Coaching av team

Publisert: 13. januar 2012 kl 11.46
Oppdatert: 11. januar 2017 kl 12.37

Førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Morten Emil Berg har forsket på fagfeltet. Han forteller at hensikten med teamutvikling er å bedre samarbeid, prestasjon og læring mellom mennesker, samtidig som kompetansen til hver enkelt øker og resultater oppnås. God teamcoaching foregår både på individ- og gruppenivå. 

Han trekker frem følgende punkter som viktige for at et team skal fungere:

  • Vi stoler på hverandres ekspertise. 
  • Gjennom gode diskusjoner finner vi gode løsninger. 
  • Vi er del av et fellesskap og støtter hverandre.
  • Vi jobber for det kollektive mål, fremfor individets egeninteresser.
  • Vi vil likevel verdsette våre forskjeller.

Et godt teamarbeid er evnen til å jobbe sammen mot en felles visjon. 

– Individet må imidlertid også få mulighet til individuelle prestasjoner for å nå organisatoriske mål. Dette er drivstoffet som gjør det mulig for vanlige folk å oppnå uvanlige resultater, sier Berg

Personlig læring

For å kunne forstå hverandre, er vi avhengige av å ha en god kommunikasjon.

Saken fortsetter under annonsen

– Skal vi forstå virkeligheten, må vi samarbeide, kommunisere  og stole på hverandre. Det er også mange meninger om hva teamcoaching er og hvordan metoden skal brukes. En betingelse for å lykkes er å samarbeide, kommunisere og stole på hverandre, presiserer han.                     

Ifølge Berg handler coaching ikke om en belærende leder, snarere om en metode for å åpne opp personers tilbøyelighet for personlig læring.

– Folk har forskjellige behov, evner, ambisjoner og lærestil. Coaching er en metode for personlig læring der prosessen skreddersys den enkelte. Hensikten er å åpne opp for personens potensial til å øke sine prestasjoner, ved å hjelpe ham å lære, snarere enn å belære ham, sier Berg.

Han beskriver coaching som et partnerskap i læring, 

– Den som coaches tar ansvar for å handle og for å realisere mål og ønsker. Coachen tar ansvar for læremetoden og presentere alternative verktøy. De skal begge lære av prosessen, understreker han.

Verktøykassa

Berg forteller at verktøykassa i coaching er tredelt: Coachen skal utvikle positiv mening i form av klare mål og en spennende visjon. En annen oppgave er å utvikle positive følelser som glede, mestringstro og optimisme. I tillegg skal coachen utvikle positiv atferd, som å stille gode spørsmål, lytte aktivt, gi tilbakemelding og være en god rollemodell. Lykkes en med dette, vil trolig resultatene komme. 

Saken fortsetter under annonsen

– Bruk av verktøyene bidrar til en skrittvis og kontinuerlig læreprosess. Verktøyene tilpasses en selv og man vil bli tryggere på å bruke dem, sier Morten Emil Berg.

Teamcoaching

Teamcoaching er å hjelpe en gruppe mennesker til å gjøre sine oppgaver på en god måte.  For å lykkes, jobbes det både med enkeltindividet og teamet som helhet. Berg forteller at det finnes flere former for teamcoaching.

– Det kan tas utgangspunkt i utvikling av ferdigheter, atferd, teamutvikling, kollegacoaching samt situasjonsbestemt coaching, sier han.

Prosessledelsen

Et alternativ er å bruke teamleder også som teamcoach. Løsningen har imidlertid svakheter, forteller Berg. 

– Det er ubalanse mellom leder og medarbeider. Lederen har stor makt, medarbeideren har liten makt. Medarbeideren kan dessuten holde igjen informasjon av redsel for misbruk. Da er det å foretrekke å bruke en profesjonell coach med spesialisering innenfor teamcoaching. Både bruk av ekstern coach eller intern coach har sine styrker og svakheter, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Berg kan også en styrkebasert tilnærming, der en søker å identifisere hva som virker bra i teamet, fungere. 

– Du vil også identifisere styrker og talenter til de enkelte teammedlemmene.  En styrkebasert tilnærming kan gi realistisk optimisme, glede, mestringstro og kreativitet.

Metoden

Metoden i teamcoaching baserer seg på spørsmålene Hvor er vi? Hva vil vi? Hvordan skal vi komme dit? Hva lærte vi?

– Det jobbes både med at teamet skal nå sine mål, men også at det skal foregå gode læreprosesser i teamet. Både teamet som helhet og det enkelte individ skal ha nytte av prosessen, presiserer Berg. 

Saken fortsetter under annonsen

Når bruker vi team?

I følgende situasjoner kan det være positivt å benytte seg av teamarbeid, forklarer Berg:

  • Problemet tilhører ikke bare én person
  • Belønning og suksess avhenger av flere personers innsats og prestasjon
  • Et ønske om å gi ny kunnskap og personlig utvikling til medlemmer
  • Et ønske om å skape kreative diskusjoner. Personer med ulik bakgrunn og interesse blir satt sammen. På denne måten kan vi også utforske flere muligheter
  • De som har ekspertise på et område skal få brukt den
  • Å bygge en identitet og kultur. Teamarbeid gir en mulighet for involvering og medbestemmelse
  • Å utvikle forpliktelse. Teamarbeid fremmer eierskap og tilhørighet

Effektiv teamcoach

Ifølge Berg er det er noen kjennetegn som går igjen når teamcoaching lykkes.

– Når du får frem tidlig suksess, skaper du selvtillit og selvforsterkende spiraler. En annen innfallsvinkel er å komme seg raskt etter feil og motgang, resiliens. Team som mislykkes definerer ofte problemet som varig og som umulig å gjøre noe med. Dette skaper en negativ og nedadgående spiral. I tillegg er det lurt å sette av tid til trening på ny tenking og ny atferd. Læringen kan foregå gjennom små, planlagte eksperimenter, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Berg anbefaler også å foreta jevnlige evalueringer av prosessen, der man analyserer hva som går bra og hva som går mindre bra. Teamet deles inn i mindre grupper som foretar parallelle analyser for å få flere perspektiver.

– Du må også balansere samarbeid og sunn konkurranse, men samtidig passe på at den interne konkurransen ikke blir for sterk. Dessuten er teamcoaching et partnerskap i læring. Teamcoachen er den første blant likemenn, sier han.

Behov, utfordringer, ressurser og ambisjoner i team varierer. Det finnes ingen enkelt løsning og det er begrenset med forskning.

– Når enkle svar ikke finnes, kan det være fornuftig å prøve seg frem med teamcoaching i en skrittvis læreprosess. I mange situasjoner med knappe ressurser og stor uenighet, er det fornuftig å ta en gjennomtenkt avgjørelse uten å kjøre noen prosess. Ofte kan det imidlertid være klokt å involvere hele teamet for å utvikle glede, kreativitet, identitet og eierskap. Den viktigste suksessfaktor ved teamcoaching er som regel en god relasjon mellom coach og team, sier Morten Emil Berg.