Bjørn Erikstein, administrerende direktør Oslo Universitetssykehus, er selv lege. Det gjør ham bedre skikket til å lede et sykehus, mener forskere.

Foto

Terje Pedersen/NTB Scanpix.

– De beste sykehusene er ledet av leger

Publisert: 29. desember 2016 kl 08.58
Oppdatert: 29. desember 2016 kl 09.50

Synet på legen som en som kan lege, men ikke lede, er i ferd med å endres. Det mener to amerikanske professorer og en lege.

En sterkere pasientorientert behandling ved helseforetakene, betyr at leger nå blir forberedt på lederskap, skriver legen James K. Stoller, doktorgradskandidat ved Cass Business School Amanda Goodall og Agnes Baker, professor ved University of Zurich i en kommentar i Harvard Business Review.

De beste sykehusene

Skribentene drar frem to eksempler: The Mayo Clinic og Cleveland Clinic ligger på første og andre plass i rangeringen av USAs beste sykehus i 2016. De administrerende direktører på begge sykehus, er leger, og begge sykehus har vært ledet av leger siden starten.

En studie som Goodall, en av skribentene, står bak, fra 2011, har sett på ledelsen ved de 100 beste sykehusene i USA. Hun sammenlignet sykehusene som var ledet av leger, med dem som ikke var ledet av leger, og fant at lege-ledede sykehus skåret 25 prosentpoeng bedre på kvalitet.

Annen forskning tyder også på at leger gjør seg bedre som helseledere, enn ikke-leger, og at manglende fagkunnskap i sykehusledelsen fører til dårligere ledelse.

Saken fortsetter under annonsen

Kredibilitet

Men hva gjør leger til gode helseledere? spør artikkelforfatterne. Direktøren ved Cleveland Clinic, Toby Cosgrove, fikk svare på dette spørsmålet:

«Kredibilitet. Likemanns kredibilitet», svarte han.

Når en lege leder et stort helseforetak, signalisere det at de har «vært på gølvet» og derfor har de en fortjent kredibilitet og en innsikt i medarbeidernes behov. Kredibilitet kan også være et viktig signal utad, mener skribentene.

En fersk studie av nevnte Goodall har sett på ansatte og ledere i USA og Storbritannia. Hun fant at det å ha en sjef som har kompetanse på virksomhetens hovedområde, øker tilfredsheten blant medarbeiderne og reduserer sjansen for turn-over.

Forskningen viser også at når ledere vet av egen erfaring hva som trengs for å utføre en jobb best mulig, er de bedre skikket til å skape et godt arbeidsmiljø, og sette riktige mål og riktigere evaluere andres bidrag.

Norske helseledere bør jobbe «på gølvet»

Saken fortsetter under annonsen

I høst skrev Dagens Perspektiv om overlege og tillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus Christian Grimsgaard. Som medlem i Kvinnsland-utvalget foreslår han at ledere i helseforetak bør gå inn i kombinerte stillinger, der de jobber med ledelse og «på gølvet» med direkte pasientbehandling.

– Ledelsen må ha kontakt med virksomheten. God styring forutsetter dialog, men man har bygget opp et system der informasjonen bare går nedover, sa Grimsgaard.