– For 20 år siden hadde ingen reagert
Ifølge NRK var Havnerådet samlet torsdag for å diskutere havnedirektør Inge Tangerås fremtid i Bergen og omland havnevesen (BOH). Lke etter klokken 12 samme dag ble det klart at Tangerås skal sparkes fra stillingen som havnedirektør.
Etter en lang og grundig debatt var det et stort flertall (16 av 19 medlemmer) i Havnerådet som støttet styrets innstilling om å starte en prosess med å avslutte arbeidsforholdet til havnedirektøren.
Etikkekspert Jørn Bue Olsen forteller at vi nå ser at etiske retningslinjer blir tatt på alvor i norske organisasjoner. Det er slutt på festtalene.
– Etikk og etiske retningslinjer burde være sterke, og de burde trumfe mye mer enn det som har vært tilfellet tidligere. Vi har sett altfor mange eksempler på det motsatte, sier han.
Korrupsjonstiltale
Tangerås vil nå bli kalt inn til drøftinger. Der vil man prøve å komme frem til en konklusjon i saken. Dette er starten på en prosess, ifølge Jon Askeland, lederen av Havnerådet.
Tangerås ble siktet for korrupsjon i saken mot tidligere Bergen-ordfører Trude Drevland, som blant annet døpte skip, mottok reiser fra skipsreder Torstein Hagen, og utøvet press mot Næringsdepartementet for at Hagen skip skulle få gunstigere betingelser. Havnedirektør Tangerås la til rette for skipsdåpen som Drevland ledet 17. mai, og var med til Venezia og på cruiset etter nasjonaldagen.
Brytningstid
For at etikk skal bli en styrende verdi i bedrifter og organisasjoner, bør etikken trumfe formelle regler. Samtidig må den føre ut i et lovverk, det kan dømmes ut fra. Dette skjer i næringslivet i dag, der ansatte også har blitt sagt opp på grunn av brudd på etiske retningslinjer, forteller Bue Olsen.
Han forteller at vi er i en brytningstid for utvikling av nye arbeidskulturer og etiske normer. Det er en positiv utvikling. Likevel er han usikker på om det er riktig å kalle Drevland og Tangerås for korrupte.
– Sakene mot dem ble henlagte. Spørsmålet er om de skal etikkdømmes for å ha brutt de gamle kutymene. For 20 år hadde ingen reagert på disse sakene. Men dagens standarder er mer etiske, og det er åpenbart at ukloke vurderinger har blitt gjort her, sier han.
Likevel synes han det er sterkt at Tangerås mister jobben på grunn av dette.
– Han har utøvd dårlig lederskap. Han burde ha sett at det han gjorde var problematisk. På samme måte viste Trude Drevland lite lederklokskap. Lederkulturen i Bergen kommune har vært dårlig, og det er helt klart at noen burde ha gitt både Drevland og Tangerås bedre råd i disse situasjonene, påpeker Bue Olsen, som legger til at man har et ansvar for å endre dårlige lederkulturer som leder.
Likevel er han usikker på om lederne kan kalles korrupte.
– Mange ledere tar ikke det etiske seriøst nok. Men det er rederen som virker mest skyldig her, sier han.