Fra innsettelsen av Comey som FBI-sjef i 2013.

Foto

NTB Scanpix

FBI-sjefen som fikk sparken

Etikeren James Comey

Publisert: 10. mai 2017 kl 10.22
Oppdatert: 10. mai 2017 kl 10.26

FBI-sjefen som tirsdag fikk sparken av president Donald Trump og måtte lære om det fra en TV-sending som sto på i bakgrunnen mens han snakket til sine medarbeidere, har et tilsynelatende velutviklet etisk kompass. 

I hvert fall hvis man skal dømme etter hva han studerte før han ble jurist. Comey avla nemlig et hovedfaget i teologi om teologen og etikeren Reinhold Niebuhr. 

Den protestantiske professor Niebuhr var ansett som en av USA fremste intellektuelle i førkrigsårene og helt frem til den seksuelle revolusjonen på midten av 60-tallet. De moralfilosofiske betraktningene hans beveget seg som regel i skjæringspunktet mellom religion, politikk og samfunnet ellers. 

Moralens vokter

Hans mest innflytelsesrike bok er Moral Man and Immoral Society fra 1932, hvor det argumenteres for at mennesket har en større sjanse for å begå synd i grupper enn som enkeltindivid. Boken ble skrevet som et angrep på mer liberale moralfilosofiske bevegelser, som Niebuhr anså som i overkant naive, og boken ble også kritisert fra liberalt hold. Etter krigen stilnet kritikken siden det ble påpekt at boken på mange måter hadde advart mot fremveksten av fascismen.

Comey er selv metodist og har undervist i søndagskolen

Realisme i utenrikspolitikken

Saken fortsetter under annonsen

Niebuhrs bøker er også blitt brukt av forskere og tenkere innen utenrikspolitikken, blant annet innen realismen hvor man tar utgangspunkt i at alle stater er motivert av sin egeninteresse.

Ifølge Wikipedia har flere innflytelsesrike amerikanske, blant annet Barack Obama, Martin Luther King og John McCain uttalt at deres verdenssyn er påvirket av Niebuhrs filosofi.

Tidligere i vår fant Gizmodo ut at James Comey antagelig fortsatt er svært opptatt av Niebuhr. FBI-sjefen var ikke på Twitter som seg selv, kunne nettsiden melde, men som Reinhold Niebuhr. 

Comey er selv metodist og har undervist i søndagskolen. Hovedfaget med tittelen The Christian in Politics er en studie av rollen religion kan spille i forvaltningen. 

Ifølge New Yorker har han rammet inn brevet fra president Kennedy til sin forgjenger J. Edgar Hoover hvor en etterforskning av Luther King bes igangsettes for å luke ut kommunister. Til en forsamling på Georgetown University uttalte han at det var for å minne ham på å alltid tenke gjennom hva som er riktige og etiske beslutninger.

Dermed kan det se ut som om FBI-sjef har Comey forsøkt å gjøre det «riktige» ved å uttale seg om Clintons eposter når han ble spurt, selv om det fikk store politiske konsekvenser for landet. Statistikk-journalisten Nate Silver viste nylig at Hillary Clinton tapte som følge av hans uttalelser i de skjebnesvangre dagene rett for valgdagen, noe Comey selv har sagt gjorde ham kvalm å tenke på.

Han har også forsøkt å gjøre det riktige når han velger å følge opp en etterforskning av kontakten mellom tidligere sikkerhetsrådgiver for Donald Trump, Michael Flynn, og den russiske ambassadøren i forkant av innsettelsen. 

Saken fortsetter under annonsen

Paradoksalt nok kan det se ut som at det ble troen på at etikk og religion som øverste ledestjerne som antagelig kostet ham jobben.