Sliter du med å formidle beskjeder?

Foto

Dmytro Konstantynov | Dreamstime.

Fem måter ledere kan bli fantastiske formidlere på

Publisert: 22. november 2017 kl 10.30
Oppdatert: 22. november 2017 kl 10.37

Et av kjennetegnene på suksessfulle ledere er evnen til å kommunisere effektivt. De fleste virksomheter ser på denne ferdigheten som den viktigste når de skal ansette ny leder.

Men hvorfor har da så mange ledere trøbbel med å formidle budskap klart og tydelig? Å kommunisere på en god måte innad i et selskap kan være en hard nøtt å knekke.

Veldig få mennesker har den naturlige gaven at de er gode til å kommunisere og mange jobber hardt for å få det til, skriver innovasjonssjef Lisa Ower i Forbes.

Hun har fem råd til ledere som ønsker å bedre kommunikasjonsferdighetene sine.

Aldri anta

Som leder er det ditt ansvar å passe på at de riktige beskjedene blir formidlet til de ansatte. Aldri anta at beskjedene vil bli tolket slik du tror. Problemet er ikke alltid lederens manglende evne til å kommunisere, men antagelsen at det er de rette beskjedene som formidles til ansatte i andre kanaler.

Saken fortsetter under annonsen

Still spørsmål til dine ansatte for å sikre at de har forstått beskjeden. Oppmuntre gjerne dine ansatte til å gjøre det samme med deg og du vil lykkes med å hjelpe teamet ditt til å være på rett spor. Denne teknikken vil også hjelpe å viske ut skillet mellom hva som blir kommunisert på de forskjellige ledernivåene.

Forstå budskapet

Ledere tror ofte at bare fordi de er ledere, burde de automatisk forstå innholdet av budskapet som blir kommunisert fra deres egne ledere i frykt for å virke dumme eller ikke forstå noe de burde skjønne.

Har du noen gang forlatt et møte og tenkt: «Hva mente hun nå?» eller «Jeg tror han mente at jeg skulle gjøre dette, men jeg er ikke helt sikker.»

Ledere, uansett hvilket nivå de er på, er ikke immune mot å stille spørsmål for å få et tydeligere svar på hva som er innholdet i beskjedene.  

Saken fortsetter under annonsen

Akkurat som i punkt én kan sjefen til lederen være dårlig på å kommunisere. Derfor er det alltid viktig å stille spørsmål til den øverste lederen også.

Bevisst kroppsspråk  

En av de hemmelighetene til effektiv kommunikasjon er å være klar over hvordan kroppen og holdningen din formduker den beskjeden du prøver å kommunisere. Det har blitt rapportert at ordene vi bruker når vi kommuniserer er langt mindre viktige enn hvordan vi presenterer beskjeden.

Har du lagt merke til folk som virker i overkant nervøse og snakker fort når de skal gi en presentasjon? Husker du hva de prøvde å formidle? Mest sannsynlig ikke. Årsaken til at vi mest sannsynlig ikke husker innholdet av presentasjon er fordi man føler seg ukomfortabel på vegne av foredragsholderen. Da er det følelsen av ubehag man ofte sitter igjen med, ikke innholdet.

Som leder finner man seg ofte i situasjoner der man må snakke fremover en stor folkemengde, ikke bare teamet ditt. Uansett om du skal videreformidle et budskap foran to eller tusen mennesker, er det viktig å forstå hvordan man på best mulig måte kan bruke kroppsspråk til din fordel for å gi en klar beskjed.

Ikke deleger dårlige nyheter

Saken fortsetter under annonsen

Noen ganger skyver ledere ansvaret over på andre i selskapet til å levere vanskelige beskjeder. Selv om det til tider kan være en god ide å delegere kommunikasjonsansvar, burde man som leder ikke feige ut når tøffe beskjeder skal leveres.

De ansatte ønsker å høre beskjeden fra sin leder, ikke kommunikasjonsteamet, HR eller andre ansatte. Det å kommunisere både gode og dårlige nyheter til de ansatte bygger tillit, respekt og viser godt lederskap.

Vær autentisk

Når du som leder endelig finner til egen stil å kommunisere på, hold deg til den. Prøv å hold formidlingen så autentisk som mulig. Folk relaterer seg til autentiske mennesker. Vist du ikke er naturlig morsom, ikke prøv å være det.

Dersom du liker å holde deg til tørre fakta, gjør det, men vær konsekvent. Når folk får se ditt autentiske deg, vil de i større grad kunne fokusere på beskjeden du prøver å formidle.

Saken fortsetter under annonsen

Du er kanskje ikke en superhelt innen kommunikasjon, men så lenge du er konsekvent, øver og er autentisk, vil folk på naturlig vis være mer åpen for det du prøver å formidle. Kommuniser ofte og lytt like mye.