Ingen Drillo 2.0
Han har blitt kåret til «Sveriges kjedeligste mann», og intervjuene med ham er like underholdende som å se maling tørke. Lars Lagerbäck bruker sjelden mer enn 13-14 mann gjennom en hel kvalifisering, og er ikke kjent som en leder som liker å improvisere. Han blir beskrevet av svenskene som en diktator når det gjelder defensiv organisering. Først når spillerne ikke følger systemet hans til punkt og prikke, vekkes temperamentet til den sindige svensken til liv, ifølge sportsjournalister som har fulgt ham gjennom de siste 15 årene av hans trenerkarriere.
– Ja, han har temperament, hvis spillerne ikke forsøker å gjøre det som de er blitt enige om. Han blir ikke sint om noen gjør det dårlig, men hvis de bryter mot reglene – på eller utenfor banen – er han steinhard. Da kan han ha temperament. For det viktige i hans filosofi er at alle forsøker å gjøre det de er blitt enige om, sier den svenske eksperten Robert Laul til VG.
– Lettere uten store stjerner
Til tross for at han har trent land som ikke er i verdenstoppen, har Lagerbäck alltid hatt minst en stor stjerne i lagoppstillingen. Det luksusproblemet har han ikke med det norske laget. Det er han også glad for.
– Med stjerner som Zlatan og Gylfi Sigurdsson er man avhengig av å få sterke individualister til å slutte seg til systemet. Det kan være vanskelig, siden disse spillernes ferdigheter ofte går på tross av et system, og ikke som del av det kollektivet. I Norge er det jevnere mellom spillerne, og da kan vi konsentrere oss om å bygge et sterkt kollektiv, sa Lagerbäck på pressekonferansen da han ble presentert som ny landslagstrener onsdag.
Han blir ikke sint om noen gjør det dårlig, men hvis de bryter mot reglene – på eller utenfor banen – er han steinhard
En ny Drillo?
Lagerbäck er kjent for først å få orden på det defensive – altså forsvarspillet – før den offensive spillestilen utvikles. Denne tilnærmingen til spillet er diametralt motsatt av utviklingsfokuset til hans forgjenger Per-Mathias Høgmo.
Mange vil se på denne ansettelsen som et solid skritt tilbake i tid – til en tid da ballene ble banket opp på spissene, og laget flyttet etter. Dem som har fulgt Lagerbäck over tid vet at dette ikke er sant. Den nye trenerens fokus på det offensive spillet er forskjellig fra Drillos.
– Lagerbäck og Drillo er ganske like i sin fotballfilosofi, men jeg vil si at Lasse er en mer offensiv fotballtrener. Både Lagerbäck og Drillo er diktatorer i det defensive, men mens Drillo er diktatorer begge veier, gir Lagerbäck mer frihet offensivt, sier Robert Laul.
Den norske eksperten Lars Tjernås påpeker også vesentlige forskjeller i hvordan Lagerbäck skal lede Norge til å bli en målscorende nasjon igjen:
– Angrepsspillet deler han i to. Fram til 20 meter fra mål ønsker han veldig få og tydelige retningslinjer og direkte fotball med et ønske om å komme seg raskt framover. Fra 20–25 meter og inn har han et fritt spill der den enkeltes kreativitet trumfer spillestil. Han er også noe mer villig til å tilpasse stilen til spillemateriellet enn det Drillo var, skriver han i Aftenposten.
Det er ingen hemmelighet at Lagerbäck var Drillos førstevalg for Norge. Drillo klarte også å lure pressen ved å si at Lagerbäck hadde takket nei – så sent som kvelden før pressekonferansen.
Underholdende fotball
På pressekonferansen ble Lagerbäck spurt om sitt syn på underholdende fotball. Ikke overraskende påpekte han at det mest underholdende ved sporten vi alle elsker er å vinne fotballkamper.
Så gjenstår det å se om treneren som kollegene beskriver som «en tvers gjennom redelig og hederlig kar, ujålete, alminnelig og lett å like» kan få våre beste menn på rett spor igjen.