– Det finnes ikke én lederstil
Paul Polman er en av de ledende premissleverandørene for å få næringslivet til å ta ansvar for klimautfordringene.
Selskapet han leder, Unilever, er en av verdens største produsenter av matvarer og hygieneartikler og har hovedsete i Rotterdam. Som toppsjef har Polman enorm påvirkningskraft.
Han blir også hyppig nevnt som en inspirasjon for medlemmer i regjeringen. Statsminster Solberg, som leder FNs pådrivergruppe for å promotere bærekraftsmålene, traff ham under et klimatoppmøte i regi av FN i 2014, og det var en viktig nok hendelse til at det ble til en egen sak på regjeringens nyhetssider.
Polman har vært medansvarlig for rapporten New Climate Economy, som skisserer hvordan økonomien kan bli grønnere med næringslivets hjelp. Sammen med Virgin-sjef Richard Branson var han en av de første lederne som avga et løfte om å arbeide for å oppfylle FNs bærekraftsmål. Polman ble tildelt Business for Peace-prisen i Oslo i 2015.
Har ingen lederstil
Når har Financial Times et lengre intervju med Polman hvor han blant annet forteller hvordan han hindret flere oppkjøpsforsøk på Unilever.
I intervjuet får han også direkte spørsmål om hva som kjennetegner lederstilen hans.
– Jeg blir alltid litt ukomfortabel når jeg må snakke om det fordi stilen er helt avhengig av situasjonen, sier han til avisen. – Det er ikke noe slikt som én lederstil.
Han viser til sin egen ledergruppe, en liten forsamling på bare 250 individer som var samlet for å motiveres til å jobbe enda hardere mot neste års målsetninger. Å stå foran denne gruppen krever helt andre egenskaper og metoder enn det å lede en gruppe på 10 mann som skal enes om et budsjett eller diskutere et skuffende resultat.
– Så trenger man en annen stil igjen når man skal lede arbeidet med FNs bærekraftsmål som drives frem av folk som ikke er ansatte, sier han.
Likevel medgir han at et finnes noen «ankere» som er felles for alle disse forskjellige stilene.
– Til syvende og sist vil folk følge deg eller få energi fra deg hvis de ser og deler målsetningen ditt. Det viktigste er å være tro mot deg selv. Det er derfor jeg vil si at for å være en god leder må man først og fremst være et godt menneske. Så må man dele de verdiene, sier han.
Ifølge Polman kan ledelse aldri bli en popularitetskonkurranse.
– Det handler ofte om å ta de vanskelige valgene. Man må prøve å bli respektert gjennom å behandle andre med respekt og verdighet, sier han til FT.