– Vi har mye å lære av Silicon Valley
Furseth har i mange år vært gjesteforsker på Berkeley, og har arrangert årlige innovasjonsseminarer i Silicon Valley en rekke ganger. Han er forundret over professor Paul iskes uttalelse om at Norge ikke trenger å herme etter USA.
– Jeg synes ikke at vi hermer for mye etter USA. Tvert imot har vi mye å lære av amerikanerne, både når det gjelder ambisjoner, tempo, virkemidler og ekspansjonvillighet- og evne. Amerikanerne har jo ambisjoner som går gjennom taket, mens vi her hjemme ofte begrenser oss til Norge eller Norden som marked. Virkemiddelapparatet i Norge tenker også for lite ekspansivt. I Silicon Valley går ting veldig raskt. Det er mer penger i omløp. Faktisk er det mer penger enn gode idéer i Silicon Velley. Her hjemme mangler vi dessuten Venturekapitalfond til å investere i bedrifter som har slike behov, utdyper han.
– Hvorfor er det ikke tyskere eller franskmenn som dominerer innovasjonsseminarene her hjemme – det er oftest amerikanere som kommer for å forelese?
– Det kan ha bakgrunn i språklige eller kulturelle barrierer. Det er mye vi kan lære av tysk innovasjon, men den er ofte veldig teknisk, sier han.
Ikke alt er bra
Men det kan bli for mye av det gode, selv i Silicon Valley. Furseth forteller om bedriften Juicero, med et relativt unyttig produkt som fikk kastet penger etter seg.
– Bedriften utviklet en juicepressemaskin, som skulle selges i butikken for 700 dollar. Juicero klarte å hanke inn 120 millioner dollar fra investorene. Det er galimatias, sier Furseth.
Norge bør generelt vri innovasjon fra produkter til tjenester
Norske ressurser
Når det gjelder Paul Iskes poeng om at Norge bør utnytte egne ressurser sterkere i innovasjonsarbeidet får han støtte av Furseth, som mener at kraft og erfaringer fra oljebransjen kan være spennende satsingsområder:
– Vindkraft og bølgekraft er spennende, siden vi har en lang kyst. Vi må også trekke veksler på ressursene i oljesektoren, slik at andre næringer kan lære av den. Norge bør generelt vri innovasjon fra produkter til tjenester. Det er innen tjenestesektoren vi har muligheten til å bli virkelig sterke, sier han.
Ifølge BI–professoren bør Norge se på både globale og nasjonale problemer i innovasjonsarbeidet. Han er enig med Iske i at vi ikke skal kopiere blindt, men inspirasjon er bare et gode.
– Jeg har vært på innsiden av Apple, Google, Facebook og andre ledende bedrifter, og kan trygt fastslå at vi ikke kopierer. Men det er lov å la seg inspirere av ting andre har lyktes med, avslutter han.