smfb.jpg
Daglig leder i reklamebyrået SMFB, Christian Steen, er interessert i street art og har skaffet seg dette bildet av gatekunstneren Dolk.

Uhøytidelig og nådeløst

Publisert: 20. mai 2011 kl 08.46
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.13

Over peisen i kantina hos reklamebyrået SMFB henger et bilde av Norges desidert mest kjente gatekunstner. Navnet hans er ukjent, men pseudonymet er Dolk. Bildene hans finner du på vegger av betong, stål og tre rundt omkring i Norge og Europa. Nylig fikk han i oppdrag å smykke ut nye Halden fengsel og laget blant annet et bilde av en fengselsfugl som støter kule med sin egen fotlenke.

– Det er kult at han klarer å tilføre bildene sine noe som får folk til å tenke etter, uten at det blir for vanskelig tilgjengelig for folk flest, sier daglig leder Christian Steen i SMFB.Både gatekunst og reklame handler om å lage noe som ser bra ut, samtidig som det kommuniserer godt, påpeker Steen.

Selv falt han for bildet av presten med malerkost i hånden og selvmalt glorie.

– Bildet er innholdsrikt og fint. Jeg synes det sier noe om ikke å ta seg selv så høytidelig, og om å være seg sitt ansvar bevisst når man har et budskap å formidle, sier reklamemannen.

Det morsomme med gatekunstnerne, synes Steen, er nettopp at de opererer utenfor kunstgalleriene og de tradisjonelle rammene.

– Bybildet er det aller vanskeligste galleriet en kan stille ut i. Er det ikke bra nok, blir det heller ikke lagt merke til. Bare den gode kunsten får lov til å henge, påpeker han.

En del av denne gatekunsten trykkes opp i et begrenset opplag og selges «til en fornuftig pris», forklarer Steen. Utfordringen for publikum er å vite når og hvor trykkene slippes. Sist Dolk la ut et bilde for salg, var opplaget revet bort i løpet av få minutter. Selv har Steen klart å sikre seg både dette bildet – originalen finner du på en vegg på Grünerløkka i Oslo – og en håndfull andre bilder av gatekunstnere fra forskjellige deler av verden.

Saken fortsetter under annonsen

– Det spennende med dette, er at vanlige folk kan delta på helt andre premisser enn for «den klassiske kunsten». Gatekunstnerne har sine egne utsalgssteder, du kommer mer i direkte kontakt med kunstnerne, og prisen bestemmes av markedet, ikke av profesjonelle kunstkjennere, forteller Steen.

Noe evig troskap vil han imidlertid ikke love. Gatekunsten henger så lenge de ansatte vil ha den der.

– Hvor lenge den blir hengende, får vi se på. Gata er vår – også her.

factbox_140
søn 20.02.2022 23:47
Kunst på jobb