok finne noen «irriterende feil», men skatteinntektene er avgjørende for velferdssamfunnet vårt.
– Jeg eier en masse hotellbygg. Det blir en del eiendomsskatt av det, for å si det forsiktig.
– Men eiendomsskatt er en fornuftig skatt. Jeg har ingen problemer med å betale den.
Så kommer det:
– Jeg kommer aldri, som i aldri, til å flytte ut noen av mine virksomheter til et skatteparadis, garanterer Petter Stordalen.
– Det vil aldri skje, fastslår han.