Foto
Øyvind Nordahl Næss/Scanpix

Lerø om Nicolaisen: Handlekraft i høyt tempo

Publisert: 9. oktober 2005 kl 12.00
Oppdatert: 23. januar 2017 kl 12.24

Inger Ellen Nicolaisen er frisørbransjens Kjell Inge Røkke. Her mangler det ikke på driv og kraft, mot og nyskaping, men det er nok av dem som mener det går over alle støvleskaft til tider.

De 14 personene vi har snakket med i «Toppsjefen», gir henne en samlet lederscore på 71. Hun plasserer seg dermed omtrent på gjennomsnittet av de toppsjefene vi har vurdert. Det er imidlertid påfallende hvor delte meningene om henne er. Det er et snev av «enten er du med meg eller mot meg» over Inger Ellen Nicolaisen. Hun er bra på motivasjon (7) og kommunikasjon (7), men det skorter på sosial teft, nærhet og evnen til å komme godt ut av det med folk (6). Nicolaisen smyger seg ikke beskjedent rundt i gangen som en lyttende sjelesørger. Hun er ikke utstyrt med velutviklede følehorn for å fornemme stemninger og følelser i et arbeidsfellesskap. Det er tempo der Nicolaisen farer fram. Hun er et lokomotiv. Her gjelder det å henge seg på eller koble seg fra. Det er hun som bestemmer fart og retning. Slik var det i alle fall. Nikita har etter hvert vokst seg såpass stort at hun måtte gi rom for, og myndighet, til andre ledere. Nikita kan ikke lenger styres bare ut fra hennes teft og visjoner. Nå kreves det lønnsomhetsanalyser, kontrollsystemer, markedsovervåkningsverktøy, strategidokumenter og policydokumenter for ikke å gå i grøfta. Det er ikke hennes greie. Men hun er klok nok til å forstå at hun har skapt en «butikk» som har vokst henne over hodet. Hennes rolle er nå å være motivator, nyskaper og å utøve eieransvaret.

Hun har oppnådd resultater (7,5) og gjennomført omstillinger på nivå med den beste tredjedelen av ledere vi har vurdert. Hun er nesten på Røkkes nivå, og i det absolutte tetsjiktet, når det gjelder innovasjon og nyskaping (8,5). 

Som konfliktløser faller hun imidlertid igjennom (4,5). Det mangler mer på evnen enn viljen. Med sitt driv og vilje til å lykkes, med sine høye krav til seg selv og andre, bidrar hun nok til å skape en del konflikter. Gründertyper som Nicolaisen, mener ofte at den enkelte må ta ansvar og ordne opp i egne problemer som de selv er med på å skape. En leder i høyt tempo og med stor virketrang klarer ikke stille seg inn på frekvensene der en kan høre hva konfliktene egentlig handler om.

Fryktinngytende?

Manglede evne til konfliktløsning, sterk vilje til å bruke makt når det trengs (9), litt svake sosiale antenner, og noe omstridt når det gjelder etikk og verdiorientering, bidrar nok til at en del opplever henne som en fryktinngytende leder. Du skal være klar for en fight, dersom du vil krangle med  Nicolaisen.

Saken fortsetter under annonsen

Nicolaisen scorer ganske likt med Kjell Inge Røkke. Men Røkke har nok bedre sosial teft og et større potensial for å motivere medarbeidere. Hans evne til nyskaping og til å oppnå resultater, er også noe bedre, mens han kom dårligere ut enn henne på «etikk og omdømme». I dag, to år seinere, kunne han nok fått en høyere score på disse områdene.

Kombinasjonen vilje til makt, litt dårlig sosial teft, omstrid på det etiske plan og dårlig på konfliktløsning er felles trekk som går igjen hos mange av landets fremste næringsliveledere, særlig de som har bygget opp sin egen virksomhet. Man blir både beundret og tatt avstand fra. Når man både er sjef og eier, kan man noen ganger handle etter eget forgodtbefinnende uten at det en vil er skikkelig forankret i ledergruppen. 

Virketrang og vilje

De som mener kvinnelige sjefer leder på en helt annen måte enn menn, kan neppe bruke Nicolaisen som bevis på det. Hun mangler ikke kvinnelig intuisjon og sjarme og sier selv at hun er opptatt av å se sine medarbeidere, met er ikke på relasjonskompetanse hun utmerker seg. Hun er besjelet av virketrang og vilje til å lykkes. Når Inger Ellen Nicolaisen turer fram, gjelder det å hoppe unna. Da er hun det vi minst forbinder med en snerten, nennsom frisør som spør «hvordan vi vil ha det».