En studie blant ansatte på norske sykehjem viser at forsømmelser, vold og overgrep er utbredt på norske sykehjem. 

Foto
Gorm Kallestad / NTB
 
 
Sykehjem-rapport

Ledere mangler bevissthet om vold, overgrep og forsømmelse

Publisert: 8. juli 2021 kl 09.35
Oppdatert: 8. juli 2021 kl 09.35

Et landsomfattende forskningsprosjekt fra NTNU om vold og overgrep i sykehjem viser at vold, overgrep og forsømmelser er et alvorlig problem vi står overfor.

Undersøkelsen inkluderer 3693 pleieansatte fra 100 sykehjem fordelt på alle landets fylker.

Resultat fra studien viser blant annet at 76 prosent av pleieansatte hadde ved minst én anledning observert en kollega begå vold, overgrep eller forsømmelser mot beboere, mens cirka 60 prosent av pleieansatte rapporterte å ha begått minst én slik handling selv i løpet av det siste året.

I studien som undersøkte lederskapets betydning for å fremme pasientsikkerhet kom det blant annet frem at ledere mangler bevissthet om vold, overgrep og forsømmelse og at dette er et oversett pasientsikkerhetsproblem.

Pårørende som observatører

På grunn av disse funnene fikk Helsedirektoratet i oppdrag å kartlegge eksempler på kommuner som jobber godt med å forebygge og følge opp vold og overgrep i sykehjem, og hvordan disse kommunene jobber.

– Ingen skal oppleve frykt for å bli utsatt for vold og overgrep, og alle har rett på en trygg og god eldreomsorg, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Saken fortsetter under annonsen

Regjeringen arbeider for et trygt samfunn med gode tjenester og god livskvalitet for alle. En av samfunnets aller viktigste oppgaver er å beskytte sine borgere, og det at mennesker blir utsatt for vold og overgrep angår oss alle.

– Dessverre viser undersøkelsene til Aftenposten og NTNU at utfordringen er enda større enn vi tidligere hadde trodd. Samtidig som utfordringene er store, så er det noen som lykkes bedre enn andre i å møte disse utfordringene, sier Høie.

Han er glad for rapporten som nå levert av Helsedirektoratet. Gjennom det samlede kunnskapsgrunnlaget og de gode eksemplene i rapporten, vil regjeringen fortsette å spre erfaring og kunnskap om hvordan vi bedre kan forebygge og følge opp vold og overgrep i sykehjem.

I studien om pårørendes opplevelser kommer det frem at pårørende har erfart og observert alle typer vold og overgrep mot beboere fra ansatte og at den vanligste formen er forsømmelser.

Dette er suksesskriteriene:

Oppsummert rapporteres det særlig om fem suksesskriterier hos de gode eksemplene av kommuner som jobber godt med problemstillingen:

  • systematisk oppmerksomhet på tema,

  • systematisk arbeid med avvik og rutiner,

  • opplæring og kursing,

  • personsentrert omsorg og

  • organisatoriske grep.