Foto
Freeimages / Armin Hanisch
IKT-Norge:

– Ikke nødvendigvis høyere risiko å sette ut IT-drift

Publisert: 5. mai 2017 kl 08.09
Oppdatert: 5. mai 2017 kl 08.15

– Det er ikke nødvendigvis sånn at sikkerhetsrisikoen er høyere når driften er outsourcet enn når jobben gjøres internt. Uansett hvem som gjør jobben må det være sikringssystemer på plass, sier Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i bransjeorganisasjonen.

NRK har avslørt at utenlandske IT-arbeidere har hatt tilgang til sensitive helseopplysninger som følge av at Helse sør-øst er i ferd med å sette ut driften av IT-systemene til det amerikanske selskapet Hewlett Packard Enterprise.

Waterhouse påpeker at ting som ansattes lojalitet og følelse av moralsk forpliktelse også kan virke inn på sikkerheten, men mener at en avtale som det Helse sør-øst har inngått, må regulere hvordan sensitive opplysninger skal håndteres. Og en slik avtale må følges opp av den som setter ut arbeidsoppgavene.

Han understreker at han ikke kjenner til den konkrete avtalen. Men generelt mener han det er for lite kunnskap i det offentlige om IT-sikkerhet.

– Det går fint an å lage tekniske skott, men så kan det være noen driftsoppgaver som gjør at man trenger tilgang til alt, sier Waterhouse.

Men dersom innholdet i databasen er kryptert, kan en IT-arbeider ha tilgang til databasen, uten å ha tilgang til innholdet.

Waterhouse mener det er svært alvorlig at utenlandske IT-arbeidere har hatt tilgang til pasientinformasjon de ikke skal ha hatt tilgang på. Han mener dette er alvorlig, uavhengig av om informasjon er kommet på avveie eller ikke. Det er viktig å avdekke hva som er skjedd, og lære av det, påpeker han.

Saken fortsetter under annonsen

– Kanskje vi skulle hatt en havarikommisjon for denne typen hendelser av denne størrelsen, foreslår han.

Fakta om IT-saken i Helse sør-øst

  • De siste ukene skal over 100 IT-arbeidere i Bulgaria og Malaysia ha hatt tilgang og utvidede rettigheter til datasystemene til Helse sør-øst, ifølge NRK onsdag. IT-arbeidere skal ha hatt mulighet til å gå inn i pasientjournaler og kopiere innholdet uten å legge igjen spor.
  • Helseforetaket sørger for spesialisthelsetjenester til 2,9 millioner mennesker på Østlandet og Sørlandet.
  • Helse sør-øst innrømmer at en gruppe IT-arbeidere har hatt slik tilgang, men sier omfanget er mindre enn det NRK melder. Helseforetaket lover en ekstern gjennomgang av saken.
  • Helseminister Bent Høie opplyser at han ble orientert om saken i slutten av forrige uke. Høie har bedt Helse sør-øst om en redegjørelse.

Kilde: NTB