Vil røyke ut Aps skattepolitikk
Det er ideologiske forskjeller rundt skatt, og det kommer gjerne til overflaten rundt valg. Derfor er det viktig for oss å være tydelig på at skattesystemet må være konkurransedyktig med utlandet, mener administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.
− Forutsigbarhet, er avgjørende. Det må ikke skapes usikkerhet for hva som blir skatteregninga etter valget. Derfor appellerer vi nå til at særlig Arbeiderpartiet, men også til Senterpartiet og Fremskrittspartiet, klargjør sine standpunkter i skattepolitikken, sier han.
SV-politikk vil bli dramatisk
Blant annet skriver han i sin kronikk at «skulle skattepolitikken til SV få noe som minner om et gjennomslag i en rødgrønn regjering, er det teppefall for investeringer, satsing og det som gir penger i kassen til velferds-Norge».
− Frykter du et regjeringsskifte, rett og slett?
− Hvis SV får gjennomslag, vil det bli dramatisk. Men jeg har ikke tro på det. Derfor er det viktig at Ap og Sp klargjør sine posisjoner, sier Norsk Industri-direktøren.
− Sp vil nok påvirke Ap i å ikke gå i SVs retning i skattepolotikken, fortsetter Lier-Hansen, som også har en høne å plukke med Høyre i skattepolitikken.
− Det er et tankekost at vi etter åtte år med en Høyre-statsminister, så har vi ikke gjort mer med formuesskatten.
Tre forutsigbare pilarer
Stein Lier-Hansen tror nok ikke at det første en ny regjering vil gjøre etter valget i september, er å fjerne formuesskatten. Men ifølge Norsk Industri-sjefen er det særdeles viktig med forutsigbarhet på tre områder i næringspolitikken:
-
Et forutsigbart skattesystem som ikke gjør det enda vanskeligere for norske bedrifter å konkurrere med utenlandske – som jo slipper formuesskatt dersom de investerer i Norge.
-
At all tvil rundt EØS-avtalen parkeres.
-
At man fører en aktiv næringspolitikk, som er teknologinøytral og lik for hele industrien.
EØS det aller viktigste
− At det ikke stilles spørsmål ved EØS-avtalen er kanskje det aller viktigste. 70 prosent av det vi eksporterer går til EØS-land. Her må de store partiene sette foten ned. Begge de store partiene har samarbeidspartnere som har sådd tvil om EØS. All tvil rundt EØS-avtalen må parkeres. Her har Ap en jobb å gjøre overfor Sp, men også Høyre bør være tydelige overfor Frp her, sier Stein Lier-Hansen.
− Du vil altså røyke ut tydelige standpunkt om skatt og EØS fra Ap og til dels Høyre?
− Ja. At det det er forutsigbarhet her. At vi vet hva skattergeninga vil bli også etter valget. Og at det ikke finens fnugg av tvil rundt EØS-avtalen, er helt avgjørende for framtida for norske industribedrifter.
Nærings- og industripolitikk
− I kronikken din skriver du at du ikke vil at politikerne skal «plukke vinnere» og velge ut hvilke industrier det skal satses på her i landet. Samtidig vil du ha en aktiv næringspolitikk? Forklar.
− Ja, vi trenger en mer aktiv næringspolitikk. Men man må la de tusen blomster blomstre. Det kan ikke være sånn at politikere og byråkrater skal bestemme hva som «skal lønne seg» her i landet. Vi trenger et aktivt virkemiddelapparat, som kan bidra til risikobelastning til selskaper på vei inn i det grønne skiftet. Men virkemiddelapparatet må være teknologinøyralt og behandle alle likt, innen de kriteriene som stilles for støtte, mener Lier-Hansen. – Det er på den måten staten best kan understøtte det grønne skiftet, legger han til.
I morgen, onsdag, overleverer Norsk Industri, NHO sentralt, LO, Fellesforbundet og andre industriorganisasjoner i arbeidslivet et strateginotat til regjeringen om hvordan arbeidslivet selv ser for seg en aktiv næringspolitikk. Det er snakk om et forslag fra partene om en felles energi- og industripolitisk plattform.
− Det er et dokument som er veldig tydelig på hva vi mener er en aktiv næringspolitikk. Det å investere i ny teknologi i Norge, må kunne være konkurransedyktig med andre land. Her kan vi utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen bedre, mener Lier-Hansen.
− Hvordan?
− Et eksempel er at forvaltningen med fordel burde kunne snu seg raskere rundt dersom det er seriøse aktører som er på jakt etter lokalisering for en batterifabrikk. Det er det rom for i EØS-avtalen, men her gjør vi ikke nok. Vi er litt for firkanta. Vi er litt for firkanta.