Anbefaler å få erfaring i en annen avdeling
- BAKGRUNN: Mindre kompis, mer sjef
Hun har selv opplevd utfordringen ved å lede tidligere kolleger, i sin tid som leder i Hydro og Pronova.
– Mange bedrifter tenker ikke nok igjennom oppgaven medarbeideren som tar skrittet opp til lederollen tar på seg. De nye lederne har ofte ikke erfaringen, men får likevel prøve seg ved å lede sine kolleger. Det byr på utfordringer, sier hun.
Annen enhet
I stedet anbefaler hun bedriftene å legge til rette for de nye lederne i andre enheter enn sin egen. Hun presiserer at dette gjelder større bedrifter, der dette er mulig.
– Jeg anbefaler at de får ledererfaringen i en annen enhet. Da får de utviklet lederpotensialet sitt ved å lede andre medarbeidere, som ikke vil vurdere lederen i kraft av rollen han eller hun hadde tidligere som medarbeidere, understreker hun.
Harg sier at det er vanskeligere for tidligere kolleger å gi kritiske tilbakemeldinger, og at det å tre inn i en slik lederrolle ikke er noen ønskesituasjon. Det krever at du avklarer situasjonen med dem du skal lede så tidlig som mulig. De ansatte må være bevisste på situasjonen. Rollen rundt det faglige bør også være avklart. Lederen bør ikke nødvendigvis være den flinkeste, men i ingeniørbedrifter kreves det at lederen har en viss kompetanse.
– For å bli anerkjent som leder i et kollegialt miljø, må du ha en faglig kompetanse, slik at du kan være en verdifull samtalepartner for dine medarbeidere, sier hun.
- LES MER:Vi vil ha ledere, ikke kompiser
Mentor
En annen vei inn til god ledelse av dine tidligere kolleger, er å skaffe deg ledelsesfaglig støtte, mener Marianne Harg.
– Du kan få deg en mentor eller coach internt i organisasjonen. Han eller hun kan være en støtte for deg i en utfordrende periode, sier hun.