4 tips for å bli en god mentor
De beste mentorene unngår å komme i veien for drømmene til talentene. Dersom den ansatte ikke passer inn i jobben eller om han eller hun har urealistiske ambisjoner, er det mentorens jobb å hjelpe den ansatte videre.
De kan være bedre egnet i en annen rolle innad i organisasjonen eller et annet sted.
- Les også: Hvorfor skal du bli mentor?
Administrerende direktør i risikokapitalfirmaet Cue Ball Anthony Tjan har studert hvordan ledere på best vis kan utvikle talent i en omstillingstid.
«Mentorers oppgave er å være gode mennesker og hjelpe andre rundt seg til å bli bedre versjoner av seg selv,» forklarer Tjan.
Han har intervjuet nærmere 100 beundringsverdige ledere i forskjellige bransjer for å finne ut hvilke karaktertrekk som skiller seg ut.
«De gjør alt de kan for å videreføre sine gode egenskaper over på andre. De beste lederne praktiserer en form for lederskap som går mindre ut på å skape etterfølgere, og mer om å skape andre ledere», skriver Tjan.
Han forklarer at det er fire ting gode mentorer gjør.
Fokuser på forholdet
Altfor ofte utvikler en mentorordning seg til en sjekkliste som en krysser av etterhvert som talentet utvikler seg. Sjelden fokuserer mentoren på å bygge opp et autentisk forhold til talentet.
«For at en mentorordning skal lykkes, må det være kjemi mellom mentoren og talentet,» skriver Tjan.
Les også: Silicon Valley-mentor løftet frem gründerne som ledere
Studier viser at selv de mest skreddersydde mentorprogram ikke kan sammenlignes med et ekte forhold mellom mentor og talentet.
En studie gjennomført av professor Belle Rose Ragins ved University of Wisconsin-Milwaukee, viser at dersom en ikke har et grunnleggende forhold til sine mentorer, er det ingen merkbar forskjell mellom de som har mentor og de som ikke får veiledning.
Karakter i stedet for kompetanse
For mange mentorer fungerer veiledning som et traineeprogram som fokuserer på kandidatetens jobsferdigheter.
«Selvfølgelig innebærer mentorordningen å meste den nødvendige kompetansen for en gitt posisjon. Men de beste lederne strekker seg et hakk lenger enn kompetanse. De er med på å utforme andres karakter, verdier, selvbevissthet, empati og respekt for andre», Tjan.
For at en mentorordning skal lykkes, må det være kjemi mellom mentoren og talentet
- Les også: 30+30+30 = Oppskrift på suksess
Det vet at i det lange løp, er det de myke verdiene som gjelder og at disse verdibaserte kvalitetene trumfer ferdigheter som går på dyktighet.
Det fins mange måter å veilede folk rundt disse verdiene og hjelpe til å bygge større selvbevissthet.
Optimisme trumfer kynisme
Dersom du roser talentet ditt i stedet for hele tiden å være kynisk, vil trolig talentet komme til mentoren overambisiøse og utenfor-boksen ideer.
«Du som mentor kan være fristet til å hjelpe dem med å tenke mer realistisk, men mentorers oppgave er å gi energi, ikke fjerne den,» forklarer Tjan.
Tenk på måter en ide faktisk kan fungere, før du vurdere hvordan det ikke vil fungere i praksis.
- Les også: Tøff start på lederkarrieren
Den beste metoden å gjøre dette på er å tenke på 24x3 regelen for optimisme.
«Jeg har skrevet om denne tilnærmingen og prøvd å praktisere den i mange år, men den er veldig vanskelig å mestre.»
Hver gang du hører en ny ide, se om det er mulig for deg å bruke 24 sekunder, 24 minutter eller et døgn på å tenke på alle grunnene til at ideen er god før du kritiserer den.
«Det er sagt at verden foretrekker vanlige feil som følge av ukonvensjonell suksess; gode mentorer bør oppmuntre at talenter utforsker det sistnevnte,» skriver Tjan.
Vær lojal
Tjan forklarer at mentorer burde være mer lojale overfor talentene enn til sin egen bedrift.
«Selvfølgelig ønsker vi alle å beholde de mest talentfulle og beste personene. Vi ønsker også at de ansatte skal gjøre en effektiv jobb i våre organisasjoner. Når det er sagt, de beste mentorene erkjenner at ledelse er en plikt og tjeneste overfor andre og at den beste måten å inspirere, er å være fullstendig forpliktet til interessene til kollegaer og ansatte.»
Du skal ikke bare prøve å avdekke talentets sterke, faglige sider, men også deres lidenskaper: hjelpe dem å finne sitt kall.
Mentorers oppgave er å gi energi, ikke fjerne den
De fleste av oss har venner, religiøse ledere og familie som fungerer som våre holdepunkt og guider utenfor arbeidsplassen.
«Hvorfor kan vi ikke skape det samme nivået av tillit og støtte inne på arbeidsplassen?» spør Tjan.
Han mener at i mange tilfeller skylder ledere talenter å fungere som noe mer enn bare mentorer for deres karriere.
Har du spørsmål om ledelse?
I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.
Gå til Lederbiblioteket.